Menuetti

Kansanmusiikin ja kansantanssin vuoden 2022 yleisteema on menuetti

Vuoden 2022 kansantanssin ja kansanmusiikin vuositeema on menuetti. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) kutsuu kaikki alalla toimijat harrastajista ammattilaisiin tutustumaan maamme rikkaaseen menuettiperinteeseen soittaen, laulaen ja tanssien. 

Menuetti kuuluu maamme vanhimpaan kansanmusiikki ja -tanssiperinteeseemme. 1700-luku oli menuetin kukoistusaikaa Ruotsissa ja Suomen länsiosissa, ja silloin sitä tanssittiin ja soitettiin jo Suomen ruotsinkielisellä rannikkoseudulla. Suomenruotsalaisessa pelimannikulttuurissa menuetti on säilynyt näihin päiviin saakka erityisen elävänä. Menuetti, joka usein opitaan kuuden askeleen sarjoissa, on 3/4 -tahtilajissa kulkeva paritanssi. Sitä tanssitaan muista paritansseista poiketen riveissä, tanssipari toisiaan vastakkain. 

“Vuoden 2022 vuositeema tarjoaa kansanmusiikin ja -tanssin harrastajille ja ammattilaisille hienon mahdollisuuden sukeltaa perinteen tutkimiseen ja uuden luomiseen sen pohjalta. Löytyykö omalta paikkakunnaltasi menuettivariantteja, joita voit hyödyntää ryhmäsi toiminnassa? Vai olisiko aika synnyttää uutta menuettikulttuuria niin esittävänä taiteena kuin sosiaalisen kanssakäymisen/tanssin muotona? Menuettiteema jatkaa vuoden 2021 Pohjoisilla poluilla -vuositeeman jäljillä, onhan menuetilla vahvat Pohjoismaiset juuret”, kertoo Edistämiskeskuksen puheenjohtaja Piia Kleemola-Välimäki.

Menuetti-teema tehdään eläväksi yhdessä – olethan mukana? Teema voi näkyä jo esimerkiksi keikkojen tai treenien ohjelmistovalinnoissa. KEKin ylläpitämä Kamukanta.fi -sivuston Livelava kerryttää verkkoon näkymää kansanmusiikin ja kansantanssin kenttään. Vuonna 2022 toivotaan erityisesti eläviä variaatioita menuetista.

Jepuan menuetista vuonna 1977 taltioitu versio: https://youtu.be/sDgH-DO3gSI

Paula Susitaival on luonut teemalle ilmeen, joka on kaikkien ladattavissa KEK:in nettisivuilta osoitteesta: https://kansanmusiikkikansantanssi.fi/vuositeemat/

Menuetti-teemavuosi avataan FolkForum webinaari ja BINGO -tapahtumassa pe 7.1. klo 12-15. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://kansanmusiikkikansantanssi.fi/folkforum/ 

Lisätietoja:

Sirpa Lahti, Toiminnanjohtaja,
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)

toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi,
p. 040 738 4736

www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/ https://kamukanta.fi/ 

Tiedotus:
Marjatta & Kaisa