ALBUMI JULKAISTAAN

KALEVALA ELÄVÄNÄ TAI KUOLLEENA VOL 1

Vallila Music House Oy julkaisee Kalevala elävänä tai kuolleena -albumin perjantaina 30.8.2019. Äänitteellä esiintyy mielenkiintoinen kattaus kotimaisia artisteja, joita ei suoralta kädeltä osaisi yhdistää Kalevalaan.

“Halusin, että tämä pelin avaus tulee puskan takaa, eli enimmäkseen sellaisilta artisteilta, joilla ei ole  aikaisempaa suoraa kosketusta kansanrunouteen. Mukaan kysyttiin monia ja nämä artistit tarttuivat haasteeseen. Tässä rock-estetiikka yhdistyy luovalla ja luontevalla tavalla  vanhimpaan meillä tunnettuun traditioon. Kalevala elävänä tai kuolleena –projektilla on tulevaisuudessa lähes rajattomat mahdollisuudet rikastaa kaikkien taiteiden ja kulttuurin muidenkin alueiden kasvua omista juuristamme käsin, kunhan se tuodaan ihmisten tietoisuuteen ja katutasolle ilman turhaa juhlallisuutta. On meistä kiinni, onko se elävä vai kuollut” – toteaa hankkeen alullepanija Tuomari Nurmio levyn taustasta.

Kalevala elävänä tai kuolleena -albumilla ovat Tuomari Nurmio & Tohtori HilliläPaleface & Maija Kauhanen, Paleface & Mikko HeikinpoikaIsmo AlankoFaarao Pirttikangas & NubialaisetPekko Käppi & K:H:H:LMara BallsJaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Suistamon Sähkö. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet tulkita omaa suhdettaan tähän klassikkoon, ja mitä mielenkiintoisimpia tulkintoja on kohta kuultavissa tällä äänitteellä. Kaikki kappaleet ovat uusia, nimenomaisesti tälle levylle sävellettyjä ja sanoitettuja biisejä.

“Vuosi sitte kesällä, kun sain kutsun liittyä tähän hienoon tempaukseen, niin ensimmäinen ajatus oli, että saakeli, en tiedä Kalevalasta yhtään mitään. Sitten vetäydyin metsämökille muusani luokse ja sit siellähän sattumalta urkuharmoonin päällä odotti Kalevala. Kuinka ollakaan ja sit otin sen heti ja avasin ja ensimmäinen, mitä siel luki oli: vaatteen läpi näkyy hipiä, hipiän läpi näkyy liha, lihan läpi luu, luun läpi ydin ja ytimen läpi näkyy väki. Aika lakkasi kulkemasta siinä hetkessä, mä mietin et ei vitsi mikä laini, ei vitsi mitä hahmoja, ja sit mä sillä istumalla mä tiesin, että se toinen biiseistä väkisinkin käsittelee väkeä ja sit myös tää toinen Ilman Impi on eräänlainen toisinto siitä niinku väen voimasta. Siinä lähestytään sitte ennemminki semmosest kulmasta, että jos Väki biisissä on se viesti, että tavallaan sitä väkee täytyy kunnioittaa, niin sitte Ilman Impi tulee siihen pisteeseen, et sen on pakko laskeutua sinne laineille ja niinku antautuu myös tavallaan sille leikille oman väen kanssa.”- kertoo Mara Balls säveltämistään biiseistä.

Samaan aikaan julkaistaan musiikkivideo Suistamon sähkön kappaleesta Tuonelan tyttö. Videon ohjaaja Tommi Kainulainen kertoo videon taustoista seuraavasti:

Hain inspiraatiota musiikkivideoon samoista Kalevalan säkeistä joista biisikin on syntynyt. Tietoa ja vastauksia tässä hakee itsekukin, ihan kätevää ois välillä pistäytyä Manalan ikimajassa niitä hakemassa.

Video on katsottavissa Youtubessa osoitteessa: https://youtu.be/CrOuFdafbLM

Levyn kappaleet löydät tämän linkin kautta: https://lnk.to/Kalevala-Elavana-tai-kuolleena

KALEVALA ELÄVÄNÄ TAI KUOLLEENA VOL 1

1. PALEFACE & MAIJA KAUHANEN – TIETÄJÄN TIE
2. TUOMARI NURMIO & TOHTORI HILLILÄ – TULIKIPINÄ
3. PEKKO KÄPPI & K:H:H:L – AINO
4. MARA BALLS – VÄKI
5. ISMO ALANKO – VIHAAN KALEVALAA
6. FAARAO PIRTTIKANGAS & NUBIALAISET – LAULUT LUODUILLE
7. MARA BALLS – ILMAN IMPI (ei mukana vinyylillä)
8. TUOMARI NURMIO & TOHTORI HILLILÄ – EKSYIN TUONELAN TUVILLE   
9. SUISTAMON SÄHKÖ – TUONELAN TYTTÖ
10. PEKKO KÄPPI & K:H:H:L – KIROHEVONEN
11. PALEFACE & MIKKO HEIKINPOIKA – LOITSU
12. FAARAO PIRTTIKANGAS & NUBIALAISET – PUUTARHA
13. JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA – VOYAGER

Albumi julkaistaan digitaalisena, vinyylinä ja cd:nä. Medialle arvostelukappaleet pyydettäessä.

Kalevala elävänä tai kuolleena -festivaali järjestetään 20.-21.9. Tavastia-klubilla. Festivaalilla esiintyvät levyn artistit Pekko Käppi & K:H:H:L, Jaakko Laitinen & Väärä raha, Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä, Mara Balls, Suistamon Sähkö, Ismo Alanko, Paleface Faarao Pirttikangas & Nubialaiset ja Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa. Koko festivaalin ennakkohintaiset liput ovat myynnissä Tiketissä.

Hanketta ovat tukeneet Koneen SäätiöKalevalaseuraSuomen Musiikintekijät ja Helsingin kaupunki. Muita yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä Vallila Music HouseTeos-kustantamoTavastia-klubiG Livelab ja Yle.   

#kalevalaelävänätaikuolleena #kalevaladeadoralive #kalevalafest   

Levy-yhtiö:
Vallila Music House Oy
Gabi Hakanen
gabi.hakanen@vallilamusichouse.fi
+358 400 878 586   
www.vallilamusichouse.fi
Pälkäneentie 18, 2 krs. / 00510 Helsinki

Tiedotus & haastattelupyynnöt:
Riitta Huttunen, riitta@maetka.fi, 050-3551036
Sirpa Lahti, sirpa@maetka.fi, 040-7384736

www.kalevalafest.fi
Facebook: kalevalafest
Instagram: @kalevalafest

Kuvia: http://bit.ly/kalevalafest_kuvat