Sukellus suruveteen

Itkijä ja pianisti sukeltavat Suruveteen

Project Vainiolla Ensemblen Suruvesi-albumi tutkii itkuvirsien ja preparoidun pianon mahdollisuuksia. Albumilla kohtaavat itkuvirsien runollinen kieli ja kaihoisat melodiat, akustiset ja elektroniset soittimet sekä pellolla ja metsässä äänitetyt improvisoidut äänimaisemat.

Suruvesi on Project Vainiolla Ensemblen ensimmäinen levyjulkaisu. Ensemblen ytimen muodostavat pianisti Kalle Vainio ja laulaja Emmi Kuittinen. Suruvesi-albumilla soivat heidän sävelkielensä ja Kuittisen tekstit, jotka ammentavat vanhoista itkuvirsistä. Suruvedessä linnut lentävät pois, ihmiset jättävät kotinsa ja rakkaat joudutaan hyvästelemään. Aurinko kuitenkin nousee aina uudelleen ja luo toivoa paremmasta tulevasta. Suruvesi tarkoittaa kyyneleitä, ja vesi ja luonto ovat elementteinä albumilla läsnä.

“Suruvesi-albumilla yhdistyvät monenlaiset tunnelmat vapaasta improvisaatiosta tarkasti rakennettuihin kokonaisuuksiin. Halusin sukeltaa syvälle äänien maailmaan: luonnon keskeltä suoraan preparoidun pianon pimeään ytimeen, kielten väkivaltaiseen raapimiseen, sotatilanteeseen, josta itketään pois sateen äänen hellään huomaan”, kertoo Project Vainiolla Ensemblen perustaja Kalle Vainio.

“Levyllä kuullaan perinteisen itkuvirren lisäksi itkuista inspiraationsa saaneita lauluja. Itkuja on levytetty sangen vähän, vaikka itkuvirrestä on moneksi”, kertoo puolestaan laulaja ja itkijä Emmi Kuittinen ja jatkaa: “Itkuvirsiä on ollut ja on yhä ympäri maailmaa, ja tämä on yksi maailman vanhimmista perinteistä. Uskon, että nykyihmisellä on sama tarve tunteiden, erityisesti surun ja kaipauksen käsittelyyn kuin on aina ollut. Suruvedessä yhdistyvät vanhat itkuteemat nykyaikaan: sota ja pakolaisuus ovat yhä maailmassa läsnä. Albumi on tärkeä avaus, mitä itkuvirsi voi tänä päivänä olla.”

Kalle Vainio on tullut tunnetuksi monipuolisena säveltäjänä, joka liikkuu luontevasti eri tyylilajien välillä. Emmi Kuittinen taas on erikoistunut karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen, ja hän on yhdistänyt itkuja eri taiteenlajeihin, mm. nykysirkukseen ja stand up -komiikkaan. Lisäksi ensembleä täydentävät äänimaisemaa luovat laulaja Mirva Soininen, kantelistit Sarah Palu ja Johanna Tarkkanen sekä puhallinsoittajat Erika Hammarberg ja Heli Hartikainen.

Albumi julkaistaan sekä vinyylinä että digitaalisesti konserteissa Helsingissä ja Turussa. Niissä yleisö voi aistia albumin tunnelmia: äänimaisemia ympäri tilaa, erilaisia sointivärejä ja laulun ja itkun kaihoa.

Konsertit:
22.11. Hiljaisuuden Kappeli, Helsinki klo 18. Vapaa pääsy.
30.11 Turun Taidekappeli, klo 19. Liput 7 €

Lisätiedot:
Kalle Vainio: vainio.kalle@gmail.com, puh. 040 762 7631, kallevainio.com
Emmi Kuittinen: emmi.kuittinen@gmail.com, puh. 050 305 9593, emmikuittinen.com

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa – maetka.fi