Palkittu taiteilija, Maija Kauhanen pitää jalat maassa tekemällä taidetta kokonaisvaltaisesti asuista soittimiin

Pohjoismaisen musiikkipalkinnon äskettäin voittanut Maija Kauhanen lähtee laajalle konserttisalikiertueelle Japaniin joulukuussa 2023. 

Maija Kauhanen vastaanotti n. 40 000 euron Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon Oslossa 31.10.2023 pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965, ja sillä palkitaan korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi jonkun elossa olevan säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi – kuten tänä vuonna – esiintyjälle tai esiintyjäryhmälle. Tämän vuoden palkinnon ehdokkaana oli 13 artistia, yhtyettä ja orkesteria. Aikaisemmin palkinnon ovat vastaanottaneet mm. Björk, Kaija Saariaho ja Pekka Kuusisto.

Maija Kauhanen on kanteleensoittaja, kansanmuusikko, laulaja-laulutekijä, jonka käsissä soivat monet instrumentit. Kauhasen laulujen tekstit kertovat usein eri-ikäisten naisten tarinoita ja feminististen tekstien teemoina ovat mm. kotiväkivalta ja pelot. Laulujen ikivanhat sanoitukset hän tuo taitavasti tähän päivään.

“Tämän vuoden musiikkipalkinnon voittaja on räjähtävän voimakas ja monipuolisen taitava muusikko, joka on lyhyessä ajassa luonut komean kansainvälisen uran. Hän hallitsee taitavasti perinnetyylit, mutta fuusioi niihin luovasti uusia tehokeinoja ja sointimaailmoja. Hän hallitsee yksin mitä taitavimmin eri soitinten, tyylien ja improvisaation yhdistelmää ja haltioittaa yleisönsä kaikkialla. Palkinnon voittaja on ainutlaatuinen muusikko – kukaan muu ei kuulosta samalta kuin hän.” perusteli Pohjoismainen musiikkipalkintolautakunta

Kiitospuheessaan Kauhanen sanoi, että taide on yhteyksien luomista yli rajojen, mahdollisuutta kommunikoida ilman yhteistä kieltä ja siten myös keino luoda tasa-arvoisempaa maailmaa. Soiton, improvisoinnin ja laulamisen kautta hän käsittelee kaikkia elämän tunteita onnellisuudesta ja ilosta synkimpiin tunnelmiin, levottomuuteen sekä ahdistukseen. Kauhanen korosti, että miten tietyt aiheet kuten rakkaus, luonto, yhteisöt, sodat ja toivo rauhasta ovat olleet kansanlauluissa jo kauan ennen syntymäämme. Nyt meidän on laulettava niistä enemmän kuin koskaan.

“Olen todella otettu ja onnellinen palkinnosta. Se kannustaa minua heittäytymään lisää oman visioni vietäväksi. Seuraavaksi aion tarttua haaveeseeni toteuttaa monitaiteellisia elämyksiä tuomalla yhä enemmän visuaalisuutta konsertteihini muun muassa valojen ja videotaiteen muodossa. Lisäksi palkinto antaa mahdollisuuden pysähtyä ja toteuttaa uusia soitinideoita. Olen edelleen avoin uusille yhteistyömahdollisuuksille, jotka usein avaavat inspiroivia ovia.” kertoo Kauhanen tulevaisuuden suunnitelmistaan. 

Kauhanen voitti vuonna 2017 parhaan etnoalbumin Emma-palkinnon sekä kriitikoiden myöntämän Kritiikin Kannukset -palkinto debyyttialbumistaan Raivopyörä. Maija Kauhanen on kotonaan niin tupakonserteissa kuin suurilla kansainvälisillä festivaalien estradeilla hurmaten aina yleisönsä. Kokonaisvaltaisesta artistiudesta kertoo mm. se, että Kauhanen suunnittelee omat esiintymisasunsa, joita äiti Ritva Kauhanen usein ompelee. Maija tekee saumatonta yhteistyötä isänsä Kari Kauhasen kanssa, joka rakentaa artistin instrumentit toiveiden mukaan. Kauhanen kiertää myös ahkerasti kirpputoreilla etsimässä soivia pannuja lyömäsoitinsettiinsä, joita hänen veljensä hitsaa keikkakuntoon. 

Kauhanen on kiertänyt laajasti konsertoimassa sekä soolona että eri kokoonpanojen kanssa. Ensimmäiselle laajalle soolokiertueelle Japaniin hän lähtee joulukuussa. Lisätietoja kiertueesta tiedotteen lopussa.

Lisätiedot sekä haastattelupyynnöt:

Maija Kauhanen
+358 40 743 8293
maija.kauhanen@gmail.com 

Nettisivut: https://www.maijakauhanen.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/maijakauhanenmusic 
Instagram: https://www.instagram.com/maijakauhanen

Promokuvat: https://www.maijakauhanen.com/pressi 

Lyhyt promovideo: https://www.youtube.com/watch?v=T-OTQq3xt20 

Tiedotteen kuva © Maarit Kytöharju

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy
info@maetka.fi
www.maetka.fi

Japanin kiertueen aikataulu:

8.12. Tokio yksityiskonsertti 

9.12. Concert at Altepia Hall / https://www.artepia.jp/haganemusic2023.html

12.12. Concert at Musashino Swing Hall <SOLD OUT> / https://www.musashino.or.jp/swing/1002156/1005283.html

13.12. Showcase concert at Baroom / https://baroom.tokyo/

14.12. Kantele työpaja

16.12. Concert at Kota chomin kaikan / https://www.happiness.kota.aichi.jp/hall/event/entry-434.html

17.12. Concert at Xebec Hall / http://www.xebec.co.jp/xebec-hall/

Japaniksi Harmony Fieldsin sivuilla: https://www.harmony-fields.com/maija-kauhanen