Kansanmusiikin päivä

Kansanmusiikki saa oman juhlapäivän
Ensimmäistä kansanmusiikin päivää vietetään 10.5. ympäri Suomen

Kansallispuvut, kanteleet, tanhupetterit, Kaustinen…

Käsitys kansanmusiikista on edelleen monella suomalaisella melko rajoittunut tiettyihin kliseisiin. Kyseessä on elinvoimainen ja laaja genre, joka virkeän pelimannitoiminnan lisäksi käsittää satoja ammattimuusikkoja, joilla on kova kysyntä Suomen ulkopuolellakin. Yhtyeitä kuten huuliharppukvartetti Sväng tai viulupohjaista nordgrassia soittava Frigg hehkutetaan maailmalla ahkerasti, mutta Suomessa ne esiintyvät harvakseltaan.

Mikä on kansanmusiikin päivä?

Kansanmusiikin päivä järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran keskiviikkona 10.5, jolloin alan toimijat ympäri Suomen on haastettu mukaan järjestämään teemaan liittyvää ohjelmaa. Päivää koordinoiva Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) haluaa tällä tavalla saada kansanmusiikkia ja -tanssia yhä tunnetummaksi ja tuoda ne paremmin ihmisten tietoisuuteen.

Tapahtumat löytyvät kootusti Kansanmusiikki.fi-sivuston tapahtumakalenterista – kansanmusiikin päivää juhlitaan ainakin Helsingissä, Seinäjoella ja Paraisilla. Joensuussa tapahtumia on aamukymmenestä iltaan saakka, muun muassa yhteissoittokulkue “Karjalan poikien” tahtiin.

Vinkki:

Tunnetko lähiseudun kansanmusiikkitoimijat? Kansanmusiikin harrastajia ja ammattilaisia löytyy ympäri Suomen. Monet pelimanniryhmät keskittyvät ylläpitämään nimenomaan paikallista ohjelmistoa, uutta ja vanhaa. Kansanmusiikkitapahtumia järjestetään ympäri vuoden Saaristomereltä Inariin, intiimeistä puskasoitoista suuriin areenafestivaaleihin.

Lisävinkkejä: Kansanmusiikki.fi, www.facebook.com/folksuomi

Irti kansallisesta painolastista

Suomi 100 -juhlavuosi on myös hyvä ajankohta riisua kansanmusiikki-käsitteeltä nationalistista painolastia. Kansallissoitin kantele on mytologisoitu Kalevalan kautta, mutta Väinämöisen leukaluusta on päästy nykyaikaan esimerkiksi sähkökanteleen tai kanteleella kansainvälisten pophittien soittamisen myötä. Suomalainen kansanmusiikki on läheisesti kytköksissä myös muun Euroopan virtauksiin, moni musiikkityyli ja soitin on tuontitavaraa manner-Euroopasta.

Käsitteenä kansanmusiikki on kansallisromantiikan tuotos, joka on syntynyt 1800-luvulla viitatakseen kansanomaiseen rahvaan musiikkiin. Se, mitä se tarkoittaa vuonna 2017 ei ole aina helppo määritellä, koska genre on uskomattoman laaja ja kattaa kaikkea runolaulusta suomeksi laulettuun bhangra-musiikkiin. Suurin osa kansanmuusikoista on rohkeita tekijöitä, jotka tuntevat historiansa mutta kurkottavat ennakkoluulottomasti tulevaisuuteen.

Vinkki:

Tutustu oheiseen Music Finlandin julkaisemaan Arctic Paradise -levykokoelmaan, jonka avulla saa kattavan kuvan siitä, miltä ammattilaisten tekemä nykykansanmusiikki kuulostaa tänä päivänä. Rokahtavaa jouhikonsoittoa, haitari-klubimusiikkia, kamarimusiikkitangoa…

Kasvot kansanmusiikille

Monella merkittävällä suomalaisella muusikolla on mielenkiintoista kerrottavaa suomalaisesta kansanmusiikista. Ensimmäisen kansanmusiikin päivän kunniaksi muutama heistä on lupautunut aiheesta haastateltavaksi:

Paleface eli Karri Miettinen on suorasanainen räppäri ja monipuolinen musiikintekijä, joka on viime aikoina muun muassa käsikirjoittanut koululaisoopperan. Hänen sydämensä sykkii lämpimästi musiikkiperinteille ympäri maailman, hän on tehnyt yhteistyötä niin tansanialaisten, sambialaisten, malilaisten ja kongolaisten artistien kanssa, saamelaisartistien Wimme Saaren ja Ailu Vallen kuin suomalaisen romani-mestarikansanlaulaja Hilja Grönforsin kanssa.
Haastattelupyynnöt: Kaisa Pudas/ KEK, info@kasanmusiikki.fi, 040 532 6719

Kimmo Pohjonen tunnetaan karismaattisena haitarishamaanina, joka on arvostettu ympäri maailman ennakkoluulottomista projekteistaan. Pohjosen voi löytää yhtä hyvin soittamasta perinteistä polkkaa kuin musisoimassa maatalouskoneiden, painijoiden, Ismo Alangon tai Minna Tervamäen kanssa. Tällä hetkellä työn alla on uusi teos huippukoreografi Tero Saarisen kanssa.
Haastattelupyynnöt: kimmo.pohjonen@kolumbus.fi

Aija Puurtinen on etenkin Honey B & The T-Bones -yhtyeestä tuttu laulaja-basisti, mutta myös laulupedagogi, musiikin tohtori ja monessa liemessä keitetty rytmimusiikin taitaja. Viime vuosina hän on perehtynyt vanhoihin siirtolaislauluihin Rytmiraide Allstars -kokoonpanon parissa, jonka levy Brooklynin satu julkaistiin vuonna 2015.
Haastattelupyynnöt: aijapuurtinen@gmail.com, +358405042733

Timo Rautiainen on tarjonnut Suomen kansalle aimo annoksen persoonallista hevimusiikkia, mutta myös hurahtanut suomalaiseen kansanmusiikkiin ja nähty keikoilla folk-Timona. 50-vuotislahjaksi itselleen hän vietti antoisan oppivuoden Kaustisen Ala-Könni-opistossa opiskelemassa alaa kokopäiväisesti. Tänä vuonna hänen läpimurtoyhtyeensä Trio Niskalaukaus tekee paluun keikkalavoille ja akustinen Timo Rautiainen & Kansanmiehet -albumi julkaistaan syksyllä 2017.
Timo Rautiainen – Juon terveydeksenne www.youtube.com/watch?v=uf74SMAH_84
Haastattelupyynnöt: Kaisa Pudas/ KEK, info@kasanmusiikki.fi, 040 532 6719

Soila Sariola on Rajaton-lauluyhtyeen kaunisääninen altto, joka on valmistunut musiikin maisteriksi kansanmusiikki pääaineenaan. Hän laulaa myös Saaga Ensemble -yhtyeessä, joka esiintyi ensimmäisenä kansanmusiikkialan edustajana Linnan juhlissa vuonna 2012. Kansanmusiikki on ollut vahvasti läsnä myös hänen perheessään, onhan hän legendaaristen Martti ja Marjatta Pokelan tyttärentytär.
Haastattelupyynnöt: soila.sariola@rajaton.net,

 

Lisätietoja kansanmusiikista ja Kansanmusiikin päivästä:
Sirpa Lahti, toiminnanjohtaja, 040-7384736, tj@kansanmusiikki.fi
Kaisa Pudas, tuottaja, 040-532 6719, info@kansanmusiikki.fi
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK)

Kansanmusiikin päivä netissä:
facebook.com/events/1162847270507595/
www.kansanmusiikki.fi/kansanmusiikinpaiva

Kirjailija Juha Itkosen Kansanmusiikin päivän blogi, Riemukkaasti yhdessä: https://kansanmusiikki.fi/riemukkaasti-yhdessa

Haastateltavien kuvia:

Kansanmusiikin päivän logot (suunnitellut Paula Susitaival): drive.google.com/open?id=0B28NchOB3B1dRUZOREwzNm00cm8

Tietoa yleisesti kansanmusiikista: www.kansanmusiikki.fi

Kansanmusiikki.fi Youtubessa: youtube.com/channel/UCrOBZ_SlUwkhBCouqh5SGhw

 

Leave a Comment