Tanssiteatteriteos kertoo sisällissodan vankileiriltä selvinneen Pekka Railon sankaritarinan

Valkoisten vankina from Glims & Gloms on Vimeo.

Pitkän linjan tanssijakoreografi Tuomo Railo teki tanssiteatteriteoksen isosetänsä Pekka Railon muistelmien pohjalta, joiden tapahtumat sijoittuvat Tammisaaren pahamaineiselle punavankileirille. Tanssiteatteri Glims & Glomsin tuotanto Valkoisten vankina saa ensi-iltansa 18.9. Espoon Louhisalissa.

Toimittajana työskennellyt Pekka Railo vangittiin Tammisaaren punavankileirille, jossa hän todisti yhtä Suomen historian synkimmistä tragedioista – yli 3000 punavankia kuoli nälkään ja kulkutauteihin kesän 1918 aikana. Railo yritti helpottaa vankien hätää perustamalla apteekin, ja piti samalla kirjaa kuolevista. Lopulta hänen raporttinsa päätyi lehdistölle. Sittemmin kansanedustajaksi ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi päätynyt Railo kirjoitti 1950-luvulla elämäkertansa, jota ei aran aiheen takia uskallettu julkaista vielä tekijän elinaikana. Aineisto päätyi kirjaksi vasta Pekka Tuomikoskentoimittamana vuonna 2011, jonka teksteihin esitys perustuu.

Yksi esityksen teemoista onkin muistuttaa, ettemme saa unohtaa historiaa. Valkoisten Vankina korostaa sankaruutta, joka on jotain muuta, kuin mitä perinteisesti talvi- ja jatkosodan yhteydessä puhutaan. Esitys muistuttaa Pekka Railon tapaisista sankareista,  jotka traumaattisten kokemustensa jälkeen pystyivät osallistumaan sovittelevalla tavalla hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen.

“Isosetäni käytännöllinen ja silti periksi antamaton asenne on ollut minulle merkittävä opetus maltillisuudesta, totuudellisuudesta ja lujuudesta. Vaikeissa ja epäoikeudenmukaisissa olosuhteissa hän säilytti toimintakykynsä.”, kertoo näytelmän tekijä Tuomo Railo.

Glims & Gloms tunnetaan rohkeana ja laajasti arvostettuna tanssiteatterina, joka on onnistunut luomaan hyvin eri-ikäisiä katsojia puhuttelevaa ohjelmistoa yhdistelemällä eri esittävän taiteen elementtejä.

Näyttämöllä nähdään Tuomo Railon ohella Sanni Giordani, Kaisa Leppänen, Jukka Tarvainen ja Jussi Väänänen. Esiintyjien valinnassa sukupuolella ei ole ollut merkitystä, vaikka alkuperäisessä tekstissä onkin lähinnä miesrooleja. Tällä on pyritty korostamaan, että kuka tahansa voisi päätyä vankileirin omaiseen paikkaan – niin vangiksi kuin esikuntaankin.

Näytelmän ensi-ilta on 18.9. Espoon Kulttuurikeskuksessa. Muut viisi näytöstä ovat 19.9. ja 18.-20.10.2018.

Lippuja voi ostaa Lippupisteen kautta muun muassa linkistä:
http://www.lippu.fi/Lippuja.html?doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&language=fi&erid=2200634

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tuomo Railo, käsikirjoittaja, ohjaaja
tuomo.railo@glimsgloms.com
040 524 7647

Harjoituspäiväkirja: https://glimsgloms.wordpress.com/tuomo-railon-blogi/

Verkkosivut: http://www.glimsgloms.com/glims—gloms-valkoisten-vankina.html

Kuvia: http://www.glimsgloms.com/glims—gloms-kuvat.html

Tiedotus: Marjatta & Kaisa – maetka.fi