Valekalevalakisa kerää Kalevalan hahmojen innoittamia tarinoita
Valekalevalakisa haastaa kaikki 3.-6. -luokkalaiset luomaan tarinoita annetuista Kalevalan hahmoista. Näistä tarinoista Juha Hurme, Kati Rapia ja Elli Salo kokoavat vuonna 2020 julkaistavan uuden kirjan.
Valekalevalakisa haastaa kaikki 3.-6. -luokkalaiset luomaan annetuista Kalevalasta tutuista hahmoista tarinoita. Näistä tarinoista Juha Hurme kokoaa yhdessä sarjakuvataiteilija Kati Rapian ja dramaturgi Elli Salon kanssa kirjan, jonka julkaisija on Teos-kustantamo. Pieni Valekalevala (työnimi) julkaistaan syksyllä 2020. Kilpailun tavoitteena on edistää lasten luku- ja kirjoitustaitoa sekä tarinankerrontaa. Uudelleen piirrettyjen, raikkaiden hahmojen kautta lapset tutustuvat myös yhteiseen itämeren-suomalaiseen kulttuuriperintöömme.
“Kun sain tämän hienon ja hauskan tehtävän kehitellä lapsille uusiksi tuttuja ja ehkä hieman tunkkaiseen komeroon ajan mittaan joutuneita Kalevalahahmoja, ajattelin että ok, täydellistä. Nehän ovat kaikki suuria ja myös pieniä antisupersankareita, jotka odottavat pikku pikku ravistelua! Koululaiset ovat muutenkin tottuneet pelimaailmoissaan liikuttamaan vaikka mitä omituisia olentoja, mikseivät sitten Kalevalan jengiä!”, kertoi Kati Rapia, joka on luonut hahmot kilpailua varten.
Rapia ja Hurme näkevät Kalevalan ja kansanrunouden tarjoamat hahmot mahtavana, kaikissa ajoissa iäti läsnäolevana ihmistyyppigalleriana. Jo vaka vanha suomalainen kansanrunous tiesi sen ja jaksoi vatkata näistä hahmoista kertovia säkeitä muistin tueksi. Jokainen meistä tuntee vähintään yhden Pohjan Akan ja parikin Lemminkäistä – useita Itkeviä koivuja ja Lapsia Lattialla olemme nähneetkin. Taidamme kantaa myös kukin itsessämme jossakin suhteessa kaikkia näitä tyyppejä.
Kun kyse on koululaisille suunnatusta kirjoituskisasta, halusivat Hurme ja Rapiamuovata Kalevalan hahmoja toimintaan ja tarinointiin taipuviksi, samaistuttaviksi, kaikin puolin inhimillisiksi supersankareiksi. Silloin virhe voi olla supervoima ja hahmossa on liikkumavaraa jopa muodonmuutokselle.
“Ja niin uusi lapsen tekemä Kalevala-tarina tai -sarjis tai – piirros voisi alkaa. Lapsen tekemänä vaikkapa kostonhaluisesta Kullervosta voi tulla – ja varmaan tuleekin – ihan uusi versio, ja se on jo samalla osa kansanrunouden jatkumoa ja muistitietoa.”, summaa Rapia.
”Koska kilpailun tarkoituksena on villien tarinoiden kertominen, ei tässä kilpailussa tarkastella oikeinkirjoitusta ja kielioppia. Myös murreilmaisut ovat sallittuja. Kilpailun tarkoituksena on alun perin elävänä esitystaiteena syntyneen 1000-vuotisen runolaulun kiertyminen suuren tradition jatkeeksi 2020-luvulla.”, lisää Hurme.
Kilpailun yhteistyökumppaneina ja tukijoina toimivat Suomalainen Kirjakauppa, Opetushallituksen Lukuliike, Lastenkirjainstituutti, Suomen luokanopettajat ry, Koneen Säätiö, Kalevalaseura, Teos-Kustantamo sekä Tiketti. Valekalevalakisa on osa KalevalaFest-hanketta.
Kilpailun säännöt: http://www.valekalevala.fi/kisa/
Tiedotteen liitteenä hahmokuvaukset tekstinä.
Hahmojen ladattavat kuvat (© Kati Rapia) löytyvät Google Drive-kansiosta: http://bit.ly/Valekalevala_kuvat
Lisäksi hahmot löytyvät kuvina
Valekalevalan nettisivuilta:www.valekalevala.fi/hahmot
ja videoina
Valekalevalan Youtube-kanavalta:https://www.youtube.com/channel/UCNTsbE4AHhYUalyiA7oyMDQ/videos
KalevalaFestin Instagramista: www.instagram.com/kalevalafest
KalevalaFestin Facebookista: www.facebook.com/kalevalafest
Lisätietoja:
Kalevala Fest ry:n tuottajat:
Riitta Huttunen, riitta@maetka.fi, 050-3551036
Sirpa Lahti, sirpa@maetka.fi, 040-7384736
#valekalevala #teetarina #kalevalafest #kalevalaelävänätaikuolleena #kafeklubi
Tiedotus: Marjatta & Kaisa
Valekalevala hahmokuvaukset aakkosjärjestyksessä
Aino
Kiva nuori ihminen, Joukahaisen sisko. Valitsee elämän kalana mieluummin kuin menee naimisiin puolison kanssa, jota ei rakasta.
Alli
Nuori kapinallinen, joka uskaltaa vaatia parempaa. Hän ei hyväksy vanhoja tapoja, jos ne eivät ole oikeudenmukaisia. Luonteeltaan äksykki. Runoilija.
Eläinkuntaa
Karhu, hirvi, peura, kettu, susi, jänis, orava, lumikko, kärppä, hiiri, hämähäkki, muurahainen, lepakko, leppäkerttu, sisilisko, mehiläinen, sammakko, käärme, mato, monni, hauki (ja muut kalat), hylje, lohikäärme, joutsen, kotka, sotka, haukka, metso, tikka, leppälintu, naakka, västäräkki, pääskynen, kuukkeli, sorsa, koira, hevonen, lehmä ja härkä, kissa, sika, lammas, pässi ja kaikki muut.
Iku-Turso
Merenalainen hirviö, jota kukaan ei ole nähnyt kokonaan. Kuolematon, valtava, ikivanha ja hirmuinen. Saattaa olla pelkkää huhua.
Ilmarinen
Mahtava velho ja tunari kuten paras ystävänsä ja kilpakumppaninsa Väinämöinen. Ammatiltaan seppä, hyväntahtoinen värkkääjä. Osaa tehdä aivan ihmeellisiä koneita, kun sille päälle sattuu, jopa Sammon, josta kukaan ei tiedä, että mikä se oikein on, ja kuinka sitä pitäisi käyttää. Ihmissuhdeasioissa epäonninen. Kun jää leskeksi, takoo itselleen metallista vaimon. Eihän semmoisesta mitään tule.
Ilmatar
Raskaana 700 vuotta. Sukelsi veteen ja muuttui Veden emoksi. Väinämöisen äiti.
Itkevä koivu
Ihmisen ja luonnon raja on Kalevalassa hienon liukuva. Luonto on ihmisen koti, ja maailma elää kokonaisena. Siten koivullakin voi olla tunteita ja jopa puhekyky. Myös aurinko ja kuu voivat antaa neuvoja, ja jänis välittää tärkeän viestin.
Joukahainen
Ainon veli. Kademieli haastaja. Erityisesti kadehtii Väinämöiseltä tämän taitoja, tietoja ja mainetta. Ajaa liian lujaa rekipelillä ja kolaroi herkästi. Ei pysy polulla, suistuu suohon aina välillä.
Kullervo
Traumatisoitunut sotalapsi, joka kohtaa maailman aina nyrkit pystyssä. Kaikki, mihin Kullervo koskee, menee rikki. Väkivaltakierre vie murhiin, Kullervo syöttää Pohjan neidon metsän pedoille.
Kyllikki
Rohkea ja päättäväinen, ei anna yhtään periksi Lemminkäiselle, joka yrittää koko ajan kukkoilla. Tykkää keinumisesta, leikeistä ja tanssista. Onkin tosi hyvä tanssimaan.
Lapsi lattialla
Leikkii siinä, kuulee kaiken, näkee kaiken, tietää kaiken, ymmärtää kaiken. On aina paikalla silloin kun tarvitaan, ja myös silloin, kun ei tarvita.
Lemminkäinen
Sluiba, tyttöjen mielestä tosi kiva. Lemminkäisen mielestä tytöt ovat tosi kivoja. Hurjapää, nopeasti leimahtava ja harkitsematon: tekee ennen kuin ajattelee, ja ajautuu siten herkästi ongelmiin. Kosi vähän liian nopeasti Kyllikkiä, eikä suhteesta tullut kestävää.
Lemminkäisen äiti
Rasittava. Puuttuu kaikkeen, jopa Lemminkäisen kuolemaan. Ohjailee, määräilee ja ylihuolehtii. rasittava anoppi. Taitaa loitsut ja perinteen, eli on kunnon kulttuuritäti.
Muna
Jossa on kaikki, ihan kaikki, koko kosmos. Iso lintu muni sen Väinämöisen äidin polven päälle, kun tämä lillui meressä.
Märkähattu karjapaimen
Vähän epämääräinen kaveri, josta ei oikein kukaan pidä. Eikä hän pidä kenestäkään. Näillä asioilla on epäilemättä yhteys. Kyräilee jossain nurkassa, kyttää toisia, ei pääse mukaan mihinkään porukkaan. Huhutaan, että hän ampui kyykäärmeen Lemminkäisen sydämeen ja syöksi tämän Tuonelan jokeen.
Pikku mies
Tilanteen vaatiessa iso. Unohdettu suurmies. Kutsutaan paikalle, kun on paha paikka. Erittäin kova kaatamaan puita. Nousee merestä kuivalle maalle, ja homman hoidettuaan palaa takaisin mereen.
Pohjan akka
Mahtava. Hänellä on valtaa, voimaa ja bisnesälyä. On Väinämöisen ja Ilmarisen veroinen suuri päällikkö ja, erimielisyyksien koittaessa, näille kaveruksille kova vastus. Osaa kriisitilanteessa muuntautua jättiläiskotkaksi, joka jaksaa kantaa sata soturia.
Pohjan isäntä
Mahtavan varjo. Vaimo määrää kaiken. On aina näyttävästi esillä, mutta ei saa mitään aikaiseksi.
Pohjan neito
Kaikkien tavoittelema, vastustamaton ja rikas. Menee naimisiin Ilmarisen kanssa, mutta kuolee ennen aikojaan, kun menee leipomaan pilan päiten Kullervon eväsleipään kiven. Sitä hänen ei olisi pitänyt tehdä.
Puhuva miekka
Kullervon työkalu, jolla on sana hallussa. Miekalla on terävät mietteet, mutta, yllättävää kyllä, se ei aina janoakaan verta, vaan saattaa päinvastoin puhua heiluttajalleen järkeä ja estää turhan verenvuodatuksen.
Väinämöinen
Syntyi 30-vuotiaana, itkupilli. Viisas muusikko ja mahtava velho. Tietää todella paljon kaikesta, mutta on välillä erittäin avuton ja tunaroi. Lyö kirveellä polveen ja on naisten kanssa ujo ja estynyt. Äiti joutuu neuvomaan häntä jopa haudan takaa. Elämän ja kuoleman raja ei ole vanhoissa runoissa jyrkkä.
KalevalaFest-hanke
Valekalevala on osa KalevalaFest-hanketta, jonka sanataiteilijat Juha Hurme ja Tuomari Nurmio ovat sysänneet liikkeelle. Hankkeen tavoitteena on monitaiteellinen, -kulttuurinen ja -tieteellinen yllätyshyökkäys kalevalaisen kansanperinteen kimppuun.
Hankkeen tapahtumat vuonna 2019
- Valekalevalakisa 31.12.2019 saakka
- 30.8. Kalevala elävänä tai kuolleena -levyn julkaisu
- 20.-21.9.Kalevala elävänä tai kuolleena -festivaali Tavastialla
- KaFe-klubit G Livelabissa 10.10., 21.11. ja 19.12.
Lisätietoja kokonaisuudesta: www.kalevalafest.fi