Lastenmusiikin konkari pohtii tarvitaanko lastenmusiikkia enää Suomessa?

Suomalaisen lastenmusiikin konkari, Pentti Rasinkangas, julkaisee viimeisen lastenmusiikkilevynsä Vellihousu 30.10.2020. Pitkän ja mielekkään uran aikana tapahtunut työskentely-ympäristön muutos pistää hänet mietteliääksi.

“Olen saanut tehdä lastenmusiikkia juuri hyvään aikaan. Siksi kai sitä on tullutkin tehtyä 40 vuotta. Uran alkuvaiheilla 80-luvulla joka kunnassa oli kulttuuri-, nuoriso- ja raittiussihteerit, joilla oli määrärahoja ja kiinnostusta järjestää lastenkulttuuria. Puitteet tämän marginaaligenren parissa työskentelyyn olivat hyvät, kunnes 2000 luvulle tultaessa kuntien rahahanat tiukentuivat ja keikkojen järjestäminen kokonaiselle bändille muuttui hankalammaksi. Onneksi yhdelle miehelle nyt aina löytyy keikkoja. Viimein 2020-luvulla radiot eivät enää soita lastenmusiikkia lainkaan. Väistämättä tulee mieleen tarvitaanko lastenmusiikkia enää Suomessa? Halusin kuitenkin tehdä Loiskiksen kanssa levyn, koska palo tähän hommaan ei ole hävinnyt.” Rasinkangas summaa uraansa.

Viimeisen albumi ”Vellihousun” Rasinkangas on tehnyt ainoan suomalaisen valtionapua nauttivan lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen kanssa. Sävellykset ja sanoitukset ovat Rasinkankaan käsialaa. Musiikillisesti levyllä on laaja kirjo eri musiikkityylejä ja sisällöllisesti levyn lauluissa tunnelmoidaan välillä päiväkodissa, sirkuksessa ja jopa Afrikassa. No välillä ei kyllä edes tiedä missä ollaan. Ja kumpparitkin ovat väärissä jaloissa. Vaan mitäpä tuo haitannee!

Pentti Rasinkangas on tehnyt lastenmusiikkia ammatikseen 40 vuotta. Hän on tehnyt lauluja sekä esiintynyt lastenkonserteissa, päiväkodeissa, kouluilla, radioissa, televisioissa jne. Hänen laulunsa ovat hauskoja, mutta vakavuuttakin löytyy. Musiikki on kulkenut vuosien varrella kevyen musiikin eri osa-alueilla kansanmusiikista jatsiin. On rockenrollia, roots-meininkiä, kansanmusiikkia, on balladeja.  Hän on saanut mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnon Ohilyönti-orkesterinsa kera v. 1995. Vanhoista kappaleista tunnetuimpia ovat ”Meidän uusi vauva”, ”Mamma Miau” ja ”Mennään hiljaa”.

Rasinkangas taustoittaa levyn nimikkokappaletta Vellihousua seuraavasti: ”Tappeleminen on aina ollut minulle vastenmielistä. Kun minä olin n. 9 -vuotias tuli Oulussa koulumatkalla tiellä vastaani kaksi isompaa poikaa, jotka sanoivat, että tapellaanko vai oletko vellihousu. Minä vastasin, että jos nuo ovat vaihtoehdot, niin olen mieluummin vellihousu ja jatkoin matkaani. Tuo osoittautui ainakin sillä kerralla hyväksi taktiikaksi ja painoin sen mieleeni.”

Loiskis on 20 vuotta vanha lastenmusiikkiorkesteri, joka tekee musiikkia eri laulajien, säveltäjien, sanoittajien, näyttelijöiden, sirkustaiteilijoiden, kirjailijoiden jne kanssa. Loiskiksen musiikillisesta varastosta voi ammentaa melkein mitä vaan. Niin kuin tälläkin levyllä on tehty.

Promolevyt lähetämme medialle pyydettäessä osoitteesta info@maetka.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Pentti Rasinkangas
050-5585599
pentti@huti.fi

Kuvat (Isla Rasinkangas): http://bit.ly/rasinkangas 

Video “Päiväkodin tädit”: https://youtu.be/5wJ7FfzNeTA

Tiedotus
Marjatta & Kaisa – Maetka.fi

Pentti Rasinkangas ja Loiskis: Vellihousu

Biisilista:
Päiväkodin tädit
Päivää Pupujussit
Atlantilla
Montako varvasta
Taivaalla loistaa täysikuu
Vellihousu
Mammutti
Kumpparit on väärissä jaloissa
On onni olla lähekkäin
Monta pientä polkua
Ellun kanalassa
Eikö silloin kannattaisi?
Sateenkaaren pienet aarteet
Tutin piilotin ja maailman räjähtää

Artistit:
Pentti Rasinkangas: laulu, kitara (5)
Pekka Nättinen: kitarat, dobro, puhaltimet
Marianne Oivo: koskettimet, laulu (8), haitari
Tomi Nurmi: viulu, mandoliini, banjo, kitara (14)
Pekka Törmänen: basso
Hannu Leppänen: lyömäsoittimet
Taustalaulut: kaikki

Vieraileva artisti:
Risto Nurmi: laulu (12)

Äänitys ja editointi: Erkki Okkonen
Miksaus ja masterointi: Seppo Santala
Kuvitus: Jarmo Laaksonen
Taitto: Sampo Laaksonen

Säv ja san. Pentti Rasinkangas
Paitsi (6) säv Pekka Nättinen, san. Pentti Rasinkangas
Sov. Loiskis

Levy ilmestyy kaikkiin hyvin varusteltuihin levykauppoihin 30.10.2020.

Spotify: https://open.spotify.com/album/0fUJHgY4XNvC8SOes7XKV5 

LOISK 16
EAN  6419611000165
 © Huti Oy, (p) Loiskis ry, 2020