Valkoinen hevonen

Minsku Tammelan ja Joakim Berghällin yhteistyö kutoo yhteen runolaulua ja jazzia

Laulaja-lauluntekijä Minsku Tammelan 8.9. julkaistavassa toisessa singlessä, Valkoinen hevonen, soi vahvasti blues ja jazz rintarinnan runolaulun kanssa. Kappaleen ja siihen liittyvän maalauksen teemoja ovat vapaus, luonto ja rohkeus. Valkoinen hevonen on haarniskasta ja genreistä vapaa.

Minsku Tammelan toinen singlelohkaisu, Valkoinen hevonen, julkaistaan 8.9. Sävellys on albumin nimikkokappale ja sen innoittajana on toiminut ruotsalaisen taiteilijan Maurits Ylitalon maalaus Frihetens Vind, joka kuvaa haarniskasta vapautunutta hevosta. Valkoinen hevonen kappaleen taustatarina vie myös koko levyn teemaan, jossa luonto ja ihmisen luontosuhde sekä vanhat kansantarinat käyvät vuoropuhelua. Tämän kappaleen tekstiriffissä ”Oro juoksi jotta joutu, kulki päivän suovesiä, maavesiä ja kotivesiä” voi viitteellisesti kuulla Jenny ja Samuli Paulaharjun Kelontekemän kylästä 1920 keräämän tarinan, jossa Kelontekemäjärven selkää pitkin uiden kylään saapuu ensimmäinen liinaharja ja kuinka etevä Nikun talon emäntä saa taikakeinoilla hevosen jäämään kylään. Näin saatiin ensimmäinen hevonen Kelontekemään. 

”Tätä tarinaa on kelontekemäläinen isomummoni  Elisabeth Tammela minulle kertonut ja se muistui mieleeni kun tutkin arkistoja ja törmäsin siihen uudestaan. Levyä säveltäessäni tarina sai visuaalisen mausteen pikkuserkkuni Maurits Ylitalon maalauksesta ja muokkautui rytmiseksi ilotteluksi sekalaisten runolaulusäkeiden riffeiksi ja kuvaukseksi siitä kuinka vapaasta tahdostaan villi hevonen voi antautua ihmisen ratsastettavaksi ja saapua kotiin.” kertoo Tammela.

Valkoisessa hevosessa pääosassa on sanaton scatlaulu ja kappaleella vierailevan baritonisaksofonisti Joakim Berghällin solistinen leikittely luoden alati muuntuvaa vapaata kudosta. Berghäll on useista kokoonpanoista tuttu muusikko, joka soittaa oman sooloprojektin lisäksi mm. Ismo Alangon yhtyeessä ja Helsinki Cotonou Ensemblessa. Paketin pitää kasassa Tammelan loihtima rytminen pianostemma, Berghällin maagiset foniriffit sekä tamburiini ja shaker rytmit. Tapahtumien kommentoijana toimii kööri, jossa laulavat Tammelan lisäksi Maija Kauhanen ja Kaisa Saarikorpi.

Tammelan sävellykset ja tarinat ammentavat pohjoismaisen kansanmusiikin, laulelman ja bluesin maailmoista. Lokakuussa julkaistavalla Valkoinen hevonen albumilla tullaan kuulemaan Kittilään ja Kelontekemän kylään sijoittuvia myyttisiä tarinoita ja mm. luonnonäänistä koostettuja muhkeita sointikerroksia. Laulettujen tarinoiden ja runsaiden äänimaisemien lisäksi jouhikko, piano, kantele, saksofoni ja perkussiot yhdessä julistavat vapautumista rooleista ja genreistä. Koko albumi on myös eräänlainen tutkielma luonnon ja ihmisen välisestä suhteesta niin musiikissa kuin kansantaruissa. Lisäksi Tammela tuo albumillaan esiin suomalaisen tiedenaisen ja naispuolisen kansanperinteen kerääjän Jenny Paulaharjun (1878-1964) uraauurtavaa työtä. 

Palkitusta Juurakko-yhtyeestä tuttua Tammelaa kuvaillaan sielukkaaksi tarinankertojaksi, jonka äänessä soi blues ja kansanlaulujen kaiho rinta rinnan. Tammela on kekseliäs soundien etsijä ja jouhikon soittaja, Carol King:iä ihaileva poppianisti, stemmalaulun suuri ystävä, säveltäjä ja sanoittaja.

Valkoinen hevonen-single julkaistaan kaikilla digitaalisilla jakelualustoilla pe 8.9.2023.

Linkki kappaleeseen median käyttöön pyynnöstä osoitteesta: info@maetka.fi

Ennakkolinkki digitaalisille jakelualustoille:
https://minskutammela.ffm.to/valkoinenhevonen

Levyn ensimmäinen single, Pieni joki, julkaistiin 18.8. Lisätietoja: https://www.maetka.fi/ajankohtaista/pieni-joki-vie-naistekijoiden-virtaan/ 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Minsku Tammela
050-330 3678
minsku.tammela@gmail.com
www.minskutammela.com

Tiedotus
Marjatta & Kaisa – Maetka.fi
info@maetka.fi
040 738 4736

Valkoinen hevonen

Säv: Minsku Tammela
San: trad./ Minsku Tammela
sov: Minsku Tammela / Joakim Berghäll
Esittäjät:
Minsku Tammela: laulu, piano, taputukset ja poljenta, taustalaulu
Joakim Berghäll: baritonisaksofoni, tamburiini, shakerit
Maija Kauhanen: taustalaulu
Kaisa Saarikorpi: taustalaulu
Äänitys ja miksaus: Oona Kapari / Kuohu Records
Masterointi: Jarno Alho / Alho Audio Mastering
Kannen maalaus: Maurits Ylitalo (Frihetens vind)
Julkaisija: Kuohu Records (Single Valkoinen hevonen: Kuohu024, albumi Valkoinen hevonen: Kuohu027)
ISRC Singlelle Valkoinen hevonen: FIE9N2300003

Ylähäiset maat yleni
Alahaiset maat aleni
Oro juoksi, jotta joutu

Oro juoksi, jotta joutu
Kulki päivän suovesiä
Toisen päivän maavesiä
Kolmannen kotivesiä

Oro juoksi, jotta joutu
Ylähäiset maat aleni
Alahaiset maat yleni

Oro juoksi, jotta joutu
Kulki päivän suovesiä
Toisen päivän maavesiä
Kolmannen kotivesiä