Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola: The Smoky Smirr o Rain

Sarah-Jane Summers & Juhani Silvolan musiikissa yhdistyy Skotlannin Ylämaan perinne, suomalaiset vaikutteet ja moderni kokeellinen lähestymistapa. Skotlantilais-suomalainen Norjassa asuva duo julkaisee kolmannen levynsä The Smoky Smirr o Rain 21.5.2021.

Duon musiikissa kuuluu kansanmusiikin rytmit ja melodiat, mutta myös kokeellinen jazz, improvisaatio, nykymusiikki, sekä Summersin ja Silovan kummankin rakkaus elektroniseen musiikkiin, vaikka kaikki levyllä onkin akustista.

”Haluamme että meidän musiikki puhuisi kaikille musiikin ystäville, tyylistä riippumatta. Tavoite on, että musiikkia kuuntelisivat yhtälailla jazzista, klassisesta, elektronisesta musiikista, maailmanmusiikista ja nykymusiikista kiinostuneet, ei vain kansanmusayleisö.”, kertoo Silvola.

Duon yhteissoitto on tiukkaa ja saumatonta, improvisaatiolle on runsaasti tilaa, ja instrumenttien potentiaaliset äänenvärit tutkitaan perusteellisesti. Musiikki on aitoa ja konstailematonta. Duo pyrkii esittelemään sillä koko tunteiden kirjon.

”Musiikkimme on usein elokuvallista, ja viemme kuuntelijan uuteen maailmaan, joka on täynnä yllätyksiä ja haasteita, mutta missä on myös miellyttävää olla. Haluamme tehdä musiikkia mielelle, sielulle ja keholle, ja meidän matkassa kuuntelija kohtaa esimerkiksi raivoavia myrskyjä, idyllisiä auringonnousuja, psykedeelisiä lentomatkoja, vieraiden planeettojen lintuja, harmaita ja lämpimiä sadepäiviä, villejä tansseja, ja hiljaista yöllistä mietiskelyä.” Summers kertoo

Summers ja Silvola ovat kiertäneet aktiivisesti ympäri Euroopaa 10 vuotta, ja julkaisseet aikaisemmin kaksi menestyksekästä levyä. Suomessa duo on soittanut kiertueen Piia Kleemolan kanssa, ja esiintynyt myös muun muassa Folklandia-risteilyllä, Kaustinen Folk Music Festivalilla ja Kihauksessa.

Silvolalla on sukujuuret Päijät-Hämeessä, Heinolassa ja hän on musiikin kautta saanut uudenlaisen yhteyden kotimaahansa ja juuriinsa. ”Ei ole enää sellainen olo, että olisi turistina kotimassaan.” Silvola sanoo. Hän on pianisti ja monipuolinen kitaristi, elektroakustisen uuden musiikin säveltäjä ja levytuottaja. Hän on julkaissut kolme soololevyä ja soittaa mm. Frode Haltli’s AvantFolkin kanssa.

Summers kantaa Skotlannin Ylämaan viuluperinnettä ja on myös tunnettu kokeellisen musiikin esittäjä. Hän on julkaissut monta soolo-levyä, ja soittanut mm. Susanna Wallumrødin, Highasakiten, Quatuor Bozzinin ja GRIT Orchestran kanssa.

The Smoky Smirr o Rainin on nauhoittanut ja miksannut Morten Qvenild (Jaga Jazzist, In The Country), ja masteroinut tunnettu äänitaiteilija Helge Sten.

Levyä voi ostaa digitaalisena ja fyysisenä painoksena osoitteesta: https://www.sarah-janesummers.com/product-page/the-smoky-smirr-o-rain-cd

Kuviahttps://www.dropbox.com/sh/rmvbx21voh9q6hz/AAA4CKeH70wBfC_z3MwwqdaWa?dl=

Lisätietoja ja levyn fyysiset arvostelukappaleet pyynnöstä

Juhani Silvola
juhani.silvola@gmail.com

Tiedotus

Marjatta & Kaisa – Maetka.fi

The Smoky Smirr o Rain

Levyn avaa arkaainen Gaelinen melodia Dàn Fhraoich, jossa Silvolan pianon soinnissa kuuluu vivahteita 60-luvun modaali-jazzista, Etiopialaisesta musiikista ja ECM-klassikoista.

Loppulevy on kitaran ja viulun vuoropuhelua. Number 81:tä voisi luonnehtia barokki- teknoksi, kun taas Polskat (Rinda-Nickola) on setti suomalaisia polskia Samuel Rinda- Nickolan nuottikirjasta Vanhoja Pelimannisävelmiä.

Borrowed Days on myrskyinen riili, jonka välisoitto kuvailee lintuparvea, joka on juuttunut psykedeeliseen myrskyn silmään, ja kappaleessa voi myös kuulla kaikuja Stravinskystä ja Messiaenista. Taivaankannen Halki on elokuvallista nordic-noiria, ja Kummitädin Valssi on Sarah-Janen kirjoittama valssi hänen skotlannissa asuvalle suomalaiselle kummitädilleen.

01 Dàn Fhraoich (Trad)
02 Number 81 (Trad)
03 Numbers 80 & 79 (Trad)
04 The Herring Reel (Trad)
05 Taivaankannen Halki (Juhani Silvola)
06 Borrowed Days (Sarah-Jane Summers)
07 ’S Cian ’s Gur Fad Tha Mi m’ Thàmh (Trad)
08 The Smoky Smirr o’ Rain (Sarah-Jane Summers)
08 Polskat (Rinda-Nickola) (Trad)
09 Kummitädin Valssi (Sarah-Jane Summers)
10 Tha m’ Aigne fo Ghruaim (Trad)