NIEGUID DUOVDAGAT – DREAMSCAPES

Nieguid duovdagat (Dreamscapes, Kuvitteelliset maisemat) on Ánnámáretin, eli Utsjoelta käsin työskentelevän saamelaismuusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kolmas levy, jonka musiikki vie yleisönsä kuvitteellisille tuntureille. Kokonaisuus ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista, luonnosta ja arjesta, kuljettaen kokijansa voimakkaan kokemuksellisiin maailmoihin. Nämä ainekset saavat tässä ajassa soivan ja resonoivan muodon, joka ilmentää juurien etsimistä ja perinteen elvyttämistä sen hyviä ja vaikeampia puolia käsitellen.

”Levyn teema on minulle tärkeä ja se on rakentunut henkilökohtaisen prosessin aikana, jossa olen tutkinut suvuilleni kuuluvia joikuja arkistoäänitteiltä. Nieguid duovdagat -levy ilmaisee ajatuksia elämästä perinteisen ja modernin kulttuurin murroksessa. Erityisesti minua kiinnostaa se, miksi meillä on tarve hakeutua tutkimaan historiaa ja juuria. Mitä se meille merkitsee? Onko se henkilökohtaisen tarpeen ilmaus, identiteetin rakentamisen kysymys vai poliittinen teko? Onko kulttuurin elvyttäminen ylipäätään mahdollista?”, Anna Näkkäläjärvi-Länsman pohtii.

Levy yhdistää rohkeasti uutta ja vanhaa säilyttäen samalla joikuperinteen ominaispiirteet. Ánnámáretin joiku, Ilkka Heinosen jouhikon ja Turkka Inkilän shakuhachi-huilun äänet lomittuvat elektroniseen musiikkiin, joka on inhimillistä ja orgaanista.

Ánnámáretin musiikkivideo valittiin osaksi Suomen virallista itsenäisyyspäivän juhlintaa, ja siitä nähtiin osa Linnan juhlien TV-lähetyksessä 6.12.2020. Videon ohjasi ja kuvasi Marja Viitahuhta.

Jearrat máttaráhkus – Ask the foremothers
Musiikkivideo (Singlejulkaisu kokonaisuudesta Nieguid duovdagat)
https://www.youtube.com/watch?v=N3WnJ4fxeTw

Toisen musiikkivideon, Nieguid duovdagat – Dreamscapes, maailmanensi-ilta oli Skábmagovat elokuvafestivaaleilla 29.-31.1.2020.
https://youtu.be/imGGmG8o_Kc

Nieguid duovdagat -levy julkaistiin saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2021 YouTube konsertilla, joka on nähtävilla vielä viikon ajan Ánnámáretin YouTube kanavalla: https://youtu.be/N59-X2th-qk
Konsertin jälkeen oli verkossa on keskustelutilaisuus, jossa Ánnámáretia haastatteli ja yleisön kysymyksiä välitti Songlines-lehden päätoimittaja Simon Broughton. Tämä on myös nähtävillä YouTubessa: https://youtu.be/IKzxEX246yg

Ánnámáret: Nieguid duovdagat
Ánnámáret
, joiku
Ilkka Heinonen, jouhikko
Turkka Inkilä, live-elektroniikka ja shakuhachi

Nieguid duovdagat -levyä myydään kaikissa hyvinvarustetuissa levykaupoissa ja suoratoistopalvelujen kautta.

Levyn arvostelukappaleet lähetetään pyydettäessä osoitteesta info@maetka.fi.

Kuvia: https://drive.google.com/drive/folders/1xx46u3coKBxQfj_9Uqa3s71OtS6GjYYY?usp=sharing

Lisätietoja:
Anna Näkkäläjärvi-Länsman
anna@annamaret.fi 
tel. +358(0)40 540 5985
https://www.annamaret.fi/

Levyn kappaleet:
1. Sirdda
2. Nuppi bealde
3. Aski
4. Dološ niegut
5. Buolvvas bulvii
6. Jearrat máttaráhkus
7. Mánnu
8. Dolat
9. Johtit ain
10. Nieguid duovdagat

Label: Uksi Productions

Tiedotus
Marjatta & Kaisa – Maetka.fi