Ajankohtaisia uutisia perinteenkantajilta

Ánnámáret, Maija Kauhanen, Pekko Käppi

Tämä on Marjatta & Kaisan toimittama tiedote, jossa kerrotaan lyhyesti suomalaisten kiinnostavien kansainvälisesti menestyneiden kansan-/ maailmanmusiikin artistien tuoreita kuulumisia. Artistit ovat Ánnámáret, Maija Kauhanen sekä Pekko Käppi. Näiden taiteilijoiden käsissä perinne muuttuu moderniksi ilmaisuksi.

Uutiskirje tullaan lähettämään kevään 2024 aikana kolme kertaa ja sen tavoitteena on lisätä median edustajien tietoisuutta näistä uniikeista artisteista.

Ánnámáret

Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman on saamelainen joikaaja ja muusikko. Ánnámáretin tunnistettava joikuääni ja -tulkinnat ovat suoraa jatkumoa porosaamelaiseen kulttuuriin ja on osa elävää saamelaiskulttuurin kirjoa. Ánnámáret saa inspiraation musiikkiinsa Saamenmaan luonnosta sekä saamelaisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Hän tekee musiikkia ja asuu pohjoisessa poronhoitajaperheensä kanssa. Ánnámáretin vahvuus taiteilijana kumpuaa siitä, että hän on kasvanut kahden kulttuurin välissä ja ymmärtää siten näitä kulttuureja ja niiden törmäyksiä ja yhtäläisyyksiä.

Ánnámáret on perehtynyt sukujensa joikuperinteeseen tutkimalla vanhoja arkistotallenteita. Tämän työn tuloksena hän loi monitaiteellisen ryhmänsä kanssa teoksen Nieguid duovdagat – Dreamscapes (2021), jossa joiku, jouhikko ja elektroninen musiikki yhdistyvät videotaiteeseen. Nieguid duovdagat -albumi toi Ánnámáretin maailmanmusiikin ammattilaisten tietoisuuteen ja Ánnámáret työryhmineen valittiin maailmanmusiikin alan tärkeimpään showcaseen Womexiin, joka pidettiin Espanjan A Coruñassa lokakuussa 2023. Nieguid duovdagat valittiin 2021 vuoden kansanmusiikkialbumiksi ja se oli Etno Emma -ehdokkaana.

Saamelaisten kansallispäivää, joka on koko Saamen kansan tärkeä yhteenkuuluvuuden juhlapäivä, vietetään 6.2.2024. Helsingissä saamelaisten kansallispäivää juhlistetaan Savoy-teatterissa koko illan konsertissa, jossa Ánnámáret on pääesiintyjänä. Lisätietoja: Ánnámáret & Áilu Valle

Lisäksi Ánnámáret työskentelee tammikuussa studiossa Koneen Säätiön rahoittaman Bálvvosbáiki-projektin parissa, jossa työryhmä luo teoksen nimeltä Bálvvosbáiki yhdistämällä joikua, elektronista musiikkia, jouhikkoa ja videotaidetta. Teoksen lähtökohtana ovat Näkkäläjärvi-Länsmanin joiuit, jotka tutkivat ja ilmaisevat sitä, miten saamelaisten luontosuhde, muinainen luontouskonto ja maailmankatsomus ilmenevät edelleen saamelaisessa elämässä.

Maija Kauhanen

Maija Kauhanen on palkittu kanteleensoittaja, laulaja-lauluntekijä, kansanmuusikko, jonka käsissä voi kuulla samaan aikaan villeintä kanteletta, äänekkäintä lauluilmaisua ja kymmenien lyömäsoitinten arsenaalia symbaaleista kelloihin, kulhoihin ja erilaisiin astioihin. Tuloksena syntyy eri aikakausien, tekniikoiden ja tyylien fuusiona kokeilevien äänimaailmojen raju ja kaikkialla yleisönsä haltioittava spektaakkeli.

Maijan musiikin juuret ovat suomalais-ugrilaisessa kansanmusiikissa, mutta sävellyksissään hänellä on oma tunnistettava rikas tyylinsä, jossa kuuluu kansanmusiikin lisäksi vaikutteita mm. indiepopista ja elokuvamusiikista. Kauhasen laulujen tekstit kertovat usein eri-ikäisten naisten tarinoita ja feminististen tekstien teemoina ovat mm. kotiväkivalta ja pelot. Laulujen ikivanhat sanoitukset hän tuo taitavasti tähän päivään. Kauhanen vastaanotti n. 40 000 euron Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon Oslossa lokakuussa 2023. 

Kauhanen on palkittu lukuisilla tunnustuspalkinnoilla. Hän voitti vuonna 2017 parhaan etnoalbumin Emma-palkinnon sekä kriitikoiden myöntämän Kritiikin Kannukset -palkinnon debyyttialbumistaan Raivopyörä (2017). Kauhanen on kiertänyt laajasti konsertoimassa sekä soolona että eri kokoonpanojen kanssa yli 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Ensimmäinen laaja soolokiertueelle Japaniin toteutui joulukuussa 2023. Kauhanen toimii aktiivisesti säveltäjänä eri yhteistyöprojekteissa yli genrerajojen.

Projekteja keväällä 2024

Työskentelyä Taiken taitelija-apurahalla monitaiteellisen installaation ja soolokonsertin kanssa. Projektissa Maija työskentelee soitinrakentajan ja valotaiteilijan kanssa kehittäen pleksisiä kanteleita yhdistäen niitä valotaiteeseen. Lisäksi lavalle toteutetaan pukusuunnittelija/lavastaja Tinja Salmen kanssa yhteistyössä toimien moottoroituja esiintymisasuja sekä näyttävää lavastusta.

Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman äänittävät debyyttialbumin maaliskuussa. Työn alla on maailman ensimmäinen kantele-kampiliira-albumi.

Kauhanen toimii myös säveltäjänä Suomen luonnon ainutlaatuista monimuotoisuutta käsittelevällä äänitteellä, joka toteutuu kotimaisten huippukansanmuusikoiden yhteistyönä keväällä 2024. Yhteiskappaleena äänitetään Maija Kauhasen sävellys. Levy on kannanotto koko alan puolesta kiihtyvää luontokatoa vastaan, tuoden esille myös kotimaisen kansanmusiikin diversitettiä ja rikkautta. Projektissa mukana mm. Maria Kalaniemi, Antti Paalanen ja Frigg.

Kevään 2024 keikat:

12.1. Maija Kauhanen / Folklandia-risteily, Baltic Princess 
23.1.-2.2. Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman, kiertue Ruotsissa
16.2. Sepikka, Maija Kauhanen, Lohtu / Kuudes Linja, Helsinki
8.3. Maija Kauhanen, Okra Playground / TTT-Klubi, Tampere
21.-22.3. Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman / kiertue Ruotsissa
5.4. Maija Kauhanen / JuuriJuhla, Sellosali, Espoo
23.-25.4. Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman / kiertue Ruotsissa
30.4. Duo Pimperot / Lobby Myyrmäki, Helsinki

Pekko Käppi

Pekko Käppi on tamperelainen jouhikkotaiteilija, joka toimii muusikkona, säveltäjänä, tuottajana ja kansanlauluperinteisiin erikoistuneena väitöskirjatutkijana. Hänet on nähty myös lukuisissa teatterituotannoissa, viimeisimpänä Tampereen Työväen Teatterissa Juha Hurmeen Väinämöinen-näytelmässä. Hänen yhtyeensä, viisi levyä julkaissut Pekko Käppi & K.H.H.L. on saavuttanut muun muassa Teosto- ja Emma-palkinto-ehdokkuudet. Uusin albumi ”Credo” on ehdokkaan vuoden 2024 Emma Gaalassa ”Vuoden Etno” -kategoriassa. 

Käpin soittoa kuullaan kymmenien artistien levyillä (mm. Tuomo & Markus, Amorphis, Asa, Lau Nau, Risto, Pate Mustajärvi, Von Hertzen Brothers, Laura Moisio). Lisäksi Käppi on soittanut useissa elokuva- ja tv-tuotannoissa esim. Je’vida, Aurora, Lovi, Armomurhaaja, Whitewall, Mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia.

Pekko Käppi & K:H:H:L -kevätkiertue:

12.1. Kerubi, Joensuu
13.1. Espoon Kulttuurikeskus, Louhisali
22.2. Silmien takana-klubi / On The Rocks, Helsinki
15.3. Skenesali, Vantaa
16.3. G Livelab, Tampere
4.4. Selvä Pyy, Äkäslompolo
5.4. Musta Kissa, Rovaniemi
6.4. Tuba, Oulu
7.4. Vakiopaine, Jyväskylä

Pekko Käppi valmistelee väitöskirjaansa Itä-Suomen Yliopistoon otsikolla ”Kansanlaulaja Taavi Uutelan muusikkous, lauluperinne ja arkistoaineisto mikrohistoriallisena performanssina”. Tutkimustyöhön liittyen hän pitää kevään aikana kaksi esitelmää. Soivaluento Pohjois -Kymen musiikkiopistolla 21.1.2024 klo 18 Sointusalissa sekä 25.–27.3.2024 Suomen musiikintutkijoiden valtakunnallisessa symposiumissa Itä-Suomen Yliopistossa.  

Kouluakäymätön iittiläinen kansanlaulaja Taavi Antinpoika Uutela (1883–1969) on suomalaisen musiikin historian tutkimuksen näkökulmasta poikkeuksellinen perinteenkannattaja. Uutelan lauluvalikoimaan kuului laajalti työlauluja, erilaisia tanssilauluja, rakkauslauluja, pilkkalauluja sekä lauluja historiallisista tapahtumista. 

Monialainen Käppi on mukana Anne-Mari Kivimäen kokoamassa Lakkautettu kylä -konserttissa Tampereella Työväenmuseo Werstaalla 28.1.2024.  Konsertin musiikki kulkee arkistokuvien ja Hanna Koikkalaisen valokuvien kanssa yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista illatsuista sota-ajan kautta tämän päivän valokuvakonserttiin. Konsertti muistuttaa meitä ajankohtaisuudellaan humanitaarisesta kriisistä ja lähihistorian ymmärtämisen tärkeydestä. Konsertin musiikki yhdessä valokuvien kanssa, joissa evakot kulkevat pois kotoa, saavat uuden merkityksen vallitsevan maailmantilanteen vuoksi. Konsertissa kuullaan haitaritrancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalan kielistä arkistomateriaalia. Konsertti oli osa Suomi100-ohjelmaa ja se kiersi vuoden 2017 aikana sekä Suomessa että Venäjällä.

Lakkautettu kylä -traileri
Spotify-linkki

Lisäksi Käppi toimii säveltäjänä ja äänisuunnittelijana kajaanilaisen Routa Companyn 24.2. ensi-iltansa saavassa lapsiyleisölle suunnatussa MUR – esityksessä, joka käsittelee tuulta, metsää sekä ystävyyttä. 

Seuraava tiedote julkaistaan maaliskuussa viikolla 11 ja kolmas toukokuussa viikolla 20.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Anna Näkkäläjärvi-Länsman

anna@annamaret.fi 
+358 40 540 5985
https://www.annamaret.fi/ 
Promokuvat: https://www.annamaret.fi/photos-annamaret
Tiedotteen kuvat: soolo: Lada Suomenrinne, bändi: Maija Astikainen

Maija Kauhanen

maija.kauhanen@gmail.com 
+358 40 743 8293
https://www.maijakauhanen.com/ 
Lyhyt promovideo: https://www.youtube.com/watch?v=T-OTQq3xt20 
Promokuvat: https://www.maijakauhanen.com/pressi 
Tiedotteen kuvat: Antti Kokkola

Pekko Käppi

info@pekkokappi.com
+358 40 6717422 
www.pekkokappi.com
Promokuvat: https://pekkokappi.com/?page_id=246
Tiedotteen kuvat: Ninni Luhtasaari

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy
info@maetka.fi
www.maetka.fi