Suomalainen huuliharppukvartetti Sväng julkaisee 10. albuminsa 20-vuotisjuhlan kunniaksi, Svängo Nuevo

Sväng juhlistaa 20. juhlavuottaan uudella levyllisellä yhtyeen jäsenten omaa musiikkia. 26.4. julkaistava levy, Svängo Nuevo, on jo kymmenes yhtyeen uralla.

Sväng – 20!!

Omintakeisen huuliharppukvartetti Svängin kansainvälinen ura saavuttaa jo aikuisiän: vuonna 2024 tulee kuluneeksi yli 20 vuotta konsertointia eri puolilla maailmaa, Euroopassa, Meksikosta Japaniin ja Kiinaan. Yhtye on urallaan päässyt kokemaan mitä ihmeellisimpiä esiintymisiä suurkaupunkien hulppeista konserttipalatseista ja kirkoista aina kyläjuhliin Etelä-Meksikon Tapachulassa tai Lapin perukoilla!

Neljän ammattimuusikon ja huuliharpun kokoonpano on esiintynyt erilaisille yleisöille maailmanmusiikki-, kansanmusiikki-, jazz- ja klassisen musiikin tapahtumissa. Tinkimättömällä, taiteellisesti haastavalla, mutta yhtäaikaa viihdyttävällä ohjelmistollaan Sväng on hurmannut yleisöt kaikkialla. Sväng on uraauurtavalla työllään tuonut ilmi tämän pienen, aliarvostetun instrumentin todelliset mahdollisuudet.

Kaikista Svängin saamista huomionosoituksista hurmaavin kuvaus lienee ”harmonica equivalent of Kronos Quartet” alan tärkeimmässä julkaisussa brittiläisessä Songlines magazinessa.

Svängo Nuevo

Uuden albumin avaava nimikappale Svängo nuevo on Eero Grundströmin säveltämä, ja sen juuret ovat hänen ihastuksessaan argentiinalaiseen laulutyyliin, erityisesti Melingon laulutyyliin, jonka karhea, puhemainen rytminen virtaus inspiroi tätä kappaletta. Tuloksena on eräänlainen tanssi – ei tango eikä milonga, vaan svängo!

Tanssimelodiat ovat toistuva elementti ”Svängo Nuevossa”. Eero Turkan ”Dai Pet” (kappale 2) on saanut inspiraationsa bulgarialaisesta kansantanssista ”Paidusko” – rivitanssi 5/8 tahtilajissa. Turkan suuri rakkaus ja tietämys balkanilaisesta musiikista kuuluu myös kappaleessa ”Shirtolainen” (kappale 7), joka myös perustuu 7/8-tahtilajiseen kansantanssiin. Suomalaiset kansantanssiperinteet ovat puolestaan vaikuttaneet Jouko Kyhälän sävellykseen ”Liukas Luikku” (kappale 6) ja ”Kanteleen kisavirsi” (kappale 9), joka on Grundströmin käsialaa.

Grundstömin ”Nälkämaan lokari” (kappale 4) on kunnianosoitus suomalais-amerikkalaiselle musiikille ja yhdistää sävellyksessä ja soittotekniikassa amerikkalaista old time -musiikkia ja perinteistä suomalaista musiikkia. ”Svänging the blues” (kappale 8) yhdistää Eero Turkan kaksi suurta musiikillista intohimoa: bluesin ja Balkanin musiikin. Kolmen bändikaverin viettelemiseen bluesin pariin tarvitaan houkutin – tässä tapauksessa bulgarialainen Rachenitsa-rytmi toimii eräänlaisena afrodisiakkina.

Markku-ukolle” (kappale 5) on Kyhälän edesmenneelle appiukolleen omistama muistomarssi, jonka vilkas keskiosa muistuttaa onnellisesta elämästä.

Tapani Varis on säveltänyt ”Svängo Nuevolle” kaksi sävellystä: ”Vaaran takana” (kappale 3), joka viittaa Variksen syvälliseen perehtyneisyyteen paimensoittimiin ja muistuttaa paimenmusiikista, jota soitettiin erilaisilla arkaaisilla puupuhaltimilla. Molemmat solistit jäljittelevät paimensoittimien sointia blues-harpuilla.

Levyn päättää ”Marrasvalssi” (kappale 10), valssi, joka muistuttaa kuulijaa marraskuusta tunnelmallisilla äänimaisemilla, jotka vaihtelevat kirkkaasta aamutunnelmista kasvavaan pimeyteen.

Kippis ja harppu soikoon!

Levyn voi ostaa Galileo Musicin nettikaupasta: https://www.galileomusic.de/artikel/28690/artikel.aspx?voeid=28690  ja pian myös Kansanmusiikkiliiton putiikista sekä kuunnella digitaalisilta alustoilta. Tästä linkistä löydät kaikki albumin ostamiseen ja kuuntelemiseen: https://www.galileomusic.de/sml/28690

Fyysiset levyt, äänitiedostot, promokuvat, kansikuva (pyynnöstä medialle):  jumituotanto@kyhala.net 

Levynjulkaisukonsertit Suomessa:
21/05/2024 Pori (FI) – Validi Karkia Klubi
22/05/2024 Espoo (FI) – Kulttuurikeskus
10/07/2024 Kaustinen (FI) – Kaustinen Folk Festival
11/07/2024 Kaustinen (FI) – Kaustinen Folk Festival
Keikkalista päivittyy kotisivulle: https://www.svang.fi/concerts

Lisätietoja ja yhteystiedot haastatteluja varten:

Jouko Kyhälä
+358 40 743 8293
jumituotanto@kyhala.net 

www.svang.fi 

Kuvia: https://www.svang.fi/copy-of-media
Tiedotteen kuva: Kimmo Syväri

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy
info@maetka.fi
www.maetka.fi

SVÄNG: SVÄNGO NUEVO

Julkaisija: Galileo music – GMC 109; 
Julkaisupäivä: 26.04.2024
Artisti: Sväng
Levyn nimi: Svängo Nuevo
Formaatti: CD
File Under: World / Finland

Sväng pähkinänkuoressa

  • perustettu vuonna 2003 Sibelius Akatemiassa 
  • 10 pitkäsoittoa (Tuorein julkaisu “Svängo nuevo”, 26.04.2024 – galileomusic)
  • Konsertteja ja kiertueita 28 eri maassa, sisältäen viisi Japanin ja kaksi Kiinan kiertuetta 
  • Showcase esiintymisiä Womex:ssa (2007); Babel Med Marseille (2014); Kulturbörse Freiburg (2017); showcase Scotland (2020)
  • 5  kertaa valittu “Top of the worlds” Songlines magazine UK; 
  • In Trad we trust – Best Album 2020, Songlines magazine sekä Etno Emma kategoriassa 
  • Palkittu “Vuoden artisti” (Etnogaala, Helsinki tammikuussa 2019)
  • Ehdolla Pohjoismaisen musiikkipalkinnon saajaksi 2019 – www.norden.org
  • Lukuisia TV ja radioesiintymisiä, mm. Jools Holland´s legendary New Years Show on BBC 2
  • Tärkeimpiä esiintymisiä Helsingin juhlaviikot, Førde Festival, Malmö Festival, Konzerthaus Vienna, glatt & verkehrt Festival, Philharmonie Luxembourg, Dranouter Festival, Alte Oper Frankfurt, Rudolstadt Festival, Elbphilharmonie Hamburg, La folle journée Nantes, Bath Music Festival, songlines encounters Festival London, Celtic Connections Glasgow, Pau Casals International Music Festival El Vendrell, Musica dei Popoli Firenze jne, jne Saaga jatkuu…