Ajankohtaisia uutisia perinteenkantajilta: Ánnámáret, Maija Kauhanen, Pekko Käppi

Tämä on Marjatta & Kaisan toimittama tiedote, jossa kerrotaan lyhyesti suomalaisten kiinnostavien kansainvälisesti menestyneiden kansan-/ maailmanmusiikin artistien tuoreita kuulumisia. Artistit ovat Ánnámáret, Maija Kauhanen sekä Pekko Käppi. Näiden taiteilijoiden käsissä perinne muuttuu moderniksi ilmaisuksi.

Uutiskirjeen tavoitteena on lisätä median edustajien tietoisuutta näistä uniikeista artisteista.

Ánnámáret

Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman on saamelainen joikaaja ja muusikko. Ánnámáret joikaa esivanhempiensa äänellä saamelaisten sukupolvien jatkumossa tässä ajassa hengittäen ja luoden uutta musiikkia. Nieguid duovdagat valittiin 2021 vuoden kansanmusiikkialbumiksi ja se oli Etno Emma -ehdokkaana. 

Ánnámáretin Bálvvosbáiki-konsertti saa ensiesityksensä 30.5.2024 klo 19 Musiikkitalon Black Box:ssa. Bálvvosbáiki on konsertti, jonka kokonaisuuden muodostavat luohtit eli pohjoissaamelaiset joiut, elektroninen musiikki, jouhikko ja videotaide. Saamelaistaiteilija Anna Näkkäläjärvi-Länsman antautuu joikaamalla luohtin näyttämään maailmaan omista lähtökohdistaan ja yhdessä työryhmänsä kanssa. Näkkäläjärvi-Länsmanin säveltämät luohtit pohtivat, miten saamelainen maailmankuva ilmenee tässä ajassa. Konsertin kokonaisuuden on yhdessä luonut monitaiteinen työryhmä, jossa Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin kanssa työskentelevät Turkka Inkilä – elektroniikka, Ilkka Heinonen – jouhikko ja Marja Viitahuhta – videotaide. Konsertti on Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin taiteellisten tohtoriopintojen toinen taiteellinen osio Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Bálvvosbáikin musiikki julkaistaan albumina elokuussa 2024. Albumilta julkaistaan single Njáhcu (Warm winters) torstaina 30.5.2024. Koneen SäätiöTaiteen edistämiskeskusAvek ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajos ovat tukeneet Bálvvosbáiki-kokonaisuuden tuotantoa.

Äskettäin vuoden eurooppalaiseksi museoksi valittu Saamelaismuseo Siidassa avataan 24.5.2024 Balvvosbaiki-näyttely Ánnámáretin ja Marja Viitahuhdan videoista. Yhteistyössä mukana myös muusikot Turkka Inkilä ja Ilkka Heinonen. Näyttely on esillä Siidassa 29.9.2024 saakka. Kaikille avoimet näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 24.5. klo 18. Taiteilijat kertovat teoksista ja Ánnámáret joikaa.

Ánnámáretia kuullaan kesällä mm. Kaustinen Folk Music Festival:lla 11.-12.7.2024.

Ánnámáret vieraili huhtikuussa studiossa “Luođit” albumin kanssa, jonka tuottaa Sami Zimmermann. Albumi tulee sisältämään vanhoja ja uusia henkilöluohteja (eli joikuja) perinteisessä muodossa ja modernisoituina versioina. Albumi julkaistaan vuonna 2025. Levyn tuotantoa rahoittavat Saamelaisneuvosto ja Saamelaiskäräjät.

Lue lisää:

Maija Kauhanen

Maija Kauhanen on palkittu kanteleensoittaja, laulaja-lauluntekijä, kansanmuusikko, jonka käsissä voi kuulla samaan aikaan villeintä kanteletta, äänekkäintä lauluilmaisua ja kymmenien lyömäsoitinten arsenaalia symbaaleista kelloihin, kulhoihin ja erilaisiin astioihin. Tuloksena syntyy eri aikakausien, tekniikoiden ja tyylien fuusiona kokeilevien äänimaailmojen raju ja kaikkialla yleisönsä haltioittava spektaakkeli. Maijan musiikin juuret ovat suomalais-ugrilaisessa kansanmusiikissa, mutta sävellyksissään hänellä on oma tunnistettava rikas tyylinsä, jossa kuuluu kansanmusiikin lisäksi vaikutteita mm. indiepopista ja elokuvamusiikista. Kauhanen vastaanotti n. 40 000 euron Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon Oslossa lokakuussa 2023. 

Maija Kauhanen on työskentelee Taiken taiteilija-apurahalla monitaiteellisen installaation ja soolokonsertin kanssa. Projektissa Maija työskentelee soitinrakentajan ja valotaiteilijan kanssa kehittäen pleksisiä kanteleita yhdistäen niitä valotaiteeseen. Lisäksi lavalle toteutetaan pukusuunnittelija/lavastaja Tinja Salmen kanssa yhteistyössä toimien moottoroituja esiintymisasuja sekä näyttävää lavastusta. Ensimmäinen versio projektista nähdään syksyllä 2024 ja uusia yhteistyössä suunniteltuja esiintymisasuja vilahtelee jo kesän keikoilla.

Kauhanen vieraili YLE:n Puoli7 ohjelmassa 13.5.2024. Klippi nähtävissä YLE Areenassa: https://areena.yle.fi/1-66455388

Kevään aikana Maija on säveltänyt uutta soolomusiikkia sekä viimeistelee duo-albumia ruotsalaisen palkitun kampiliiran soittajan Johannes Geworkian Hellmanin kanssa. Uutta musiikkia yhteistyöalbumilta julkaistaan syksyllä 2024. 

Kesän 2024 julkaistut keikat:
26.5. Maija Kauhanen, Maailma kylässä, Helsinki
8.6. Maija Kauhanen, Annikin Runofestivaali, Tampere
12.6. Maija Kauhanen, Helsinki-päivä, Maunula-talo, Helsinki
28.6. Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman, Haapavesi Folk, Haapavesi
29.6. Maija Kauhanen, Provinssi, Seinäjoki
6.7. Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman, Førde Festival, Norja
27.7. Maija Kauhanen, Siilifolk, Siilinjärvi
1.8. Okra Playground, Urkult, Ruotsi
2.8. Maija Kauhanen, Urkult, Ruotsi
3.8. Okra Playground, HyttDreva, Ruotsi
10.8. Maija Kauhanen & Hugh Sheehan, TBA
26.8. Maija Kauhanen, Huvila-teltta, Helsingin Juhlaviikot

Pekko Käppi

Pekko Käppi on tamperelainen jouhikkotaiteilija, joka toimii muusikkona, säveltäjänä, tuottajana ja kansanlauluperinteisiin erikoistuneena väitöskirjatutkijana. Hänen yhtyeensä, viisi levyä julkaissut Pekko Käppi & K.H.H.L. on saavuttanut muun muassa Teosto- ja Emma-palkinto-ehdokkuudet. Uusin albumi ”Credo” oli  vuoden 2024 ehdokkaana Vuoden Etno -kategoriassa. Käpin soittoa kuullaan kymmenien artistien levyillä (mm. Tuomo & Markus, Amorphis, Asa, Lau Nau, Risto, Pate Mustajärvi, Von Hertzen Brothers, Laura Moisio). Lisäksi Käppi on soittanut useissa elokuva- ja tv-tuotannoissa.

Pekko Käppi on tamperelaisen superyhtyeen Ne Lintuizet yksi neljästä lauluntekijästä. Kokoonpano koostuu neljästä pitkänlinjan lauluntekijästä; Pekko Käppi, Kielo Kärkkäinen, Laura Moisio ja Lauri Myllymäki. Yhtye päivittää moniäänisen folkin 2020-luvun maailmaan. Vuonna 2024 perustetun yhtyeen silottelemattomassa ja herkässä yhteissoinnissa yhdistyvät iloisesti kulta-aikojen amerikkalainen folk, suomalaiset kansanlauluperinteet ja nueva canción. Kvartetti esittää sekä uutta musiikkia että uusia tulkintoja kunkin lauluntekijän tuotannosta.

”Perustimme bändin, jotta pääsisimme laulamaan yhdessä, sillä rakastamme kaikki moniäänistä laulua. Siinä on jotain erityistä inhimillistä voimaa”, yhtyeen jäsenet kertovat. ”Yhdessä laulaminen vaatii virittymistä yhteiseen tilaan ja toisten kuuntelemista. Se on läsnäoloa ja dialogia, joka tuottaa yhteenkuuluvaisuuden tunteen. Juuri tässä hetkessä se tuntuu merkityksellistä ja innoittavalta.”

Yhtyeen jäseniä yhdistää rakkaus elävään ja dynaamiseen lauluntekijämusiikkiin, mutta tuotannossaan kukin on lähestynyt ”folkia” vähän eri kulmasta. Pekko Käppi on sulauttanut kansanlauluperinteitä luovasti niin psykedeeliseen rokkiin kuin maailmanmusiikkiinkin. Kielo Kärkkäisen lauluissa folk ja jazz kohtaavat runollisen lyriikan. Laura Moision tuotannossa voi kuulla kaikuja modernimmasta indie folkista, ja Lauri Myllymäki (Ochre Room, Bone Moon) on ammentanut lauluihinsa amerikkalaisesta 1960-70-lukujen lauluntekijämusiikista. Yhteentörmäys tuo esiin uusia ja yllättäviä puolia kustakin tekijästä.

Nelikko suuntaa syksyllä ensimmäiselle kiertueelleen, jonka pysähdyspaikkoja ovat:
9.11. Seinäjoki, Kalevan Navetta
13.11. Helsinki, G Livelab
14.11. Tampere, G Livelab
22.11. Oulu, Tuba
23.11. Jyväskylä, Vakiopaine
28.11. Espoo, Sellosali  

Lisäykset ovat mahdollisia. Liput myynnissä keskiviikkona 15.5.2024.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Ne Lintuizet-yhtyettä koskien:
lauramoisio@lauramoisio.fi 

Keikkamyynti:
Roope Rantala / Dex Viihde Oy
044 2530670
roope.rantala@dexviihde.fi

Pekon keikat kesällä 2024:

21.5. soolo @ Tiistai LIVE, Kirkkopuisto, Tku
23.5. Leija Lautamaja @ Glivelab Hki, levyjulkkarit
6.6. “Taavi Uutelan vanha ja uusi laulutyyli”, soiva luento Kansanmusiikki-instituutin juhlaseminaari, KTK, Kaustinen
14.6. PKKHHL @ Pub Armo, Tampere
15.6. PKKHHL @ Sideways, Helsinki
29.6. PKKHHL @ Haapavesi Folk, Haapavesi      
1.7.  soolo @ Männikkölän pirtti, Nurmes
3.7.  Ilman miehen yhteyttä – 3000 vuotta suomalaista runoutta @ Kajaanin runoviikko
3.7.  soolo @ Murtovaaran Museo, Valtimo
4.7.  soolo @ Mätäsvaaran kaivos, Lieksa
5.7.  PKKHHL @ Ilovaari, Joensuu
27.7. soolo @ Koiramäen Viinitapahtuma, Särkänniemi
4.8. PKKHHL @ Dranouter, Belgia
15.8. PKKHHL @ Etno-Espa, Helsinki
30.8. PKKHHL @ Telakka, Tampere

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Anna Näkkäläjärvi-Länsman

anna@annamaret.fi 
+358 40 540 5985
https://www.annamaret.fi/ 
Promokuvat: https://www.annamaret.fi/photos-annamaret
Tiedotteen kuvat: soolo: Lada Suomenrinne, bändi: Maija Astikainen

Maija Kauhanen

maija.kauhanen@gmail.com 
+358 40 743 8293
Keikkamyynti: johanna@saurabooking.com
https://www.maijakauhanen.com/ 
Lyhyt promovideo: https://www.youtube.com/watch?v=T-OTQq3xt20 
Promokuvat: https://www.maijakauhanen.com/pressi 
Tiedotteen kuvat: Maarit Kytöharju

Pekko Käppi

info@pekkokappi.com
+358 40 6717422 
www.pekkokappi.com
Promokuvat: https://pekkokappi.com/?page_id=246
Tiedotteen kuvat: soolo: Vesa Holmala, Ne Lintuizet: Tero Ahonen

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy