Etnohuumaa

Etnohuumaa – Kansanmusiikki ja kansantanssi tarjoavat yhteisöllisyyttä

Tavastia-klubilla juhlittiin Suomen toista Etnogaalaa torstaina 10.1.2019. Etnogaalan suosio yllätti järjestäjät. Tavastia oli lähes loppuunmyyty ja Ylen välittämää livestriimiä Areenassa on katsottu ennätysmäärä.

Ensimmäisen Etnogaalan jälkeen syksyllä 2017 järjestäjät olivat ihmeissään gaalan suosiosta ja vastaanotosta, ja sama tapahtui jälleen. Tavastia oli lähes loppuunmyyty. “Kun Tavastialla tilaa veivät useat televisiokamerat ja erilliset lavarakennelmat, oli loppuunmyynnin rajaksi määritelty 600 henkeä normaalin noin 800 sijaan. Tästä ei kauaksi jääty!”, iloitsee Etnogaalan tuottaja, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Sirpa Lahti. Gaalan myytyjen lippujen määrä lähes tuplaantui ja samoin teki Ylen striimin katsojamäärät. Tällä hetkellä striimiä on katsottu yli 7000 kertaa, mikä on noin puolet enemmän, kuin vuoden 2017 gaalan luvut samassa vaiheessa.

Etnogaalan striimi on nähtävillä Yle Areenassa myös ulkomailla osoitteessa: areena.yle.fi/1-50027364

Etnogaalan tunnelma oli iloinen, mukaansatempaava ja kannustava. Se oli suorastaan täynnä etnohuumaa. Yleisön lisäksi myös ehdokkaat kannustivat toisiaan ja jännitys kategorioita jaettaessa oli käsin kosketeltava. Maailman musiikin keskuksen toiminnanjohtaja, Jaana-Maria Jukkara toi yhteishengen esille myös Etnogaala-raadin tervehdyksessä ja totesi lisäksi, että:

“vaikka kansanmusiikin ja -tanssin ja maailmanmusiikin kenttä Suomessa jo nyt koetaan ja tunnetaan jopa hämmästyttävällä tavalla yhteen hiileen puhaltavaksi, haluaa raatimme vielä muistuttaa tasa-arvosta ja demokratiasta, toisen kunnioittamisesta kaikissa tilanteissa. Tähän voimme vaikuttaa omalla esimerkillämme, olemmepa tällä alalla työssä missä tehtävässä tahansa.”

Etnogaalan päätti kaikkien yhteisesti tanssima huutokatrilli, joka on yksi osoitus alan erityisluonteesta. Musiikki ja tanssi ovat toistensa pari ja yhdessä tekeminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Seuraava Etnogaala järjestetään 9.1.2020 ja voittajien ehdottaminen tulevaa gaalaa varten tapahtuu kesällä 2019.

2019 Etnogaalan kuvia © Ville Tanttu sekä Saku Metsärinne:
https://drive.google.com/drive/folders/16VJ7Eyh5JbOSaDxSDYix50HJY0LEYz57?usp=sharing

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus auttaa mielellään aiheiden ja haastateltavien valinnassa.

Yhteystedot:
Sirpa Lahti
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)
040-7384736
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.etnogaala.fi

Tiedotus: Marjatta & Kaisa Oy

Etnogaalan järjesti Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Gaalan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yle, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmä, Maailman musiikin keskus, Music Finland, Suomen Musiikintekijät, Tanssin Tiedotuskeskus, Suomen Nuorisoseurat, Folklandia, Marjatta & Kaisa (maetka), Muusikkojen liitto, Suomen kansanmusiikkiliitto, Musiikin Edistämissäätiö, Kalevalaseura, Maaseudun sivistysliitto sekä Suomalaisen kansantanssin ystävät (Kansallispukuvuokraamo).

Gaalan yhteydessä toteutettavan kansainvälisen-vierasohjelman tukijoita olivat lisäksi Helsinki Marketing, Itävallan Helsingin suurlähetystö, Music Estonia, Norjan Helsingin suurlähetystö, Saura Booking Agency, Suomen Benelux-instituutti ja Suomen Madridin-instituutti.

Etnogaala oli osa “Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluivat lisäksi
11.1. FolkForum-seminaari www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/folkforum
11.-12.1. Folklandia-risteily www.folklandia.fi
12.1. Folklandian jatkot, jossa mm. Folk Big Bandin levynjulkaisu-konsertti