Minsku Tammela

Lauluntekijä hakee inspiraatiota arkistoista ja kulkee omaa polkuaan naistekijöiden jalanjäljissä

Laulaja-lauluntekijä Minsku Tammelan pitkään odotettu esikoissooloalbumi Valkoinen hevonen julkaistaan 13.10.2023. Levyn vahvoja teemoja ovat luontosuhde, naistekijöiden työ sekä Tammelan sukulaisten myyttiset tarinat pohjoisesta Kelontekemän kylästä.

Minsku Tammelan sävellykset ja tarinat ammentavat pohjoismaisen kansanmusiikin, laulelman ja bluesin maailmoista. Yhdeksän uutta kappaletta sisältävällä Valkoinen hevonen -albumilla tullaan kuulemaan ennakkoluulotonta, raikasta ja genrerajatonta musiikkia. Hän on inspiroitunut Kittilän Kelontekemän kylän myyttisistä tarinoista, arkistoihin tallennetuista aarteista ja luonnonäänten polyfoniasta. Laulettujen tarinoiden, sanattoman laulun ja runsaiden äänimaisemien lisäksi jouhikko, piano, kantele, saksofoni ja perkussiot julistavat yhdessä kahlitsevista rooleista vapautumista. Valkoinen hevonen -albumi on tutkielma luonnon ja ihmisen välisestä suhteesta. Lisäksi Tammela tuo albumikokonaisuudella esiin suomalaisen tiedenaisen ja merkittävän kansanperinteen kerääjän Jenny Paulaharjun (1878–1964) uraauurtavaa työtä sekä sukunsa, muun muassa isomummonsa Elisabeth Tammelan, kertomia tarinoita.

“Hain arkistoista varta vasten luontoaiheeseen sopivia kansantaruja, sillä halusin tutkia levyllä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Luontosuhde on vahvasti esillä myös isomummoni Elisabeth Tammelan kertomuksissa ja Jenny Paulaharjun Lapista keräämissä kansanlauluissa ja -tarinoissa. Totesin, että ihminen on vain luontosuhteen toinen osapuoli. Luonnolla on oma luonteensa, joka ei välttämättä ole hyvä eikä paha, eikä tosiaankaan aina ihmiselle mieleinen. Halusin antaa erämaaluonnon vahvan äänen kuulua sävellyksissä tasaveroisena ihmisen rinnalla. Levyllä ääneen pääsevät pienet joet, vanhat metsät, valkoiset hevoset, tiheä kesäinen uhkea suo, sääsket, kurjet, villit pääskyt, ilmattaret ja kairamaat. Päädyin itse ottamaan tarinankertojan ja välittäjän roolin: tarkkaillen, olematta kenenkään puolella”, kertoo Tammela.

Tammela on soittanut esikoisalbumillaan suurimman osan laulujen instrumentti- ja lauluraidoista ja toiminut taiteellisena tuottajana. Hän on halunnut haastaa omaa muusikkouttaan, soittaa kaikkia taitamiaan soittimia ja olla tinkimätön biisien ideoille. Levyllä vierailee alansa huippumuusikoita ja -tuottajia: soundscape-tuottajana Emma Raunio, muusikkoina Maija KauhanenJoakim Berghäll ja Kaisa Saarikorpi sekä äänittäjä-miksaajana Oona Kapari

Palkitusta Juurakko-yhtyeestä tuttua Tammelaa kuvaillaan sielukkaaksi tarinankertojaksi, jonka äänessä soi blues ja kansanlaulujen kaiho rinta rinnan. Hän on kekseliäs soundien etsijä ja jouhikonsoittaja, Carole King:iä ihaileva poppianisti, stemmalaulun suuri ystävä, säveltäjä ja sanoittaja.

Valkoinen hevonen -albumi julkaistaan kaikilla digitaalisilla jakelualustoilla pe 13.10.2023. Levyä voi tilata ennakkoon myös Kansanmusiikkiliiton putiikistahttps://kansanmusiikkiliitto.fi/verkkokauppa.

Levynjulkaisukonsertti järjestetään to 30.11.2023 klo 19.00 Nukketeatteri Sampon näyttämöllä. 

Albumin tekoa on tukenut Alfred Kordelinin säätiö

Median käyttöön linkki kappaleisiin ja kuviin sekä levyn fyysiset kappaleet lähetetään pyynnöstä: minsku.tammela@gmail.com

Ennakkolinkki digitaalisille jakelualustoille: https://minskutammela.ffm.to/valkoinenhevonenalbum

Levyn singlet:

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Minsku Tammela
050 330 3678
minsku.tammela@gmail.com
https://www.minskutammela.com/

Minsku Tammela, kuva Jimmy Träskelin

Tiedotus
Marjatta & Kaisa – Maetka.fi
info@maetka.fi
040 738 4736

Valkoinen hevonen -albumi

  1. Likka istu kivellä 4´44
  2. Pieni joki 4´18
  3. Valkoinen hevonen 3´55
  4. Kurjet tulee 4´29
  5. Väsymätön 3´45
  6. Piru merrassa 3´42
  7. Vanha metsä 5´32
  8. Pääskyt 5´09
  9. Paarmojen tanssi 5´08 

MINSKU TAMMELA: Sävellykset, sanoitukset, tuotanto, laulu, piano, jouhikko, munniharppu, perkussiot, ääni-improvisaatio ja efektit 
EMMA RAUNIO: Soundscape-tuotanto ja sovitus kappaleisiin 2, 5, 7  
MAIJA KAUHANEN: Saarijärven kantele, kantelebassot, perkussiot ja taustalaulu kappaleisiin 1, 3, 4, 5, 6, 8 
KAISA SAARIKORPI: Taustalaulu kappaleisiin 1, 3, 4, 5  
JOAKIM BERGHÄLL: Baritonisaksofoni, perkussiot kappaleisiin 3, 9 
OONA KAPARI: Väliosan sovitus ja tuotanto kappaleeseen 6 

Äänitys ja miksaus: Oona Kapari / Kuohu Records
Masterointi: Jarno Alho / Alho Audio Mastering 
Ulkoasu: Mira Piitulainen / Ridibundus
Valokuvat: Wet plate photo Marko Rantanen / Ateljee Marko Rantanen, promokuva Jimmy Träskelin
Levyn kansimaalaus:  Maurits Ylitalo (Frihetens vind)
Julkaisija: Kuohu Records (Kuohu027)
ISRC: FIE9N2300001-09