Festivaalin ohjelma julkaistu

Kalevala elävänä tai kuolleena Tavastialla

Kalevala elävänä tai kuolleena festivaalin ohjelmassa keskiössä ovat Kalevala ja kansanrunous, ja työkaluna nykypäivän populaaritaide, jolla halutaan nostaa Kalevala kaikkien ulottuville.

Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen masinoiman KalevalaFest -hankkeen ensimmäinen kaupunkifestivaali Kalevala elävänä tai kuolleena pidetään Tavastia-klubilla Helsingissä pe 20.- la 21.9.2019. Samanniminen uutta musiikkia sisältävä albumi julkaistaan elokuun lopussa. Tavastian keikoilla nähdään ja kuullaan näitä levyllä esiintyviä artisteja ja katuteatterin keinoin toteutettuja yllättäviä välähdyksiä kansanrunouden ja sen kulttuurihistorian käänteistä. Festivaali on lähtölaukaus laajemmalle hankkeelle, jolla Kalevalan perintöä uudistetaan ennakkoluulottomasti ja tuodaan se 2000-luvulle, mieluummin elävänä kuin kuolleena.

Festivaali tulee rikastuttamaan Helsingin kulttuuritarjontaa nostamalla esille Kalevalasta inspiroituneita rock-artisteja ja uutta musiikkia, jotka kytkeytyvät Kalevalaan – aivan liian vähän hyödynnettyyn kansalliseepokseemme. Artisteille on annettu vapaat kädet luoda uutta musiikkia Kalevalan ja kansanrunouden inspiroimina. Ohjelma on siis täynnä kaikenkarvaisia Kalevalaisia yllätyksiä. Mara Balls (Maria Mattila) kertoo inspiroitumisestaan ensimmäisen löytämänsä runon kautta:

“– “Vaatteen läpi näkyy hipiä, hipiän läpi näkyy liha, lihan läpi luu ja luun läpi ydin ja ytimen läpi näkyy väki.” Aika lakkas kulkemasta siinä hetkessä, ku mä mietin, että ei vitsi mikä laini ja ei vitsi mitä hahmoja. Maailmahan on täynnä mytologioita ja aarteita ja tavallaan kiviä, jota voi kääntää ja sit sieltä alta löytyy ihan mitä vaan.”

Festivaalilla esiintyvät perjantaina Paleface, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Tuomari Nurmio & Tohtori Hillilä. Lauantain esiintyjät ovat Ismo Alanko, Suistamon sähkö, Pekko Käppi & K:H:H:L sekä Faarao Pirttikangas & Nubialaiset. Kumpanakin iltana esiintyy lisäksi Juha Hurme & Kalevalan ydinfysiikkaa, jota Hurme luonnehtii seuraavasti:

“Kalevalan Ydinfysiikkaa -ryhmä on KalevalaFestin tilaisuuksia varten koottu porukka näyttelijöitä, sirkustelijoita ja silmänkääntäjiä, joka esittää bändien lomassa välähdyksenomaisia iskuja, koeporauksia ja hiukkaskiihdytyksiä.”

Hanketta ovat tukeneet Koneen Säätiö, Kalevalaseura, Suomen Musiikintekijät jaHelsingin kaupunki. Muita yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä Vallila Music House, Teos-kustantamo, Tavastia-klubi, G Livelab, Yle ja Superson.

Festivaalin liput ovat myynnissä Tiketissä.

  • Koko festivaali: Juhannusaattoon saakka 40 €, 19.9. saakka 50 €, ovelta myydään ainoastaan päiväkohtaisia lippuja, mikäli paikkoja on jäljellä.
  • Perjantai / lauantai: 28 € / ilta 19.9. saakka, ovelta 30 € / ilta. Opiskelija ym. alennus ennakkoon sekä ovelta 25 € / ilta.

Median akkreditoituminen festivaalille tapahtuu tämän linkin kautta 1.9.2019 mennessä: https://forms.gle/hSE3m8enygnURfKf6

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tuottajat ja tiedottajat:

Riitta Huttunen, riitta@maetka.fi, 050-3551036
Sirpa Lahti, sirpa@maetka.fi, 040-7384736

www.kalevalafest.fi
Facebook: kalevalafest
Instagram: @kalevalafest
#kalevalafest #kalevalaelävänätaikuolleena #kafeklubi #valekalevala

Kuvia: http://bit.ly/kalevalafest_kuvat

Lisätietoja:

Aikataulu: ovet ja ohjelma pe klo 19-23.30 ja la klo 18-22.30

Festivaali on K-18.

Ennen festivaalia 30.8. Vallila Music House julkaisee hankkeen tiimoilta levyn, joka kantaa festivaalin nimeä, Kalevala elävänä tai kuolleena. Festivaalin jälkeen Kalevalaista ohjelmanälkää voi tyydyttää G Livelabissa pyörivillä KalevalaFest, KaFe-klubeilla, joita järjestetään syksyllä 10.10., 21.11. ja 19.12.

Lisäksi syksyllä järjestetään Kalevalan inspiroima kirjoituskilpailu lapsille, Valekalevalakisa, jonka tavoitteena on alun perin elävänä esitystaiteena syntyneen 1000-vuotisen runolaulun jatkumo edelleen nykynuorison tarinoiksi ja siten suuren tradition jatkeeksi 2020-luvulla. Juha Hurme, Kati Rapia ja Elli Salo kokoavat kilpailun tuotoksista vuoden 2020 aikana kirjan. Kirjan kustantaa Teos-kustantamo.