Oulu Sinfonia ja The Irish Festival of Oulu tekevät historiaa

10-vuotias Irkkumekka tekee uuden aluevaltauksen, kun yhteistyö Oulu Sinfonian kanssa aloitetaan. Kapellimestarivieraana David Brophy.

11.The irish Festival of Oulun torstai-illan ohjelma tekee historiaa. Oulu Sinfonia esittää kaksi merkittävää irlantilaista orkesterisarjaa (The Brendan Voyage ja Riverdance: A Symphonic Suite) Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salissa. Oulu Sinfoniaa johtaa David Brophy, joka on yksi Irlannin tunnetuimmista nykykapellimestareista.

oulu_sinfonia_leveys30-900x10000Irlannin rikas kansanmusiikkiperinne on inspiroinut useita Irlannin nykyajan muusikoita ja säveltäjiä. Esimerkkejä tästä ovat Shaun Daveyn The Brendan Voyage, jossa solistina toimii irlantilaisen säkkipillin mestari Liam O’Flynn ja Bill Whelanin Riverdance: A Symphonic Suite.

Irlantilaisen Shaun Daveyn sävellys, The Brendan Voyage, on ensimmäinen sinfoniaorkesterille sävelletty teos, jossa irlantilaisella säkkipillillä on solistinen osuus. Pyhä Brendan Navigoija oli 500-luvun irlantilainen munkki, joka varhaiskeskiajan aikakirjojen mukaan matkasi nahkaveneellä Lounais-Irlannista Newfoundlandiin, seilaten Färsaarten, Islannin ja Grönlannin kautta. Liam O’Flynnin irlantilainen säkkipilli kuvastaa pienen veneen koettelemuksia matkallaan. Sinfoniaorkesterin luoma äänimaisema ilmentää ja edustaa Atlantin valtamerta. The Brendan Voyagesta on tullut uudemman irlantilaisen orkesterimusiikin klassikko.

Riverdance: A Symphonic Suite on irlantilaisen Bill Whelanin sävellys. Musiikki- ja tanssishow Riverdance on maailmanlaajuinen menestystarina. Sen ensiesitys oli vuonna 1994, jonka jälkeen Riverdancen on nähnyt yli 25 miljoonaa ihmistä. Suuren suosion myötä Bill Whelan vastasi orkesterien kysyntään esittää Riverdancen musiikki yhtenäisenä konserttiteoksena. Tässä sinfonisessa sarjassa kuullaan Riverdancen keskeisimmät kappaleet sinfoniaorkesterille sovitettuina. Melodioita inspiroivat perinteisen irlantilaisen musiikin muodot. Rytmilliset rakenteet heijastavat alkuperäisen Riverdance -esityksen perkussiivista tanssia. Elementtejä espanjalaisesta, bulgarialaisesta, makedonialaisesta ja venäläisestä musiikista voi kuulla luontaisesti irlantilaisten sävelmien rinnalla.

”2016 vuoden ohjelma jatkaa ja laajentaa festivaalin ensimmäisen kymmenen vuoden menestystä kahdella pääkonsertilla Oulun Musiikkikeskuksessa. Ensimmäistä kertaa ikinä teemme yhteistyötä Oulu Sinfonian kanssa kahden orkesteriteoksen myötä. Festivaalin koko ohjelma on musiikillisesti ja kulttuurisesti huipputasoa kansainvälisten irlantilaisten festivaalien joukossa, ja se ohjaa meitä vahvasti seuraavalle vuosikymmenelle,” sanoo festivaalin johtaja Brent Cassidy.

The Irish Festival of Oulun lipunmyynti on alkanut Lippupalvelussa. Tämän vuoden tapahtumaan odotetaan 8000 kävijää. Festivaalin koko ohjelma-aikataulu julkaistaan elokuussa.

Lisätiedot, kuvat, haastattelupyynnöt:Logo_2016

Brent Cassidy, festivaalin johtaja,
info@irkku.fi,
050 380 1908

www.irkku.fi

Sirpa Lahti, tiedotus,
sirpa@maetka.fi,
040 738 4736

 

Aikaisemmin julkaistut konsertit:

ke 5.10. Seamus Begley & Tim Edey. (Lue tiedote: www.maetka.fi/ajankohtaista)

pe 7.10. Four Winds ja Eala (Lue tiedote: www.maetka.fi/ajankohtaista)

la 8.10. Danú ja Nomadi Trio (Lue tiedote: www.maetka.fi/ajankohtaista)

su 9.10. Usher’s Island ja Seamus Begley & Tim Edey (Lue tiedote: www.maetka.fi/ajankohtaista)

 

The Irish Festival of Oulu on Pohjois-Euroopan johtavin irlantilaisen kulttuurin festivaali. Se tarjoaa musiikin lisäksi yleisölleen myös elokuvia, runoutta, teatteria, tanssia, valokuvia, lasten ohjelmaa, iirin kieltä, työpajoja – ja jameja. Se, että tapahtumassa on myös paljon osallistavaa ohjelmaa, on synnyttänyt huippusuosion saaneen, kokonaisvaltaisen elämyksen antavan yhteisöllisen tapahtuman.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Irlannin Pääsiäiskapinasta, joka oli merkittävä sysäys kohti maan itsenäisyyttä. Tapahtumaa kunnioitetaan ja siitä kerrotaan tarkemmin myös festivaalilla usein ohjelmanumeroin.

Leave a Comment