Näyttelijä Kaija Pakarinen kirjoitti esikoisnäytelmän yhteenkuuluvuuden kaipuusta

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Kaija Pakarinen ohjaa ajankohtaisen Martan valinta esityksen, jonka ensi-ilta on Teatteri Avoimissa Ovissa 19.8.2020.

Pitkän näyttelijän uran tehnyt Kaija Pakarinen kirjoitti näytelmän, jonka olisi halunnut myös itse nähdä. Näytelmässä kysytään, riittääkö pelkkä yhteisöllisyyden kokemus? Tarvitaanko yhteyden tunnetta vielä johonkin suurempaan ja millaista yhteisöllisyyttä ihmiset kaipaavat?

“Ihmiset tulevat katsomaan viihdettä unohtaakseen ja draamaa muistaakseen.”, pohtii käsikirjoittaja ja ohjaaja motiivejaan ajankuvaksi sopivan näytelmän kirjoittamisesta.  

Näytelmän kirjoitusprosessi on ollut pitkä. Pakarinen kirjoitti näytelmän Teatterikoulun maisterinopintojen lopputyöksi vuonna 2008. 

“Kaipasin esitystä, joissa yleisö voisi reflektoida ja pohtia, että mitä kohti tässä elämässä kannattaisi suunnistaa. Mikä on elämän virrassa se ydin? Kannattaako esim. ruotsinlaivan buffan sijaan tyytyä yksinkertaisempaan ateriaan, jossa pystyy erottamaan maun eri nyanssit. Vähemmän on enemmän. Lopulta näytelmästä tulikin ihan erilainen. Olin itsekin yllättynyt, että näytelmän päähenkilönä on teologi. Ja että näytelmään tuli tosi laaja kirjo erilaisia arkipäivän kulkijoita.” kertoo Pakarinen.

Kaija Pakarinen. Kuvaaja Sirpa Lahti

Näytelmä on kuvaus siitä miten suuri tarve meillä on tuntea yhteenkuuluvuutta ja saada jakaa. Joskus vieraalle on helpompi puhua – vaikka metrossa. Näytelmässä Martta haastattelee tutkimustaan varten ihmisiä ymmärtääkseen heidän erillisyytensä ja yksinäisyytensä syitä tai mikä antaa elämälle tarkoituksen ja sisällön. Martta pohtii, että millainen on pyhä kokemus ja voiko sen kokea kirkon ulkopuolella? Martan tapaamat henkilöt tuovat jokainen pienen palan näytelmän aikana hahmottuvaan kuvaan. Entä miten kohtaamiset metrossa vaikuttavat Martan omaan elämään? Mikä on Martan valinta?

Käsikirjoitus ja ohjaus Kaija Pakarinen 
Rooleissa Mirva Kuivalainen, Santeri Helinheimo-Mäntylä, Annu Valonen, Hennariikka Laaksola, Valtteri Lehtinen

Ensi-ilta keskiviikkona 19.8. klo 19.00
Muut esitykset:
pe 21.8. klo 19 / la 22.8. klo 16 matinea
ti 25.8. klo 19.00 / ke 26.8. klo 19.00
to 27.8. klo 19.00 / pe 28.8. klo 14.00 matinea

Teatteri Avoimet Ovet, Erottajankatu 5, Helsinki

Median akkreditoituminen tämän linkin kautta 17.8. mennessä: https://bit.ly/martan_valinta

Lisätiedot:
www.avoimetovet.fi
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/847559639073708/

Liput:
Liput: 30/28/20 €
Matinea esitykset: 35/33/25 € (sisältää teosesittelyn)
https://www.lippu.fi/artist/teatteri-avoimet-ovet/martan-valinta-2639196/

Kuvia: https://drive.google.com/drive/folders/1iUy9cLCLbk57QvS3KYcRiNcLAUNZ0BOv?usp=sharing 

Haastattelut:
Kaija Pakarinen, kaija.pakarinen@gmail.com , 050 557 6882

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa
www.maetka.fi