Ánnámáret: Njáhcu

Ánnámáret joikaa ilmastonmuutoksesta

Njáhcu – Warm winters

Ánnámáretin uusi sinkku julkaistaan 30.5. Ilmastonmuutoksen tuoma pelko leudoista talvista antoi aiheen tälle uudelle luohtille.

Ánnámáret on saamelainen artisti ja poronhoitoyhteisön jäsen. Torstaina 30.5.2024 julkaistaan single Njáhcu eli Suojasää. Se on pohjoissaamelainen joiku eli luohti ilmastonmuutoksesta ja sen poronhoidolle aiheuttamista ongelmista. Luohtissa saamelaisten muinaista tuulenjumalaa Biegg’olmmáita pyydetään ohjaamaan porot paremmille laitumille. Luohtin melodian on säveltänyt Ánnámáret ja elektronisen sävellyksen on tehnyt Turkka Inkilä. Jouhikon uudistuneesta soinnista vastaa Ilkka Heinonen. Singlen lisäksi teoksesta julkaistaan Marja Viitahuhdan tekemä video

Sanat:  
Skábma olleme 
amma de gal ii áiggo šat njázudit 
Olbmážan, Biegg´olbmážan 
bosastivččet, biekkastivččet

The polar night is here 
Do not say the winter will be warm again 
Dear Biegg´olmmái 
Let us feel your blowing gale

Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman on Nuorgamista käsin vaikuttava saamelaisartisti. Hänen luohteihinsa perustuva Nieguid duovdagat -albumi ilmestyi vuonna 2021 ja se valittiin vuoden kansanmusiikkialbumiksi ja oli ehdolla Etno Emma -kategoriassa Emma Gaalassa. Näkkäläjärvi-Länsman on toiminut solistina, muusikkona ja opettajana monissa produktioissa saamelaismusiikin parissa.

Ánnámáretin toinen jatkotutkintokonsertti järjestetään Helsingissä, Musiikkitalon Black Box:ssa to 30.5.2024 klo 19-20. Median akkreditointi konserttiin: eeva.hohti@uniarts.fi

Konserttia voi seurata myös etänä Taideyliopiston striimin kautta.                        

Ánnámáret julkaisee 16.8.2024 Bálvvosbáiki (suom. palvospaikka) albumin, jossa sovitetaan muinainen saamelainen maailmankuva tähän aikaan ja pohditaan, että missä ovat tämän ajan palvospaikat? Hän joikaa muinaiset jumalat ja seidat todeksi. 

Levy julkaistaan IJAHIS IDJA-festivaalilla Inarissa. IJAHIS IDJA on alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma, jota on järjestetty Inarin kirkonkylällä vuodesta 2004 lähtien. Tapahtuma on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali. Median edustajat voivat lähettää akkreditointipyynnön kesäkuun alusta lähtien osoitteeseen:  aleksi.ahlakorpi@samediggi.fi

Projektia ovat tukeneet: Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus

Kokoonpano: 
Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman: joiku
Ilkka Heinonen: jouhikko
Turkka Inkilä: elektroniikka, shakuhachi
Marja Viitahuhta: videotaide

Sinkun kansikuva (Marja Viitahuhta):
https://www.dropbox.com/scl/fi/7og9gsh2k1ozoo0822y79/nn-m-ret-2022-3-photo-credits-Marja-Viitahuhta-1.jpg?rlkey=qbosoxx8c6w2u4ixuj12nmxeq&dl=0

Sinkku julkaistaan kaikilla digitaalisilla alustoilla 30.5.2024.
Linkki sinkkuun: https://orcd.co/annamaretnjahcu 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anna Näkkäläjärvi-Länsman
anna@annamaret.fi 
+358(0)40 540 5985

Video: https://www.youtube.com/watch?v=fXMZN7zjm84 

https://www.annamaret.fi/

Tiedotteen kuva: Marja Viitahuhta

Tiedotus
Marjatta & Kaisa – Maetka.fi

Ánnámáret: Njáhcu

Julkaisupäivä: Torstaina 30.5.2024
Julkaisija: Uksi Productions Oy
Digijakelu: Supersounds Music

Ánnámáret-työryhmän esittely

Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Turkka Inkilä, Ilkka Heinonen ja Marja Viitahuhta ovat muodostaneet työryhmän vuodesta 2019 alkaen, jolloin käynnistettiin ryhmän ensimmäisen teoksen Nieguid duovdagat – Dreamscapes tuottaminen. Teoksessa Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin joiut saivat uuden sekä visuaalisen että musiikillisen muodon työryhmän taiteellisen prosessin tuloksena. Jokaiselle albumin kappaleelle luotiin videoiden avulla visuaalinen vastineensa. Teoskokonaisuus sai muotonsa ensin musiikkia ja videotaidetta sisältävänä konserttina, minkä jälkeen ilmestyivät  Nieguid duovdagat -albumi (2021), joka valittiin vuoden kansanmusiikkialbumiksi ja Etno Emma -ehdokkaaksi, sekä videoteoksien sarja.

Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman kts. esittely yllä. 

Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä, soittiminaan jouhikko, kontrabasso, violone ja viola da gamba. Yhtenä jouhikonsoiton edelläkävijöistä Heinonen on pyrkinyt laajentamaan instrumentin käyttömahdollisuuksia, ammentaen vaikutteita niin eurooppalaisesta jazzista, renessanssin musiikista kuin karjalaisesta jouhikkomusiikistakin. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissa nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa sekä projekteissa. Heinonen viimeistelee jouhikon ilmaisumahdollisuuksia käsittelevää taiteellista tohtorintutkintoansa Sibelius–Akatemian MuTri-tohtorikoulutusohjelmassa.

Turkka Inkilä on muusikko, säveltäjä ja huilisti, joka työskentelee elektroakustisen musiikin parissa. Inkilän sävellyksiä on esitetty Suomessa sekä ulkomailla ja muusikkona hän on konsertoinut useissa maissa ympäri maailman. Turkka Inkilä työskentelee äänisuunnittelun parissa teattereissa ja on tehnyt äänisuunnittelua installaatioihin.

Marja Viitahuhta on mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänen teoksiaan on esitetty kansainvälisesti, muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hänen elokuvansa 99 Vuotta Elämästäni on myös palkittu vuonna 2004. Kyseinen teos on myös hankittu sekä MoMA:n että Kiasman kokoelmiin. Myös Ánnámáretin, Inkilän ja Heinosen musiikkiin toteutettu videoteos Nieguid duovdagat hankittiin Kiasman kokoelmiin vuonna 2021.