Runolaulu – väylä vanhaan tietoon

“Haluan välittää ihmisille kokemuksia vanhasta kulttuurista, aikakäsityksestä, ajattelusta, vanhasta tavasta kokea maailmaa. Uusi teknologia ei anna vastauksia kaikkiin maailman ongelmiin. Runolaulusta ja muusta vanhasta musiikista avautuu väylä vanhaan tietoon, tietoon, jota tullaan tarvitsemaan vielä.

– Outi Pulkkinen

Lemminkäinen on Outi Pulkkisen toinen runolaulu-soololevy, joka keskittyy ikiaikaiseen vienankarjalaiseen kertomarunouteen. Levyllä voi kuulla, kuinka Lemminkäinen tekee sukset ja jahtaa Hiiden hirveä, matkaa kolmen surman läpi Saaren pitoihin taistelemaan Ahti Suarelaisen kanssa sekä ongella ollessaan saa saaliikseen Vellamon neidon. Väinämöinen menee Tuonelaan, palaa elävänä, valmistaa Kanteleen ja soittaa sitä niin kauniisti, että veden emäntäkin nousee rantakivelle kuuntelemaan. Laulun lisäksi levyllä on mukana myös jouhikko. Suurin osa kappaleista pohjautuu perinteisiin sävelmiin, mutta mukana on myös Pulkkisen omaa sävelkieltä.

“Ennen elämä oli hitaampaa, piti pärjätä ilman sähköä, polttomoottoreita ja lääketeollisuutta. Tulevaisuudessa meidän täytyy vähentää kaikkea ja osata selviytyä erilaisissa kriisitilanteissa. Loputon talouden kasvu ei ole mahdollista. En tarkoita, että kävelisimme selkä edellä kohti tulevaa, vaan meidän on hyvä arvostaa ja ottaa oppia vanhan ajan viisaudesta, arvoista ja tavoista. Tehtäväni tässä maailmassa on tuoda vanhaa viisautta ja arvoja nykypäivän ihmisen ulottuville, avata väylää vanhaan tietoon”, toteaa Pulkkinen.

Outi Pulkkinen (s. Säämingissä 1969) on laulu- ja jouhikkoperinteen taitaja, kokeileva äänitaiteilija sekä kansanmusiikin, improvisaation ja ilmaisun opettaja, joka valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2014. Taiteellisessa tutkimuksessaan hän syventyi sekä vanhaan aikakäsitykseen ja estetiikkaan että vapaaseen improvisaatioon, jossa hän yhdistää lauluun ja ääntelyyn liikkeen ja puheen. Soolokonserttien ja yhtyeiden (mm. MeNaiset, Duo Outi Pulkkinen ja Jouko Kyhälä, IMA-C, Ääniteatteri Iki-Turso) lisäksi Pulkkinen on toiminut nykytanssin parissa Suomessa sekä kansainvälisissä musiikki- ja monitaideprojekteissa. Viimeisin kiertue Pulkkisella oli Sveitsissä kahden eurooppalaisen kansanlaulajan Nadja Rässin ja Mariana Sadovskan kanssa. Pulkkisen aiemmat soololevyt ovat Myyty neito (2010)  runolaulua Inkeristä ja ääni-improvisaatioon pohjautuva And All the Paths Ended (2011).

Levyn julkaisukonsertit:
pe 22.4.2016 klo 16.30 Kansallismuseo, Jakkarilan kartanon sali. Museoon on vapaa pääsy klo 16-18.
su 12.6. klo 14 Hvitträskin museossa, Museon pääsymaksu.

Linkkejä: soundcloud.com/outipulkkinen

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:
Outi Pulkkinen, p. 045 6723 239,
outipulkkinen10@gmail.com

Tiedotus: Marjatta & Kaisa – maetka.fi

Julkaisija: Jumi-tuotanto (Jumi008), julkaisupäivä 22.4.2016.

Saatavissa hyvin varustetuissa levykaupoissa: mm. Digelius, Levykauppa X, Suomen Kansanmusiikkiliiton putiikki.

Jakelija: Playground music

Sähköinen myynti: Cdon, Levykauppa X, Spotify ja iTunes

Levyn kappaleet:
1. Hiien hirvi – Eeppinen laulu Vienan Karjalasta
2. Lemminkäisen virsi – Vienalainen sankaritarina jouhikkosäestyksellä
3. Vellamon neidon onginta – sanat Vienasta, sävelmä Inkeristä
4. Kuin miun tuttuni tulisi – kaipauslaulu Juvalta, säv. Pulkkinen
5. Ruha & Muanitus – karjalaiseen tanssimusiikkiin pohjautuva jouhikkosoolo
6. Lenti kokko – häälaulu jouhikkosäestyksellä
7. Väinämöinen Tuonelassa – tietäjätarina
8. Kanteleen synty – Kanteleen syntytarina Vienasta, säv. Pulkkinen

Leave a Comment