Glims & Gloms – valkoisten vankina

Tuomo Railon näytelmä ”Valkoisten vankina” kysyy mitä oli sankaruus Tammisaaren punavankileirillä 1918

Tanssiteatteri Glims & Glomsin Tammisaaren punavankileirin kesän 1918 tapahtumiin perustuva näytelmä, Valkoisten vankina saa ensi-iltansa Espoon kulttuurikeskuksessa syyskuussa 2018. Lipunmyynti näytöksiin on jo alkanut ja esityksen edistymistä voi seurata Tuomo Railon harjoituspäiväkirjasta.

Tuomo Railon käsikirjoittama Valkoisten vankina perustuu hänen isosetänsä, Pekka Railon samannimiseen muistelmateokseen. Työmies-lehden toimittajana työskennellyt Pekka Railo vangittiin epäiltynä kapinaan kiihottamisesta ensiksi Kokkolan vankileirille, josta hänet siirrettiin Tammisaaren. Kesän 1918 aikana hän todisti yhtä Suomen historian synkimmistä tragedioista – yli 3000 tammisaaren leirin punavankia kuoli nälkään ja kulkutauteihin. Vankileirille saapuessaan hänellä oli mukanaan matka-arkullinen lääkkeitä ja hän perusti apteekin helpottamaan vankien hätää. Railo piti kirjaa kuolevista, ja hänen raporttinsa päätyi Ruotsin lehdistölle, josta seurasi skandaali.

“Isosetäni käytännöllinen ja silti periksi antamaton asenne on ollut minulle merkittävä opetus maltillisuudesta, totuudellisuudesta ja lujuudesta. Vaikeissa ja epäoikeudenmukaisissa olosuhteissa hän säilytti toimintakykynsä.”, kertoo Tuomo Railo.

Muistelmista on dramatisoitu fyysistä teatteria ja tanssia yhdistelevä näyttämöteos, jonka esittää  viisihenkinen näyttelijöistä ja tanssijoista koottu ensemble.

Näytelmän harjoitukset ovat alkaneet toukokuun alussa, ja teoksen edistymistä voi seurata harjoituspäiväkirjasta, josta löytyy selkeästi analysoitua pohdintaa niin teoksen aiheesta kuin harjoitusmetodeista. Linkki harjoituspäiväkirjaan: https://glimsgloms.wordpress.com/tuomo-railon-blogi/

Näytelmän ensi-ilta on 18.9. Espoon Kulttuurikeskuksessa. Muut viisi näytöstä ovat 19.9. ja 18.-20.10.2018.

Lipunmyynti on käynnistynyt 14.5. ja lippuja voi ostaa Lippupisteen kautta muun muassa linkistä:
http://www.lippu.fi/Lippuja.html?doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&language=fi&erid=2200634

Harjoituspäiväkirja: https://glimsgloms.wordpress.com/tuomo-railon-blogi/
Verkkosivut: http://www.glimsgloms.com/glims—gloms-valkoisten-vankina.html

Kansanedustaja Pekka Railo. Kuva Eduskunnan arkisto.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tuomo Railo, käsikirjoittaja, ohjaaja
tuomo.railo@glimsgloms.com
040 524 7647

Tiedotus:
Sirpa Lahti, Marjatta & Kaisa – maetka.fi
sirpa@maetka.fi
040 738 4736