Kansanmusiikin ja kansantanssin päivä

Kansanmusiikin ja kansantanssin päivää vietetään lauantaina 16.5.2020

Kansanmusiikin ja kansantanssin päivänä juhlitaan verkossa Livelavan avajaisia! Livelavalta löytyy laaja kirjo konserttitaltiointeja, seminaareja, soitto- ja tanssitutoriaaleja

Neljättä kertaa järjestettävä Kansanmusiikin ja kansantanssin päivä kokoaa alan harrastajat ympäri Suomen soittamaan, tanssimaan ja tuulettamaan kansallispukujaan lauantaina 16. toukokuuta. Tällä kertaa päivää vietetään virtuaalisesti kotoa käsin.

Verkkoon avattu Livelava on uuden KamuKanta-sivuston ensimmäinen julkaistu osio. KamuKanta-sivustolle voi kirjautua kuka tahansa ja lisätä Livelavalle linkin omaan kansanmusiikki- tai kansantanssivideoon.

“Livelava syntyi alan ammattilaisten ja harrastajien toiveesta saada sivu, joka kokoaa yhteen kaikki verkkoon syntyneet upeat konsertit ja työpajat. Suuren digiloikan myötä videoiden käyttäminen kasvaa varmasti, niiden tekeminen on arkipäiväisempää ja jatkuu varmasti tulevaisuudessakin. Nyt meillä on paikka, jonne voimme ne koota ja löytää iloa yhdessä toistemme tekemisistä!”, kertoo sivuston syntytaustasta Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) toiminnanjohtaja Sirpa Lahti.

Livelava on avautunut torstaina 14.5. ja kaikkien toivotaan lisäävän sinne kansanmusiikki- ja kansantanssivideoitaan lauantaihin 16.5. mennessä, jolloin voidaan keskittyä sisällöstä nauttimiseen, videoiden mukana soittamiseen ja uusien askelten oppimiseen olohuoneen omalla lavalla. Sivusto täydentyy ja videoita voi lisätä Livelavalle koko ajan myös takautuvasti. KamuKanta tulee korvaamaan alkukesän aikana jo pitkään toimineen kansanmusiikkikansantanssi.fi-portaalin.

Kansanmusiikin ja kansantanssin päivää koordinoi ja KamuKanta-sivustoa ylläpitää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Kansanmusiikin ja kansantanssin päivää vietetään vuosittain äitienpäivästä seuraavana lauantaina. KamuKanta-sivuston uudistusta on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Sivuston osoite: www.kamukanta.fi
Sivuston toteuttaja: Zoneatlas Oy

Kansanmusiikin ja kansantanssin päivän sekä KamuKannan ilmeet on suunnitellut Paula Susitaival.

#kansanmusiikki #kansantanssi #omapäivä #kamukanta #livelava

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Lahti, toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)
040-7384736
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.kamukanta.fi

Esimerkkejä tulevasta tarjonnasta Livelavalla:

Lauantain 16.5. suorat lähetykset:

klo 19 suorana Pohjolanaukion Saurahuoneelta Maija Kauhanen & Päivi Hirvonen sekä vieraana Jani Halme.

Maija Kauhasen musiikissa vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet luovat ainutlaatuisen soundimaailman vain yhden muusikon voimin. Päivi Hirvonen on laulaja ja viulisti, jonka sävellyksissä yhdistyvät itäinen ja läntinen perinne omintakeisella tavalla. Molemmat muusikot ovat luoneet vaikuttavan kansainvälisen soolouran ja yhdessä heidät tunnetaan myös Okra Playground -elektrofolkyhtyeestä.

Käpyläläis-parikkalainen toimittaja Jani Halme on Saurahuoneella tuttu näky ja Saura Liven toisessa streamissa jututtamassa Maija Kauhasta ja Päivi Hirvosta musiikista ja elämästä.

Esiintyjä: Maija Kauhanen & Päivi Hirvonen
Vieraana: Jani Halme
Kuva & streamaus: J-P Piirainen
Ääni: Tuomas Haimakainen
Tuotanto: Saura Ohjelmapalvelu oy

klo 17:00 Lirarna livestream: Maria Kalaniemi & Marianne Maans

Folkmusiknätverket Lirarna tarjoaa livestriimatun konsertin duon Maria Kalaniemi (harmonikka, laulu) ja Marianne Maans (viulu, laulu) kanssa

Järjestäjä: Folkmusiknätverket Lirarna ja Martin Wegelius-institutet.

Korona-kevään videoita:

Marianne Maans & Désirée Saarela: Skrubiluttan Å Skrubilej
Mertsi Lindgren ja lapset: Kaaleenlauluja

Tuotanto : Maailman musiikin keskus – MMK Lastenkaista – GMC Children’s Channel on tähän erikoisaikaan avattu kanava, jolle ilmestyy ohjelmaa tuon tuosta.

Barbora Xu’n kotikeikka
Libasse Sallin kotikeikka

Tuotanto: Maailman musiikin keskus – Global Music Club on tähän erikoisaikaan avattu kanava, jolle ilmestyy ohjelmaa tuon tuosta.

DANTCHEV DOMAIN: Molitva na Baba 1.5. julkaistulta albumilta Say It.

Lentävän kalakukon kyydissä -konsertti soveltuu päiväkoti- ja kouluikäisille.
Tuotanto: Kulttuuriosuuskunta Uulu, jonka nettisivujen uusi digipalvelut-osio on avattu kaikille vapaaseen käyttöön! Sivuilta löytyy muskareita, konsertteja, työpajoja ja erilaista materiaalia kotona, kouluissa ja päiväkodeissa tehtäväksi.

Kansantanssiryhmä Frilla: Korona-Katrilli, jonka tanssijat ovat kotonaan opetelleet. “Keväällä oli tarkoitus harjoitella karjalaista meininkiä, koska se on suurimmalle osalle vieras tyylilaji. Nyt monet joutuivat opettelemaan yksin todeten, ettei se olekaan niin helppoa tuo itsekseen opiskelu.”, kertoo tanssija Säde Stål.

Kansanmusiikkiyhtye Kopla: Kehäkukkia
”Viime aikoina livetreenit ovat olleet jäissä, mutta Korona-aika ei ole kuitenkaan hiljentänyt Koplaa. Koottiin voimamme virtuaalisesti ja tehtiin karanteenivideo Kehäkukkia -biisistä! Kappaleessa on kevään ja tulevan kesän tuntua ja meille se ainakin luo uskoa tulevaan!” yhtye kommentoi Niilo Oikarin säveltämää kappaletta Facebook-sivuillaan.

Arja Kastinen: Video on Tiistai viikonpäivä-sarjasta, jonka pohjalla on ajatus jatkaa Wilho Saaren tapaa tehdä kantelebiisi päivän tapahtumista. Wilho Saari on amerikansuomalainen Kreeta Haapasalon jälkeläinen. 

Toivo band, New Yorkin osavaltio
Facebook-livestream taltio suomalais-amerikkalaisesta kansanmusiikki ja kansantanssi konsertista  

Luunappi: Yksin ei oo paha olla
“Neljä soittajaa ja kaksi laulajaa ovat kukin tahoillaan opetelleet ja äänittäneet stemmansa ja kappale on miksattu toimivaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi videoimme kukin itsemme musisoimassa sekä fiilistelemässä positiivista yksinoloa. Näistä syntyi meidän ensimmäinen lauluvideo! Luunapin musikanteilta tämä on vaatinut digiloikkimista, huumoria ja sinnikkyyttä.” kertoo yhtyeestä Suvi Puronen.

Aurora, Latvialainen kansantanssiryhmä Helsingissä
Three Latvian folk dances danced by our dancers in their home or surroundings.

Unto Kukka: Valssi Jaanalle
“Unto on soittanut kotikonttorilla videon, joilla on sitten ilahdutettu facebook kavereita/ryhmiä koronakautena.”

Mukana myös aikaisemmin julkaistuja videoita:

Lauluyhtye Ilo Ensemble: Aarhusin lauluyhtyekilpailun taltiointi vuodelta 2019

Juurakko: Räntää, hyhmää julkaistu 2019

Kaikki nämä ja paljon muuta löytyy osoitteesta: www.kamukanta.fi

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa