Valekalevalakisa palkitsee taiteilijoita

Valekalevalakisan kautta löytyi Väinämöisen aikaisemmin tuntemattomat veljet

Valekalevalakisa haastoi kaikki 3-6 luokkalaiset kirjoittamaan tarinoita annetuista Kalevalan hahmoista. Elokuussa Teos-kustantamo julkaisee lasten kirjoittaman uuden eepoksen; Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen.

Valekalevalakisa haastoi kaikki 3-6 luokkalaiset kirjoittamaan tarinoita tutuista hahmoista. Kilpailuun tuli yhteensä 186 teosta. Kilpailun tavoitteena oli edistää tarinankerrontaa sekä lasten luku- ja kirjoitustaitoa. Uudelleen piirrettyjen, raikkaiden hahmojen kautta lapset tutustuvat myös yhteiseen itämeren-suomalaiseen kulttuuriperintöömme.

“Valekalevalakisa oli iso ilo sekä osanottajille että järjestäjille. Kalevalan ja kansanrunouden perintö innosti osallistujat hienoihin, hauskoihin, koskettaviin, runollisiin ja filosofisiin tulkintoihin. Kilpailun taso oli niin korkea, että kaikki voittivat. Raadin leppoisaksi tehtäväksi jäi nimetä hyvien tarinoiden moninaisuudesta muutamia erityisen omaperäisiä ja sanataiteellisia suorituksia. Aineistosta koottu eepos Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen kertoo vastaansanomattomasti, että monituhatvuotinen aarre on kulumaton avautuen uusille sukupolville aina uutena, raikkaana ja elämään aineksia antavana”, summaa kirjailija Juha Hurme kilpailun saldoa. 

Tuomaristo ja kirjan toimittajat kirjailija Juha Hurme, sarjakuvataiteilija Kati Rapia, dramaturgi Elli Salo sekä runoilija Miira Luhtavaara valitsivat osallistujien joukosta viisi palkittavaa.

Maria Mieskonen, Hamarin koulu, Porvoo 
Nicholas Padatsu, Hamarin koulu, Porvoo 
Mehar Rahman, Puistopolun peruskoulu, Helsinki 
Hilla Saarikoski, Tammelan koulu, Tampere 
Anna Vinogradova, Puistopolun peruskoulu, Helsinki

Palkittavat saavat palkinnoksi Suomalaiseen Kirjakaupan lahjakortit, jotka lähetetään poikkeusolosuhteiden jälkeen palkinnon saajille postitse. 

Lisäksi noin 40 lasten tarinat tullaan julkaisemaan Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen -kirjassa elokuussa. Kirja on saanut nimensä taipalsaarelaisen Vainö Hulkkosen (Vehkataipaleen koulu) kirjoittaman kertomuksen mukaan, jossa Väinämöinen löytää kadonneet veljensä Mäinämöisen ja Zäinämöisen. He ovat kolmoset! Kirjan kuvituksesta vastaa kuvataiteilija Kati Rapia ja Porvoon taidekoulun oppilaat.

“On tärkeää ja arvokasta, että Kalevalan maailmaan avataan ovia eri tavoin. Valekalevala on ollut hieno mahdollisuus tutustua vaativaan tarinaan oman tekemisen ja luovuuden keinoin. Näin Kalevala muuttuu lähestyttäväksi ja hauskaksi ja ehkä innostaa osallistujia tutustumaan myös alkuperäiseen teokseen”, kertoo opetusneuvos Minna Härmänen Opetushallituksesta.

Kilpailun yhteistyökumppaneina ja tukijoina toimivat Suomalainen Kirjakauppa, Opetushallituksen Lukuliike, Lastenkirjainstituutti, Suomen luokanopettajat ry, Koneen Säätiö, Kalevalaseura, Teos-Kustantamo sekä Tiketti. Valekalevalakisa on osa Juha Hurmeen ja Tuomari Nurmion alullepanemaa KalevalaFest-hanketta.

Kilpailun säännöt: www.valekalevala.fi/kisa/

Hahmojen ladattavat kuvat (© Kati Rapia) löytyvät Google Drive-kansiosta: bit.ly/Valekalevala_kuvat 

Lisäksi hahmot löytyvät kuvina
Valekalevalan nettisivuilta: www.valekalevala.fi/hahmot

ja videoina
Valekalevalan Youtube-kanavalta: ValeKalevala Official
KalevalaFestin Instagramista: www.instagram.com/kalevalafest
KalevalaFestin Facebookista: www.facebook.com/kalevalafest

Lisätietoja:
Kalevala Fest ry:n​ tuottajat:

Riitta Huttunen, riitta@maetka.fi, 050-3551036
Sirpa Lahti, sirpa@maetka.fi, 040-7384736
#väinämöinenmäinämöinenzäinämöinen #valekalevala #kalevalafest #kalevalaelävänätaikuolleena #KETKU