Valkoisten vankina -teos palaa Tapiolaan!

Lisäesitykset Louhisalissa 29.1. ja 30.1.2019

Valkoisten vankina from Glims & Gloms on Vimeo.

Tuomo Railon kiitetty punavankileirikuvaus Valkoisten vankina palaa Espoon kulttuurikeskuksen Louhisaliin tammikuussa 2019. Tanssi- ja puheteatteria yhdistävä teos perustuu Tuomo Railon isoisän veljen Pekka Railon muistelmiin. Pekka Railo oli vangittuna Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireille seitsemän kuukautta vuonna 1918. Pekka Railo todisti yhtä Suomen historian synkimmistä tragedioista – yli 3000 Tammisaaren leirin punavankia kuoli nälkään ja kulkutauteihin kesän 1918 aikana.

Tuomo Railon isosetänsä muistelmista dramatisoima ja ohjaama näyttämöteos ensiesitettiin Espoon kulttuurikeskuksessa syyskuussa 2018. Teoksessa esiintyy Tanssiteatteri Glims & Glomsin viisihenkinen ensemble: Sanni GiordaniKaisa Leppänen, Tuomo Railo, Jukka Tarvainen ja Jussi Väänänen. Näyttämöteoksessa yhdistyy dialogi ja tanssi-ilmaisu tavalla, jota ovat kiittäneet niin päivälehtien kriitikot kuin katsojatkin. Kriitikko Jussi Tossavainen otsikoi arvionsa Helsingin Sanomissa 19.9.2018 näin:

Tanssi ja teatteri sulautuvat yhteen vavahduttavassa vankileirikuvauksessa – tuloksena ensembleteatteria parhaimmillaan.

Filosofi Esa Saarinen kommentoi Valkoisten vankina -teosta Facebookissa 21.10.2018 seuraavasti:

Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa, takana mestari Tuomo Railon häkellyttävän puhutteleva ja valaiseva, kouraiseva ja jäntevästi elämänuskoinen, yllätyksellinen, leikkisä ja loistavatoteutuksellinen näytelmä-tanssiteos Valkoisten vankina: Tammisaaren punavankileiri 1918. Mestariteos!

Yleisön pyynnöstä GLIMS & GLOMS tuottaa Espoon kulttuurikeskuksen Louhisaliin kaksi lisäesitystä 29.1. ja 30.1.2019, molemmat esitykset alkavat klo 19.

Olen iloinen, että esityksemme – synkästä aiheestaan huolimatta – on otettu vastaan näin vahvasti, innostuneestikin. Isosetäni käytännöllinen ja silti periksi antamaton asenne on ollut minulle merkittävä opetus maltillisuudesta, totuudellisuudesta ja lujuudesta. Vaikeissa ja epäoikeudenmukaisissa olosuhteissa hän säilytti toimintakykynsä. Oletan että esityksemme on onnistunut välittämään jotain olennaista ja samaistuttavaa Pekka Railon persoonasta. Vaikka vuoden 1918 muistovuosi jo päättyy, on esityksessämme mielestäni sen verran ajaton viesti, että sen esittäminen uudestaan on perusteltua.” – Tuomo Railo

Valkoisten vankina –teoksen puvustuksen on suunnitellut Karoliina Koiso-Kanttila ja esityksen valosuunnittelusta vastaa Pasi Pehkonen.

Lippuja näytöksiin voi ostaa Holvista: 
holvi.com/shop/n2NCy6/

Lisää arvioita:
www.glimsgloms.com/glims—gloms—arviot—valkoisten-vankina.html

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tuomo Railo, käsikirjoittaja, ohjaaja
tuomo.railo@glimsgloms.com
040 524 7647

Verkkosivut: http://www.glimsgloms.com/glims—gloms-valkoisten-vankina.html

Kuvia: http://www.glimsgloms.com/glims—gloms-kuvat.html

Tiedotus: Marjatta & Kaisa Oy