Pojat on poikia

Helmikuussa julkaistavalta Kalevala elävänä tai kuolleena Vol. 2 -albumilta julkaistaan 7.1.2021 Minä ja Nieminen -yhtyeen #kalevalatoo henkinen biisi Pojat on poikia

Biisi on kuunneltavissa kaikkien suoratoistopalvelujen kautta. 

“Kalevala on minulle tuttu kaukaa peruskoulusta ja myöhemmin teatterikoulusta. Koulussa kalevalaa tehtiin näyttämölle sanattomana nukketeatterina luonnonmateriaaleilla. Näin teoksen voimakkaina kuvina. Nyt sain tiiviin ja kattavan materiaalin käsiini. Sen avulla oli helppo päästä kiinni aiheeseen, joka oli Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulanta. Näistä kahdesta tyypistä voisi kirjoittaa tuhat biisiä. Toinen on ikivanha ukkeli, jonka arvo perustuu selvästi siihen, että hän vaan on tosi tunnettu ja häntä on kautta aikojen aina arvostettu. Vanha rokkitähti, joka lepää joskus kauan sitten saavutetun maineensa varassa ja käyttää asemaansa hyväkseen. Toinen ukkeli taas on nuori ja uhmakas, ei vielä tunnista vahvuuksiaan eikä heikkouksiaan, on omasta mielestään kuolematon. Kirjoittaessani tekstiä uutiset kertoivat Talebanin vallankaappauksesta Afganistanissa. Olin tosi huolissani, olen edelleen. Naisten kasvoja maalataan piiloon katumainoksista, naistoimittaja ei uskalla mennä töihin; naiset piilotetaan. Varmasti tästä huolesta johtui se, että kaikesta lähdemateriaalista kosketti eniten Joukahaisen sisaren Ainon kohtalo. Ukkelit tappelevat ja kärsijänä on viaton sisko. Kaikista hurjimmilta tuntuivat äidin sanat, kun Aino oli hävitty taistelussa. “Mene huima huolinesi, epäkelpo itkuinesi, ei ole syytä synkistyä, aihetta apeutua.” Kertosäehän siitä tuli”, kertoo laulaja-lauluntekijä Henrika Nieminen biisintekoprosessista. 

Minä ja Nieminen on elektroninen popyhtye Tampereelta. Teemu Kiiskilän ja Henrika Niemisen musiikki vaikuttaa vahvasti rytmihermoon ja siinä voi kuulla kaikuja funkista, folkista, afrobeatista sekä muinaisesta sähkömusiikista. Debyyttilevy Sekalaisia julkaistiin helmikuussa 2020. Kokoonpanossa on mukana Kiiskilän ja Niemisen lisäksi Rinna Ahlman.

Kalevala elävänä tai kuolleena Vol. 2 -albumilla suomalaiset naisartistit kirjoittavat Kalevalan 11 laulua, joiden kunkin lähtökohtana on Lönnrotin Kalevalasta (1849) löytyvä merkittävä teema. Valintaperusteena on ollut ns. Kalevalan takainen runomaailma, eli sellaiset Kalevalan runot, jotka perustuvat ehjänä säilyneeseen ikivanhaan itämerensuomalaiseen trokeerunoon; toisin sanottuna, löytyvät Suomen Kansan Vanhoista Runoista.

Kalevala elävänä tai kuolleena vol 2 artistit:
Lau Nau & Hilja Grönfors 

Stinako 
Minä ja Nieminen 
Emma Salokoski
Laura Moisio 
Tuuletar 
VIHREET HOMOT
Kielo Kärkkäinen
Poutanen
Aili Järvelä

Petra Poutanen on valinnut levylle tulevat artistit ja Kirppu Saukkonen on suunnitellut levyn kansikuvan. Levy on osa Koneen säätiön rahoittamaa Kalevala elävänä tai kuolleena -hanketta ja se on saanut tukea myös Kalevalaseuralta. Kalevala Fest ry:n tarkoituksena on edistää, uudistaa ja kehittää Kalevala-brändiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia monitieteellisesti, -taiteellisesti sekä kulttuurisesti. Lisäksi yhdistys suunnittelee ja järjestää kulttuuritapahtumia, suunnittelee ja järjestää koulutus- ja keskustelutilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Biisi on kuunneltavissa kaikkien suoratoistopalvelujen kautta 7.1.2022 lähtien tämän linkin kautta: https://snd.click/pojat-on-poikia

Somekanavat:
https://www.facebook.com/minajanieminen
https://www.instagram.com/minajanieminen/
https://www.facebook.com/kalevalafest
https://www.instagram.com/kalevalafest/

Kuviahttps://drive.google.com/drive/folders/1ZImELwnVV5V2z9NG8Mg8WCzLuTx44RLf?usp=sharing

Lisätietoja:

KalevalaFest ry.
info@kalevalafest.fi
Riitta Huttunen,
050 3551 036

Minä ja Nieminen, Henrika Nieminen
henrika.nieminen@gmail.com 
0400 416 432

#kalevalafest #kalevalaelävänätaikuolleena #KETKU #kalevaladeadoralive #valekalevala

Tiedotus:

Marjatta & Kaisa Oy