Onko lupa tanssia?

Tanssiteatteri Tsuumin syksyn ohjelmassa nähdään kolme teosta, joista ensi-iltansa saava Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia. Muita syksyn teoksia ovat valtamediassakin huomiota herättänyt Homo Secundus – Secundaihminen ja jo laajan suosion saanut Suo, guacamole ja Jussi.

Syyskuussa Aleksanterin teatterissa ensi-iltaan tuleva Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomesta kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Sen pelättiin rappeuttavan moraalia, laskevan taistelutahtoa ja lisäävän päihteiden käyttöä. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Poliisilla oli tarvittaessa lupa turvautua jopa voimakeinoihin ja historia tunteekin kaksi tapausta, joissa luoti osui kuolettavasti pakenevaan tanssijaan. Uskomaton sattuma oli, että teoksen alkuperäinen ensi-ilta peruttiin hallituksen määräämien rajoitustoimien takia huhtikuussa 2020.

“Kun törmäsin ensimmäistä kertaa Tanssikieltoon, se tuntui täysin absurdilta, voiko tämä edes olla totta? Miten tanssimisen valvomiseen on voitu tuhlata niin paljon virkavallan resursseja. Kokoontumiskieltoa ei ollut, teatterit ja elokuvat saivat pyöriä, alkoholia sai nauttia. Ainut fyysisen kontaktin muoto, joka kiellettiin oli tanssiminen. Toisaalta aiheessa viehätti myös ajatus salaa tanssimisesta ja laajamittainen kansalaistottelemattomuus. Lain noudattaminen oli enemmän poikkeus kuin sääntö. Omaan nuoruuteeni kuului vahvasti 90-luvun rave-kulttuuri, kellaribileet ja diy-asenne. Se mitä ei ollut, järjestettiin itse ja usein päädyttiin toimimaan laillisuuden rajoilla.” kertoo Tanssikielto-teoksen ohjaaja Antti Lahti.

KokoTeatterissa elokuussa Helsingin ensi-iltansa saava Homo Secundus – Secundaihminen, ELI MARXIN KOSTO, on taiteilija Teemu Mäen ohjaama ja Miko Kivisen käsikirjoittama musiikkipitoinen, liikkeellinen näytelmä, joka sisältää humoristisia yhteiskunnallisia kannanottoja. Se sisältää myös vakavia syytöksiä vallitsevia oloja kohtaan, sekä siemeniä radikaaliin ajatteluun. Esityksen fiktio sijoittuu ongelmalähiöön, kuumimpaan muotimaailmaan, piilokojuun sekä kollektiivisiin surrealistisiin uniin.

Suo, guacamole ja Jussi on Tanssiteatteri Tsuumin tanssija-koreografin Reetta-Kaisa Ilesin ohjaama karnevalistinen esitystapahtuma, joka kuljettaa katsojaa bussilla pitkin Kannelmäen ja Tapiolan paikallismaisemaa. Jani Niemisen Bigini runoteokseen pohjaava teos pureutuu yhteiskunnallisen ilmapiirimme kiristymiseen ja kahtiajakautumiseen taiteen ja tieteen keinoin. Teos tarttuu aiheeseen reippaan röyhkeästi, piirtämällä eteemme yksioikoiset henkilökuvat, joista katsoja voi leirinsä valita. Koetko kuuluvasi ääriainekseen, takinkääntäjiin, syntipukkeihin vai tolkunihmisiin?

Suo, guacamole ja Jussi. Kuva Timo Ahopelto

Lisäksi Tanssiteatteri Tsuumi on osallistunut koronapandemian aikana tanssitaiteilja Hanna Korhosen jo vuonna 2018 käynnistämään konseptiin Liikkeelliset runot. Tanssiteatteri Tsuumi on julkaissut neljä pienoisteosta. Liikkeellisten runojen taiteelliseen työryhmään kuuluvat Sampo Kerola, Hanna Korhonen,  Salla Korja-PaloniemiRiikka Puumalainen, Antti Puumalainen ja Janne Teivainen. Turvarunot ovat maunulalaisten runoilijoiden Ainokaisa HuuskonJani Niemisen ja Kati Neuvosen kirjoittamia uusia yhteisöllisyyttä vahvistavia poikkeuslakiajan inspiroimia runoja, jotka on julkaistu maalis-toukokuussa 2020 Maunulatalon ja Kanneltalon yhteisessä näyttelyssä.

Tanssiteatteri Tsuumin Liikkeelliset runot neljän esityksen teossarjan viimeinen osa julkaistaan tiistaina 9.6. 
Linkki videoihin: https://www.youtube.com/playlist?list=PLqYLK2qG78q4KUB7_K0jx2cUXYUph3xnP

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Salla Korja-Paloniemi
Toiminnanjohtaja-tanssitaiteilija

Tanssiteatteri Tsuumi/Tsuumi Dance Theatre
+358 40 588 0011
salla.korja-paloniemi@tsuumi.com

tsuumi.com
facebook.com/TanssiteatteriTsuumi

Kuvat ladattavissa eri kokoisina tiedostoina: https://www.flickr.com/photos/97125475@N06/albums

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa
www.maetka.fi

Esityspäivät, liput ja tarkempia tietoja esityksistä:

Homo Secundus – Secudaihminen

Esitykset KokoTeatterissa
ke 12.8. klo 19.00 Helsingin ensi-ilta
to 13.8. klo 19.00
su 16.8. klo 16.00
ti 18.8. klo 19.00

Liput myy Tiketti: https://www.tiketti.fi/homo-secundus-sekundaihminen-kokoteatteri-helsinki-lippuja/65745

Esityksen tarkemmat tiedot Tsuumin nettisivuilla: http://www.tsuumi.com/?p=4304&lang=fi

Traileri Vimeossa: https://vimeo.com/360772440

Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, Tanssiteatteri Minimi, Teatteri Telakka

Tanssikielto

Teoksen ensi-ilta on Aleksanterin teatterissa ke 30.9. klo 19.00, toinen ilta Aleksanterin teatterissa to 1.10. klo 19.00

Liput näihin esityksiin Ticketmasterista: https://www.ticketmaster.fi/search/?keyword=Tanssiteatteri+Tsuumi

Muut Helsingin esitykset ovat KokoTeatterissa
pe 23.10. klo 19.00 
la 24.10. klo 14.00 ja klo 19.00

Liput näihin esityksiin Tiketistä: https://www.tiketti.fi/antti-lahti-tyoryhma-tanssikielto-kokoteatteri-helsinki-lippuja/69258

Esityksen tarkemmat tiedot nettisivuilla: http://www.tsuumi.com/?p=4738&lang=fi
Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, Tanssiteatteri Minimi, Kuopion kaupunginteatteri

Suo, guacamole ja Jussi

Esitykset Kanneltalo -Tapiola -akselilla
pe 9.10. klo 17.30
la 10.10. klo 13.00 ja klo 17.30
su 11.10. klo 15.00

Liput myy lippu.fihttps://www.lippu.fi/artist/tanssiteatteri-tsuumi/

Esityksen tarkemmat tiedot Tsuumin nettisivuilla: http://www.tsuumi.com/?p=4363&lang=fi

Traileri Vimeossa: https://vimeo.com/360727833

Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, Kanneltalo, yhteistyössä Espoon Kaupunginteatteri