Etno nousussa – Supertammikuun suosio on yllättänyt järjestäjät

Kansanmusiikin ja kansantanssin supervuosi alkaa rytinällä. Tällä viikolla juhlitaan “Yhdessä folkin aallonharjalla” Etnogaalassa, FolkForum-seminaarissa, Folklandialla ja Folklandian virallisilla jatkoilla. Vuosi huipentuu WOMEX, world music expoon lokakuussa. Kulttuuriperinnön viime vuosien suosion nousun voi nähdä monista asioista.

Vaikka Etnogaala järjestetään vasta toisen kerran, voi jo nyt huomata kiinnostuksen suuren kasvun. Ennakkolipunmyynti on yllättänyt järjestäjät täysin ja yleisön aktiivisuus niin sosiaalisessa mediassa kuin muun muassa voittajien ehdottamisessa on ollut huomattavasti suurempaa kuin aikaisemmin. Myös FolkForum-seminaari on kerännyt ennätysmäärän ilmoittautuneita. Kiinnostus kulttuuriperintöä kohtaan on kasvanut niin kuluttajien kuin tekijöidenkin puolella – taiteen tekijät yli genrerajojen ottavat siitä vaikutteita kaikkeen tekemiseensä.

Tulevan vuoden kansanmusiikin ja kansantanssin kentän yleisteema on Maailmalla!, joka kuvastaa myös hyvin alan potentiaalia. Musiikkiviennissä nuori kansanmusiikkisukupolvi on hyvin esillä, loistaa eri listojen kärjessä ja kiertää kaikissa maanosissa – Tähtäin on suoraan maailmalla. Kansainvälisestä kiinnostavuudesta kertoo myös kiinnostus Etnogaalaa kohtaan. Eri maissa yhteistyökumppanit haluavat jakaa Ylen suoran lähetyksen striimiä ja lisäksi gaalaan tulee 15 kansainvälisen ammattilaisen delegaatio. Etnogaala ja Folklandia toimivat näin ammattilaisten showcase-tapahtumanakin.

Kansantanssin kentällä suosion kasvua voi nähdä tapahtumien osanottajamäärissä ja suuruudessa. Loppukeväästä muun muassa Helsingin Karjalan nuoret järjestää koko Helsingin kulttuuritalon täyttävän suurtapahtuman “Poies itsekäs ite”, jossa esiintymässä on 500 tanssijaa. “Tällaisia suurkonsertteja tehtiin paljon 80-luvulla ja nyt taas. Kansantanssiin on tunkua!”, iloitsee pitkäaikainen kansantanssi-aktiivi, Karjalaisen nuorisoliiton toiminnanjohtaja Hilu Toivonen-Alastalo. Lisäksi muun muassa uusi tanssiklubisarja, Nordic Dance Helsinki, jossa opetellaan ja tanssitaan suomalaiseen ja muihin pohjoismaisiin traditioihin pohjautuvia tansseja elävän musiikin tahdissa, tuo suuresti kaivatun lisän kansantanssi-mahdollisuuksien kentälle.

Muualla kansanperinteen kentällä iloitaan esimerkiksi kansallispukuperinteen suosion kasvusta. #tuunaamunperinne tai #kansallispukukuuluukaikille hastageilla varustettuja kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa tiuhaan. Kansallispuvun osia yhdistellään rohkeasta muihin vaatteisiin ihan arkikäytössäkin ja kansallispukujen käyttö on yleistynyt etenkin nuorten keskuudessa. Uudet ja innovatiiviset kulttuuriperinnön ilmenemismuodot otetaan selvästi innokkaasti vastaan.

“Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat:
10.1. Etnogaala, Tavastia, www.etnogaala.fi Järjestää KEK
11.1. FolkForum-seminaari, Musiikkitalo, www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/folkforum Järjestää KEK
11.-12.1. Folklandia-risteily, Silja Europa www.folklandia.fi Järjestää Pispalan Sottiisi
12.1. Perinne Arkki eli Folklandian jatkot eli Folk Big Bandin levynjulkaisu-konsertti, Ravintola Kaisaniemi www.facebook.com/events/204742880403600/ Järjestää Perinnearkku ja SibA Folk Big Bandin kannatusyhdistys.

Etnogaalan tarkempi aikataulu:

Klo 18.00 ovet aukeaa
Klo 18.00 mammantytöt!
Klo 18.30 Farandi

Klo 19.00 suoralähetys Areenassa sekä Radio Ylen 1:ssä alkaa
Klo 19.00 Antti Paalanen – Breathbox (pieni lava)
Palkinnonjako: Vuoden tulokas
Klo 19.20 TUULETAR – Vocal Folk Hop (iso lava)
Palkinnonjako: Risteys-palkinto, Vuoden kansainvälistyjä
Klo 20.00 J-P Piirainen Nordic Guitar Music (pieni lava)
Klo 20.15 Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila (iso lava)
Palkinnonjako: Vuoden tanssintekijä, Vuoden tuottaja
Klo 20.55 Hilja Grönfors RomaniLaulujen Tulkitsija Trio (pikkulava)
Klo 21.05 Ote tanssiteoksesta Kyllikki (iso lava)
Palkinnonjako: Vuoden kansanmusiikkitekijä, Vuoden artisti
Klo 21.30 Frigg (iso lava)
Klo 22.00 kaikille yhteinen katrilli

Etnogaalan järjestää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Gaalan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yle, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmä, Maailman musiikin keskus, Music Finland, Suomen Musiikintekijät, Tanssin Tiedotuskeskus, Suomen Nuorisoseurat, Folklandia, Marjatta & Kaisa (maetka), Muusikkojen liitto, Suomen kansanmusiikkiliitto, Musiikin Edistämissäätiö, Kalevalaseura, Maaseudun sivistysliitto sekä Suomalaisen kansantanssin ystävät (Kansallispukuvuokraamo).

Gaalan yhteydessä toteutettavan kansainvälisen-vierasohjelman tukijoita ovat lisäksi Helsinki Marketing, Itävallan Helsingin suurlähetystö, Music Estonia, Norjan Helsingin suurlähetystö, Saura Booking Agency, Suomen Benelux-instituutti ja Suomen Madridin-instituutti.

Etnogaalan lippuja myy Tiketti: liput ennakkoon 12-20 €  ja ovelta 25 €, mikäli jäljellä.

Yle striimaa gaalan suorana Yle Areenaan. Illan esiintyjistä nähdään myöhemmin keväällä kolme TV-ohjelmaa Yle Teemalla. Gaala lähetetään myös suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Ohjelmat ovat katseltavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa myös Suomen ulkopuolella. Linkki livestriimiin: areena.yle.fi/1-50027364

Esiintyjien esittelytekstit: www.etnogaala.fi/ohjelma

Esiintyjien ja ehdokkaiden kuvat: https://drive.google.com/drive/folders/1fiD98CcYph2oH7GSVhhpkKx_viYYiGD5?usp=sharing

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Lahti
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)
040-7384736
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.etnogaala.fi

Graafinen ilme: Minna Lusa (Yle)

Tiedotus: Marjatta & Kaisa Oy

Aikaisemmat tiedotteet:
http://www.maetka.fi/ajankohtaista/etnogaalan-palkintoehdokkaat-on-valittu/
http://www.maetka.fi/ajankohtaista/etnogaalan-artistikattaus/
http://www.maetka.fi/ajankohtaista/etnogaala-on-todellinen-minifestari/

Vuoden 2017 Etnogaalataltiointi: https://areena.yle.fi/1-4274960