Yhdessä folkin aallonharjalla

Kansanmusiikista ja kansantanssista lääke yksinäisyyteen: superviikonloppu tarjoaa keitaan yhdessäololle

Kansanmusiikin ja kansantanssin vuoden aloittava superviikonloppu tulee taas. Ensi viikolla juhlitaan “Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumissa: Etnogaalassa, FolkForum-seminaarissa, Folklandialla ja PerinneArkkiklubilla, Folklandian virallisilla jatkoilla. Viikonloppu on alan yhteinen ponnistus, jossa on esillä alan laaja kirjo, monikulttuurisuus ja Tanssiin kutsu! -alan yleisteema vuodelle 2020. Vuotuisessa FolkForum -seminaarissa keskustellaan kulttuurisesta omimisesta.

Etnogaala järjestetään 9.1. Tavastialla kolmannen kerran. Gaalan ohjelma on tänä vuonna aikaisempaa kansainvälisempi ja heijastelee hyvin nykysuomea monikulttuurisena ja näin myös monia musiikkiperinteitä sisältävänä maana. Tavastialla esiintyvät mm. Helsinki-Cotonou Ensemble (FI/BJ/TZ), Compañía Kaari & Roni Martin (FI/ES) ja Aili Järvelä (FI).

Etnogaala ja Folklandia laajan ohjelmansa kanssa toimivat myös ammattilaisten showcase-tapahtumana. Yle:n livestriimi tapahtumasta on katsottavissa kansainvälisesti ja mukana on kansainvälisiä alan ammattilaisia.

Gaalan aloittaa Tanssiin kutsu! -tanssit, joka kantaa vuoden 2020 kansanmusiikin ja kansantanssin alan yleisteeman nimeä.

”Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen tämän vuoden teemassa ”Tanssiin kutsu” yhteisöllisyys tulee vahvasti esille. Tämän teeman mukaisesti Etnogaalassa sävelet ja tanssiliikkeet kietoutuvat yhteen kutsuen kaikkia mukaan murtamaan rajoja ja muureja ja kohtaamaan toisia ihmisiä ilon ja onnellisuuden kautta. Kansanmusiikin ja kansantanssin aktiivinen tekeminen yhdessä muiden ihmisten kanssa rakentaa perustaa hyvälle elämälle, jossa luovuuden kautta puretaan apatiaa ja turhaumia.” kertoo Petri Hoppu, Tanssin yliopettaja, Oamk.

Monipuolinen kenttä heijastelee monia nykyajan ilmiöitä. FolkForum-seminaarissa pureudutaan viime aikoina puhuttaneeseen aiheeseen otsikolla: Saanko luvan? Kulttuurinen lainaaminen vs. kulttuurinen omiminen. Seminaarin paneelissa ovat keskustelemassamoderaattorina Matti Hakamäki (johtaja, Kansanmusiikki-instituutti), Hilja Grönfors (mestarikansanlaulaja), Pirita Näkkäläjärvi (saamelaisasiantuntija, joikaaja), Béla Gazdag (kansantanssin opiskelija, OAMK) sekä Heidi Haapoja (post doc -tutkija Helsingin yliopisto).

Superviikonlopun päättää Perinnearkun järjestämä PerinneArkkiklubi, Folklandian viralliset jatkot Teatteri Forumissa, jossa esiintyy Polenta, vuoden 2019 Konsta Jylhä -kilpailun voittaja.

“Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat:
9.1. Etnogaala, Tavastia, www.etnogaala.fi Järjestää KEK
10.1. FolkForum-seminaari: Kulttuurinen lainaaminen vs. kulttuurinen omiminen, Musiikkitalo, www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/folkforum Järjestää KEK
10.-11.1. Folklandia-risteily, Silja Europa www.folklandia.fi Järjestää Pispalan Sottiisi
11.1. PerinneArkkiklubi eli Folklandian jatkot, Teatteri Forum, www.facebook.com/events/832586503862490/ Järjestää Perinnearkku

Etnogaalan tarkempi aikataulu:
Klo 18.00 ovet aukeaa
Klo 18.30 Tanssiin kutsu! – Kansanomaisten tanssien teemavuoden avaustanssit
Klo 19.00 suoralähetys Areenassa sekä Radio Ylen 1:ssä alkaa
Klo 19.00 Amanda Kauranne (pikkulava)
Palkinnon jako: Vuoden Kansanmusiikkitekijä
Klo 19.20 ENKEL (iso lava)
Palkinnon jako: Vuoden kansainvälistyjä, Vuoden tanssintekijä
Klo 20.10 Compañía Kaari & Roni Martin (iso lava)
Palkinnon jako: Vuoden ilmiö, Risteys-palkinto
Klo 21.05 Aili Järvelä (pikkulava)
Palkinnon jako: Vuoden tulokas, Vuoden artisti
Klo 21.40 Helsinki-Cotonou Ensemble (iso lava)
Klo 22.10 Katrilli

Etnogaalan livefanfaarit soittaa Jouko Kyhälä.
Tavastialla on esillä ITE-taiteilija Paula Huhtasen töitä.

Etnogaalan järjestää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Gaalan yhteistyökumppaneita ovat Yle, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmä, Maailman musiikin keskus, Music Finland, Kalevalaseura, Musiikin edistämissäätiö, Suomen musiikintekijät, Tanssin Tiedotuskeskus, Suomen Nuorisoseurat, Folklandia / Pispalan sottiisi, Maaseudun sivistysliitto, Muusikkojen liitto, Suomen kansanmusiikkiliitto, Marjatta & Kaisa, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, Santasportin tanssijakoulutus, Centria ammattikorkeakoulu, Digelius Music sekä Suomalaisen kansantanssin ystävät (Kansallispukuvuokraamo).

Gaalan yhteydessä toteutettavan kansainvälisen-vierasohjelman tukijoita ovat lisäksi Music Estonia, Saura Booking Agency, Viron suurlähetystö sekä Suomen Tukholman -instituutti.

Etnogaalan lippuja myy Tiketti: liput ennakkoon 15-25 €  ja ovelta 30 €, mikäli jäljellä.

Yle striimaa gaalan suorana Yle Areenaan. Illan esiintyjistä nähdään myöhemmin keväällä kolme TV-ohjelmaa Yle Teemalla. Gaala lähetetään myös suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Ohjelmat ovat katseltavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa myös Suomen ulkopuolella. Linkki livestriimiin: areena.yle.fi/1-50400601

Kuvat:
Esiintyjien ja ehdokkaiden 2020 press-kuvat: https://drive.google.com/open?id=198iTI6eJLRZW-E01ImLFy8cVEQczOjgF
Etnogaala 2019 © Ville Tanttu: http://bit.ly/kuvat2019tanttu
Etnogaala 2019 © Saku Metsärinne: http://bit.ly/kuvat2019metsarinne

Graafinen ilme: Minna Lusa (Yle)

Etnogaala lähetys 2019https://areena.yle.fi/1-50027364
Etnogaala lähetys 2017https://areena.yle.fi/1-4274960

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Lahti
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)
040-7384736
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
​www.etnogaala.fi

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa
www.maetka.fi