Tukikonsertti

Balalaikat soivat Ukrainan tueksi 28.5.2022

Liput konserttiin tästä linkistä

Helsingin Balalaikkaorkesteri järjestää tukikonsertin Ukrainalle Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 28.5.2022 klo 18. Konsertissa vierailevina artisteina esiintyvät rap-artisti Paleface, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors Trio, viulisti Miritza Lundberg, mieskuoro Könsikkäät sekä 2021 Voice of Finland -voittaja Kalle Virtanen. Perinteisen ohjelmiston lisäksi balalaikkaorkesteri tekee konsertissa yhteistyötä näiden eri musiikkityylejä edustavien artistien kanssa. Konsertin lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainan tukemiseen Unicefin kautta. 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt balalaikkaorkesterin jäseniä, kuten se järkytti koko läntistä maailmaa maaliskuussa 2022. Orkesteri tuomitsee Venäjän laittoman hyökkäyksen ja tukee Ukrainaa sen puolustustaistelussa itsenäisyytensä säilyttämiseksi.

Vuonna 1910 perustettu Helsingin Balalaikkaorkesteri on maailman toiseksi vanhin yhä toiminnassa oleva venäläisten kansansoitinten orkesteri. Orkesterilla on ollut myös rooli kansojen välisiä siltoja luovana kulttuuritoimijana – jo 112 vuotta. Orkesterin soittajat ovat nykyisin pääosin suomalaisia, mutta mukana on myös venäläissyntyisiä soittajia ja useilla orkesterin jäsenillä on läheisiä yhteyksiä Venäjään: opiskelua, työskentelyä, ystävyyssuhteita, sukujuuria. Osa orkesterin soittajista on venäjänkielisiä, joten he ovat seuranneet itänaapurimme valtionmedian informaatiosotaa sodan puolesta. Orkesterin jäsenille on ollut järkytys huomata venäläisen valtamedian valheet, ja kuinka ne ovat uponneet suureen osaan Venäjän kansasta. Voimakkaan mielipiteensä sodasta kertoo orkesterin haitaristi Mihail Vasiljev:

“Sitä, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, ei voi mitenkään perustella. Tämä on rikos paitsi Ukrainan kansaa myös koko ihmiskuntaa vastaan. Ja tämä on 2000-luvulla! Uskon, että jokainen sopiva henkilö, kansallisuudesta riippumatta, vastustaa tätä rikosta ja tuomitsee tämän hulluuden.” 

Helsingin Balalaikkaorkesteri arvostaa venäläistä kulttuuria ja ihmisiä, mutta tuomitsee laittomat sotatoimet, joilla Venäjän nykyjohto on tekemässä maastansa hylkiövaltiota, ja siten Ukrainan hävittämisen lisäksi kurjistaa omienkin kansalaistensa elämää.

“Venäjän hyökkäys on järkyttävin tapahtuma Euroopassa toisen maailmasodan jälkeen. Röyhkeydessään se on verrattavissa vain Natsi-Saksan hyökkäykseen Puolaan 1939. On ollut hienoa huomata Euroopan yhdistyneen avun antamiseksi Ukrainalle, mutta mielestäni tuki on ollut riittämätöntä. Tämä konsertti on orkesterimme ponnistus materiaalisen avun keräämiseksi sekä Ukrainan henkiseksi ja musiikilliseksi tukemiseksi. Toivon yleisön löytävän konserttiimme tukemaan Ukrainaa.” luonnehtii Balalaikkaorkesterin puheenjohtaja Pentti Yrjänäinen.

Helsingin Balalaikkaorkesterin soittimet muodostuvat kahdesta soitinperheestä: domrista ja balalaikoista, joita on erikokoisia. Nämä soittimet kehitti 1800-luvun lopulla aatelismies Vasilij Andrejev, ja hän myös perusti ensimmäisen orkesterin Pietariin vuonna 1888. Helsingin Balalaikkaorkesterissa on lisäksi haitari ja lyömäsoittimia. Orkesterin vakituisina laulusolisteina toimivat Heli Jormanainen ja Slava Druzhinin sekä instrumenttisolisteina Jani Jeskanen (balalaikka), Pentti Yrjänäinen (domra) ja Mihail Vasiljev (haitari).

Liput alkaen 16,50 €: https://www.lippu.fi/artist/helsingin-balalaikkaorkesteri/

Tapahtuman graafinen kuva ja kuva orkesterista (Atelieri O. Haapala): https://drive.google.com/drive/folders/1OywROIctobJ17CjghhKWKiiHt3PkK3-I?usp=sharing

Sosiaalinen media:
www.facebook.com/helsinginbalalaikkaorkesteri
www.instagram.com/helsingin_balalaikkaorkesteri

Nettisivut: www.balalaikka.fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pentti Yrjänäinen
+358-44-2882 742 
pentti.yrjanainen@gmail.com

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy