Etnosoi! Rajattomuuden äärellä

Etnosoi! järjestetään tänä vuonna 3.-16.11.2016. Maailman musiikin keskuksen järjestämän festivaalin teema, Rajattomuuden äärellä, ottaa voimakkaasti kantaa nykypäivän maailman menoon.

”Vuoden 2016 festivaalin suunnittelun ja valmistelun aikana – syvemmin kuin koskaan omana elinaikanani – on tuntunut siltä että maailma horjuu. Toiseuden pelko täällä kotimaassakin on korostunut, mutta miksi? Suomen nykyisten ja entisten valtiollisten rajojen yli on kuljettu ei vain vuosisatojen vaan vuosituhansien ajan ja jos näin ei olisi, ei olisi meitäkään. Saamelaisten historia on monille meistä edelleen vieras ja tuntematon eikä monikaan tiedä, että romanit ovat tulleet Suomen alueelle jo reilusti yli viisisataa vuotta sitten. Karjalan alue on nähnyt lukemattomat tulijat ja lähtijät ja läntisen rajamme yli tänne on tultu ja sinne myös me olemme lähteneet – lähelle ja kauas. Tilanteessa ei siis ole mitään uutta. Vieras ei olekaan vieras.” valottaa teeman taustaa Jaana-Maria Jukkara, Etnosoi!:n taiteellinen johtaja.

Etnosoi!:n ohjelmaa tähdittävät useat artistit ja yhtyeet, jotka omalla musiikillaan tai toiminnallaan edesauttavat rajattomuutta – tekevät taidetta erilaisista rajoista ja ennakkoluuloista piittaamatta.

Festivaalilla esiintyvät norjalais-suomalainen URAL POP saamelaisine juurineen, jonka perustajajäsen Torgeir Vassvik on juuri valittu World Music Expon (WOMEX) yhdeksi showcase artistiksi, karnaattisen musiikin globaali viulisti Jyotsna Srikanth (Intia/UK), Tarabband (Irak/Ruotsi), joka on yksi Pohjoismaiden maailmanmusiikkiskenen ehdottomista huippuyhtyeistä ja Ulla Pirttijärvi & Ulda (levynjulkaisukonsertti) sekä Mizgin (KUR/TR/DK), joiden väkevä laulanta ja musiikki elävät vahvasti valtiollisten rajojen yläpuolella.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Joonas Widenius Trio (levynjulkaisukonsertti), 25-vuotias Nefes-yhtye sekä Sibelius-Akatemian GLOMAS-opiskelijat sekä myöhemmin julkistettavat turvapaikanhakijana maahamme tulleet muusikot.

Etnosoi!-ohjelmaan kuuluu konserttien lisäksi Meet the Artist!-tilaisuuksia, erilaisia näyttelyitä ja seminaareja, sekä Lasten Etnosoi!, joka sisältää mukaansa tempaavia konsertteja sekä tanssi- ja musiikkityöpajoja.

Liput 1.7.2016 alkaen: Savoy-teatteri, Malmitalo, Vuotalo ja Stoa / Ticketmaster, Koko Jazz / Tiketti, G Livelabin liput G Livelabista
Lehdistökuvat: www.etnosoi.fi/media
Lisätiedot:
Jaana-Maria Jukkara, taiteellinen johtaja 040 535 1759
1.8. alkaen: Emmi Kuittinen, tiedottaja 046 878 3720
etnosoi@globalmusic.fi
Tiedotus: Marjatta & Kaisa – maetka.fi

Yhteistyökumppanit ja tukijat
Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Festivaalin päätukijat: Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä mukana mm. Helsingin kulttuurikeskus (Savoy-teatteri, Malmitalo, Vuotalo ja Stoa), Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Kirjasto 10, Tusovka ry, Juttutupa ja Liikenneturva.

Etnosoi! ohjelmistoa 2016
to 3.11.                       Jamit: Etnosoi! Jamit, paikka avoin. Vetäjänä Glomas
pe 4.11.         klo19.00        Konsertti: URAL POP (Norja/Suomi), G Livelab
ti 8.11.            klo17.30        Meet the Artist! Jyotsna Srikanth (Intia/UK), Malmitalon kahvila
ti 8.11.            klo19.00        Konsertti: Jyotsna Srikanth (Intia/UK), Malmitalo
ke 9.11.                      Konsertti: Joonas Widenius Trion levynjulkaisu, Koko Jazz Club
to 10.11.                    Seminaari: IV UskoMus symposium: ”Music and Islam”, Stoa
to 10.11.                    Konsertti: 25-vuotias Nefes-yhtye senegalilaisine ystävineen, Stoa
pe 11.11.                   Seminaari: Musiikki ja maahanmuutto, Kallion kirjasto
Pe 11.11.       klo17.30        Meet the Artist! Tarabband (Irak/Ruotsi), Kahvila Pokkari, Vuotalo
Pe 11.11.       klo 19.00       Konsertti: Tarabband (Irak/Ruotsi), Vuotalo
La 12.11.       klo 19.00       Konsertti: Ulla Pirttijärvi & Ulda sekä Mizgin (KUR/TR/DK), Savoy
Su 13.11.       klo 13-16       Lasten Etnosoi!, Malmitalo

Etnosoi! näyttelyt 2016
31.10.- 13.11. Ismaila Sané 60-vuotta – juhlanäyttely – elämä, taiteellinen ura ja vuodet Suomessa (Kirjasto10)
17.11.–4.12. Mikko Savolainen: Sulukule, Istanbul – Romaniyhteisön tuho (Espoon kulttuurikeskus)

Ohjelma täydentyy kesän ja alkusyksyn aikana.

Leave a Comment