Omnipotens ravistelee, herättää, lohduttaa ja rohkaisee
Koreografi Tuomo Railon ja Tanssiteatteri Glims & Glomsin kevään ensi-iltateos Omnipotens pureutuu kaikkivoivan harhaan, psyykkiseen ja mentaaliseen tilaan, jossa silmitön väkivalta muuttuu poliittisilla tavoitteilla perustelluksi toiminnaksi.
”Omnipotensissa olen halunnut käsitellä ihmistä tuhovana voimana ja ihmisen kuvitelmia omasta voittamattomuudestaan. Kaikkivoivan harhoissa elävän ihmisen vaikutukset yhteiskuntaan ja ympäristöön ovat ilmeiset ja pyrin teoksessani hahmottamaan maastoa, jossa tämän ’kollektiivisen persoonallisuushäiriön’ juuret itää”, Railo kertoo.
Terrorismista on tullut osa eurooppalaista arkea. Pelko on synnyttänyt mustavalkoista ajattelua ja jyrkkeneviä asenteita maahanmuuttajia kohtaan myös Suomessa. Asenneilmaston muutos on konkretisoitunut mm. viisi vuotta sitten Utøan tragediassa Norjassa. Kesällä 2015 keskustelu rasismista ja väkivallasta nousi voimalla pintaan Suomessa.
”Syksyn 2015 aikana Lähi-idän pakolaisten paetessa Eurooppaan, keskustelu oli Suomessa yhä koleaa. Koen, että tämä aihe, itsekkyys, vaatii myös taideteoksen muotoon saatettuja puheenvuoroja”, Railo pohtii.
Omnipotens on yhtä aikaa essee ihmisyydestä ja ritualistinen tanssiteos, joka toisaalta ravistelee, herättää ajattelemaan ja toisaalta lohduttaa ja rohkaisee toimintaan rauhan puolesta. Esityksen taustamateriaalina on käytetty Åsne Seierstadin kirjaa ”Yksi meistä”, joka kertoo Utøan tragediasta proosan keinoin, sekä filosofi Hannah Arendtin teosta ”Totalitarismin synty”.
”Tavoitteeni on luoda esitys, jolla on vahva, terapeuttinenkin vaikutus. Aiheesta huolimatta esityksessä ei kuvata väkivaltaa. Aiheesta huolimatta esitys ei ole hapeton, hätääntynyt tai toivoton”, Railo summaa.
Omnipotens on kolmas, päätösosa Tuomo Railon ihmisyyden ulottuvuuksia tutkivassa teostrilogiassa. Freudilaisittain jaotellun teoksen osat ovat Arka paikka (Ego, 2011), Aikojen lopun kvartetto (Idi, 2013) ja Omnipotens (Superego, 2016).
Omnipotens saa ensi-iltansa 31.3.2016 Espoon kulttuurikeskuksessa.
Koreografi ja kertoja: Tuomo Railo
Tanssijat: Jori Kaksonen, Sakari Saikkonen, Jussi Väänänen ja Mirva Väänänen
Livemuusikot: Eija Kankaanranta (kantele) ja Esa Pietilä (saksofoni)
Musiikin sävellys teosta varten: Juhani Nuorvala
Pukusuunnittelu: Anna Ruohonen
Lavastus: Metti Nordin
Tuomo Railo kertoo teoksestaan sekä sen synnystä videolla: vimeo.com/152618909
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Riitta Aittokallio, vastaava tuottaja
050 3545 936, riitta.aittokallio@glimsgloms.com
www.glimsgloms.com/omnipotens.html
Tiedotus:
Marjatta & Kaisa – maetka.fi
Sirpa Lahti: sirpa@maetka.fi, 040-7384736
Trilogian aikaisemmat osat:
Arka paikka (2011) on kevyen ironinen teos halusta, tahdosta, sosiaalisuudesta, eroottisista jännitteistä. Kolmen tanssijan teoksessa on leikkisyyttä ja pinnan alta huokuvaa nostalgista haikeutta. Teoksessa soi Klezmer.
Aikojen lopun kvartetto (2013) kertoo ihmisestä unelmoivana olentona. Olivier Messiaenin saman nimiseen sävellykseen pohjautuva teos luo mielikuvia vanki- tai pakolaisleiriin suljetuista ihmisistä, joiden välisessä kanssakäymisessä on kaoottisuutta ja sattumanvaraisuutta. Teos on improvisaatio, jossa tanssijat toteuttavat esitystilanteessa arvottuja ohjeita ja sääntöjä. Vahingot nostavat esiin tiedostamattoman mahdollisuuksia.