Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin toinen levy on musiikkia kantelepolkasta rocksamanismiin
Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin, FBB:n, toinen levy julkaistaan la 12.1.2019 Folklandian jatkoilla Ravintola Kaisaniemessä Helsingissä. Isolla kokoonpanolla ja soundilla tehty levy on genressään ainutlaatuinen.
Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin toinen albumi “Katrilli toisesta elämästä” avaa eteemme upean kirjon nykykansanmusiikin rikkautta. 40stä huippumuusikosta koostuvan kansansoitinorkesterin säkenöivät sointivärit ja vastustamaton svengi tempaavat mukaansa polskan, valssin, sottiisin ja katrillin pyörteisiin. Sävellykset ja sovitukset ovat valtaosin orkesterin jäsenten omia. Levyn tunnelmat kuljettavat kuulijan perinteisestä kantelepolkasta monikerroksisten äänimaisemien kautta hypnoottiseen rocksamanismiin.
Sibelius-Akatemian Folk Big Band on 40-henkinen kansansoitinorkesteri. Orkesterin iso soundi on näillä leveysasteilla ainutlaatuinen. Instrumentaatioon kuuluu mm. viuluja, kanteleita, haitareita, kitaroita, puhaltimia ja harmooneja sekä laulua. Myös arkaaisemmat soittimet kuten jouhikko, munniharppu ja mänkeri tuovat oman sävynsä sointiin. Kaikki soittimet saavat omat hetkensä loistaa monipuolisen ohjelmiston osana, mutta ilmassa on erityisesti suuren urheilujuhlan tuntua silloin kun koko big band soittaa ja laulaa.
Orkesteri aloitti Petri Praudan ohjauksessa vuonna 2010 osana kansanmusiikin aineryhmän toimintaa. Folk Big Band valittiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtyeeksi 2012 ja se julkaisi Etno-Emman 2015 saaneen ensimmäisen albuminsa FBB vuonna 2014. Syksyllä 2018 orkesterin johtajana aloitti Roope Aarnio.
Kansansoitinorkesteri koostuu kansanmuusikoista, joista jokainen on säveltäjä, sovittaja, multi-instrumentalisti, solisti ja yhtyemuusikko. Tästä luovuudesta nousee Folk Big Bandin voima – orkesteri esiintyy ilman kapellimestaria ja nuotteja, kaikki jäsenet kommunikoivat keskenään tilanteessa dynaamisesti, rytmisesti ja tulkinnallisesti, improvisoivat ja heittäytyvät.
Folk Big Bandin ohjelmisto koostuu perinteisistä tanssisävelmistä ja lauluista, uusista opettajien ja opiskelijoiden sävellyksistä ja sovituksista sekä tilausteoksista. Sovitustyötä tehdään myös yhdessä, usein soitinryhmät vastaavat itse oman stemmansa lopullisen tulkinnan rakentamisesta.
Lopputulos on ennenkuulumatonta, väkevää, tarttuvaa – se hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista! Näistä aineksista koostuu alkuvuoden mielenkiintoisin kansanmusiikkijulkaisu. FBB on tehnyt sen taas – enemmän on enemmän!
Levynjulkaisukonsertti: Perinne Arkki, Folklandian viralliset jatkot, la 12.1.2019 klo18 (ovet auki klo17) Ravintola Kaisaniemi. Liput Tiketistä tai ovelta 18/13 € (sis. narikka 3 €). Folklandian maihinnousukortilla sisään pääsee narikan hinnalla.
Musiikkivideo kappaleesta Levoton Sydän: https://youtu.be/QCoXoTEX6Hk
Lisätietoja ja levyjen postitettavat arvostelukappaleet:
Sirpa Lahti, intendentti
sirpa.lahti@uniarts.fi, +358 40 7384736, www.sibafolkbigband.fi
Tiedotus: Marjatta & Kaisa Oy
Levyn kappaleet:
- Levoton sydän (Jutta Rahmel, san./lyrics trad.) 5:45
- Hurja poika (Esko Järvelä, san./lyrics Tuomari Nurmio) 3:26
- Katrilli toisesta elämästä (J-P Piirainen, san./lyrics trad.) 4:51
- Kyynelvalssi (Otto Hotakainen, sov./arr. Leija Lautamaja, san./lyrics trad.) 5:36
- Blue Squadron (Anni Tolvanen) 4:05
- Muut ne vaihtaa valkioitaan (säv.&san./comp.&lyrics Petra Poutanen-Hurme) 5:08
- Rooftop Crossbow Shark Attack Polska (Teemu Eerola) 5:45
- Oi sinutko unhoittaisin (trad.&Sirkka Kosonen, sov./arr. Sirkka Kosonen, san./lyrics trad.) 2:35
- Polokat Pohjois-Pohjanmaalta (trad., sov./arr. Sinikka Kontio) 3:36
- Valolla vasten pimeää (Päivi Hirvonen) 7:59
- Mun vereni, feat. Pekko Käppi & Global Orchestra (säv./comp. Pekko Käppi, Tommi Laine, Nuutti Vapaavuori, san./lyrics Pekko Käppi) 5:53