Martan valinta

Kaija Pakarinen kirjoitti näytelmän yhteenkuuluvuuden kaipuusta

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Kaija Pakarinen ohjaa syksyllä Teatteri Avoimiin oviin ajankohtaisen Martan valinta esityksen, jonka ensi-ilta on 19.8.2020. 

Kaija Pakarisen käsikirjoittama ja ohjaama Martan valinta on puhutteleva ja vaikuttava tarina tästä ajasta. Näytelmä on kuvaus siitä miten suuri tarve meillä on tuntea yhteenkuuluvuutta ja saada jakaa. Joskus vieraalle on helpompi puhua – vaikka metrossa.

Kirkon jäsenmäärä vähenee, yksinäisyys lisääntyy ja kirkko etsii oikeanlaista tapaa tavoittaa ihmiset. Näytelmän päähenkilö teologi-tutkija Martta Nissinen matkustaa metrossa selvittääkseen millaista yhteisöllisyyttä ihmiset kaipaavat. Näytelmässä kysytään, riittääkö pelkkä yhteisöllisyyden kokemus? Tarvitaanko yhteyden tunnetta vielä johonkin suurempaan? 

“Vuonna 2007 oli teattereissa paljon tarjolla musikaaleja. Teatterit kilpailivat katsojamääristä ja ne tuntuivat muuttuvan liikelaitoksiksi. Halusin kirjoittaa sellaisen näytelmän, jonka olisin halunnut itse nähdä. Kaipasin esitystä, joissa yleisö voisi reflektoida ja pohtia, että mitä kohti tässä elämässä kannattaisi suunnistaa. Mikä on elämän virrassa se ydin? Kannattaako esim. ruotsinlaivan buffan sijaan tyytyä yksinkertaisempaan ateriaan, jossa pystyy erottamaan maun eri nyanssit. Vähemmän on enemmän. Lopulta näytelmästä tulikin ihan erilainen. Olin itsekin yllättynyt, että näytelmän päähenkilönä on teologi. Ja että näytelmään tuli tosi laaja kirjo erilaisia arkipäivän kulkijoita.” kertoo Pakarinen näytelmän kirjoittamisen motiiveistaan ja lopputuloksesta.

Näytelmässä Martta haastattelee tutkimustaan varten ihmisiä ymmärtääkseen heidän erillisyytensä ja yksinäisyytensä syitä tai mikä antaa elämälle tarkoituksen ja sisällön. Martta pohtii, että millainen on pyhä kokemus ja voiko sen kokea kirkon ulkopuolella? Martan tapaamat henkilöt tuovat jokainen pienen palan näytelmän aikana hahmottuvaan kuvaan. Entä miten kohtaamiset metrossa vaikuttavat Martan omaan elämään? Mikä on Martan valinta?

Käsikirjoitus ja ohjaus Kaija Pakarinen 

Rooleissa Mirva Kuivalainen, Santeri Helinheimo-Mäntylä, Annu Valonen, Hennariikka Laaksola, Valtteri Lehtinen

Ensi-ilta keskiviikkona 19.8. klo 19.00
Muut esitykset:
pe 21.8. klo 19 / la 22.8. klo 16 matinea
ti 25.8. klo 19.00 / ke 26.8. klo 19.00
to 27.8. klo 19.00 / pe 28.8. klo 14.00 matinea

Teatteri Avoimet Ovet, Erottajankatu 5, Helsinki

Lisätiedot:
www.avoimetovet.fi
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/847559639073708/

Liput:
Liput: 30/28/20 €
Matinea esitykset: 35/33/25 €
Liput tämän linkin kautta: https://www.lippu.fi/artist/teatteri-avoimet-ovet/martan-valinta-2639196/#calendar-start=2020-08

Haastattelut:
Kaija Pakarinen, kaija.pakarinen@gmail.com , 050 557 6882

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa