YLE Sydänjuurilla TUKIKONSERTTI – Kansanmuusikot kutsuvat Yleisradion keskusteluun kansanmusiikkisisältöjen turvaamiseksi

Kansanmuusikot järjestävät yhteistyössä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän kanssa yleisölle avoimen tukikonsertin ja sen jälkeen keskustelutilaisuuden Yleisradion päättäjille, kulttuurivaikuttajille ja medialle. Yleisradion on turvattava Suomen ja lähialueiden kulttuuriperinnön asema ja medianäkyvyys ohjelmissaan. 

Tukikonsertti pidetään Helsingin Musiikkitalon Black boxissa sunnuntaina 3.12.2023 klo 17. Konserttiin on vapaa pääsy. Konsertin jälkeen kutsuvierailla ja medialla on mahdollisuus keskustella kansanmusiikin ammattilaisten kanssa Yleisradion sivistystehtävästä kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja tukemisessa sekä asiantuntijavoimin toimitetun kansanmusiikin sisällön merkityksestä ja näkyvyydestä Yleisradion kanavilla. 

Konsertissa esiintyy joukko kansanmusiikin kärkinimiä: Maija Kauhanen, Kimmo Pohjonen, Hilja Grönfors & Kiureli Sammallahti sekä Maria Kalaniemi & Anna-Kaisa Liedes. Konsertissa kuullaan myös lyhyitä puheenvuoroja kansanmusiikin asiantuntijoilta.

Tapahtuman järjestämisen taustalla on Yleisradion päätös lopettaa Suomen ja lähialueiden kansanmusiikista toimitettu erikoisohjelma, Amanda Kauranteen Sydänjuurilla. Kauranteen ohjelman tilalle ei ole suunniteltu vastaavaa, uutta toimitettua sisältöä. Kansanmusiikin ammattilaiset katsovat, että tämä on vastoin Yleisradiolaissa määriteltyä Ylen perustehtävää. Suomen ja lähialueiden kansanmusiikit ovat runsaasti esillä ulkomailla niin maailmanmusiikkiyhteyksissä kuin esimerkiksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisellä listallakin. Samaan aikaan musiikkikulttuurimme monimuotoisuutta ei tunneta Suomessa riittävän hyvin. Yhtenä syynä tilanteeseen on huono medianäkyvyys kotimaassa. Yleisradion ei tule niukentaa kansanmusiikin tarjontaansa: vaikka jäljelle jäävät maailmanmusiikin ohjelmat ovat tärkeitä, laadukkaita ja erinomaisesti toimitettuja, eivät ne voi kuitenkaan korvata kansanmusiikin oman erikoisohjelman paikkaa radiossa. 

Ainoan Suomen alueen kansanmusiikkia käsittelevän ohjelman lakkauttaminen on Yleisradiolta vahvasti vastoin sivistystehtäväänsä ja kulttuurisen monimuotoisuuden esiintuomisen ja ylläpitämisen tavoitteita kohtaan. Millään kulttuurilla, kansakunnalla tai valtiolla ei ole varaa romuttaa omaa arvopohjaansa ja identiteettiään hylkäämällä oma kulttuuriperintönsä. Lakkauttamispäätös on peruttava, ja Yleisradion musiikkitoimituksissa on päinvastoin käynnistettävä perusteellinen itsetutkiskelu sen suhteen, miten ne katsovat hoitavansa lakisääteistä kulttuuriperinnön turvaamisen tehtäväänsä.

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen avoin kirje Yleisradiolle 29.10.2023
https://kansanmusiikkikansantanssi.fi/avoin-kirje-suomen-ja-lahialueiden-kansanmusiikkiperinteiden-arvo-ymmarrettava-myos-yleisradiossa/

Liput konserttiin ovat varattavissa osoitteessa:  https://www.lyyti.in/Sydanjuurilla

Lisätiedot sekä haastattelupyynnöt:

Kristiina Ilmonen
kansanmuusikko, professori kristiina.ilmonen@uniarts.fi, +358 50 526 2020

Sari Kaasinen
kansanmuusikko, Taideneuvoston jäsen +358 50 564 0930

Maija Kauhanen
kansanmuusikko +358 40 743 8293

Kimmo Pohjonen
kansanmuusikko +358 50 533 0029

Tiina Halonen
tuottaja tiina.halonen@uniarts.fi, +358 40 710 4301

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy