Kuva: Saku Metsärinne

Etnogaalan voittajat on julkaistu

Tavastia-klubilla juhlittiin Suomen toista Etnogaalaa torstaina 10.1.2019. Tilaisuudessa palkittiin ansioituneita kansan- ja maailmanmusiikin sekä kansantanssin tekijöitä.

Palkitut kategorioittain:
Raatien perustelut alempana tiedotteella.

Risteys-palkinto
Kulttuuriyhdistämö Interkult, Helsinki
Voittajan valitsi Maailman musiikin keskus, joka luovutti palkinnoksi 2000 €:lla palveluitaan.

Vuoden artisti
Sväng, Suomi/Bulgaria
Voittajan valitsi Etnogaalan raati. Palkinnoksi voittaja saa Muusikkojen liiton lahjoittamana 2000 €

Vuoden kansainvälistyjä
Tuuletar, pääkaupunkiseutu
Voittajan valitsi Music Finlandin asettama raati. Palkintona voittaja saa Music Finlandin kansainvälitysmispaketin.

Vuoden kansanmusiikkitekijä
Solju, Helsinki/Inari
Voittajan valitsi Suomen Musiikintekijöiden asettama raati. Palkinnoksi Suomen Musiikintekijät lahjoittivat voittajalle 2000 €.

Vuoden tanssintekijä
Kaari Martin, Helsinki
Voittajan valitsi Etnogaalan raati. Palkinnoksi voittaja saa Suomen nuorisoseurojen lahjoittamana 1000 €.

Vuoden tulokas
Pauanne, Helsinki
Voittajan valitsi Etnogaalan raati. Palkinnoksi voittaja saa Marjatta & Kaisa Oy:n viestintäpaketin.

Vuoden tuottaja
Kulttuuriosuuskunta Uulu, Tampere
Voittajan valitsi Etnogaalan raati. Palkinnoksi voittaja saa mainostilaa Kansanmusiikki-lehteen Suomen Kansanmusiikkiliiton lahjoittamana sekä viestintäpaketin Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskukselta.

Vuoden tuottaja, kunniamaininta
Bafe’s Factory, Helsinki
Kunniamaininnan myönsi Etnogaalan raati. Palkinnoksi kunniamaininnasta Bafe’s Factory saa Tapani Kokon tekemän puuveistoksen Laulupuu.

Yleisradio striimasi gaalan ja se on nähtävillä Yle Areenassa: areena.yle.fi/1-50027364

Eri raatien jäsenet löytyvät netistä www.etnogaala.fi/info

Etnogaalan järjesti Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Gaalan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yle, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmä, Maailman musiikin keskus, Music Finland, Suomen Musiikintekijät, Tanssin Tiedotuskeskus, Suomen Nuorisoseurat, Folklandia, Marjatta & Kaisa (maetka), Muusikkojen liitto, Suomen kansanmusiikkiliitto, Musiikin Edistämissäätiö, Kalevalaseura, Maaseudun sivistysliitto sekä Suomalaisen kansantanssin ystävät (Kansallispukuvuokraamo).

Gaalan yhteydessä toteutettavan kansainvälisen-vierasohjelman tukijoita ovat lisäksi Helsinki Marketing, Itävallan Helsingin suurlähetystö, Music Estonia, Norjan Helsingin suurlähetystö, Saura Booking Agency, Suomen Benelux-instituutti ja Suomen Madridin-instituutti.

Etnogaala oli osa “Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi
11.1. FolkForum-seminaari www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/folkforum
11.-12.1. Folklandia-risteily www.folklandia.fi
12.1. Folklandian jatkot, jossa mm. Folk Big Bandin levynjulkaisu-konsertti

2019 Etnogaalan kuvia © Ville Tanttu sekä Saku Metsärinne
https://drive.google.com/drive/folders/16VJ7Eyh5JbOSaDxSDYix50HJY0LEYz57?usp=sharing

Artikkelin kuva: Saku Metsärinne

Esiintyjien esittelytekstit: www.etnogaala.fi/ohjelma

Esiintyjien ja ehdokkaiden promokuvat: https://drive.google.com/drive/folders/1fiD98CcYph2oH7GSVhhpkKx_viYYiGD5?usp=sharing

Vuoden 2017 Etnogaalataltiointi: https://areena.yle.fi/1-4274960

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Lahti
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)
040-7384736
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.etnogaala.fi

Graafinen ilme: Minna Lusa (Yle)

Tiedotus: Marjatta & Kaisa Oy

Raatien perustelut:

Risteys-palkinto:
Risteys-palkinnon voittajan toiminnassa monikulttuurisuus koetaan tavalliseksi asiaksi nykypäivän yhteiskunnassa. Toimija on pitkäjänteisesti, taiteen eri muotoja hyödyntäen luonut mahdollisuuksia erilaisista kulttuuritaustoista tulevien ihmisten kohtaamiselle. Koska yhä useammalla nuorella on nykyään maahanmuuttajatausta, on toiminta viime vuosien aikana keskittynyt yhä voimakkaammin lapsiin ja nuoriin. Vuonna 2000 perustetun yhdistyksen lähtökohtana on ollut tuoda Suomen sisäinen, jo olemassa oleva kansainvälisyys näkyväksi osaksi yhteiskuntaa. Yksi esimerkki yhdistyksen toiminnan tuloksista on monikulttuurinen naiskuoro Kassandra. Risteys-palkinnon saa Kulttuuriyhdistämö Interkult.

Vuoden kansainvälistyjä
The female a cappella quartet were chosen for the quality and originality of their music. They are drawing on Finnish traditions in a new and innovative way, but they were also selected because they are absolutely export ready. Indeed they’ve already performed in many countries in Europe (including Germany, Hungary and the UK) and as far as India and Japan. They’ve also had their song ‘Alku’ used in the fantasy TV megahit, Game of Thrones. Their management team and record label, Bafe’s Factory, are very active and effective in promoting their music. Tuuletar are a young band with great potential and we hope the Ethnogala’s Border Breaking award will help spread their name internationally.

Vuoden kansanmusiikkitekijä
Tämä yhtye luo musiikillaan taikapiirin, joka pysäyttää ajan ja kutsuu kuulijan mukaan matkalle; omaan pohjoiseen, omaan muistiin, omaan kieleen, esivanhempien maille ja huomiseen, josta emme vielä tiedä, aistimme vain kaukana nousevan tuulen… Tämä yhtye yhdistää perinnettä ja poppia, uutta ja vanhaa kulttuuria ja nivoo ainekset yhteen mielenkiintoisilla, yllättävillä ja visuaalisilla sovituksilla ja äänimaailmoillaan. Kaksi erilaista, taitavaa ja taianomaista ihmisääntä jatkavat ja kommentoivat toistensa tarinoita ja tuovat ne vastustamattomasti iholle, niin että kuulija ymmärtää sanoman, vaikkei aina ymmärtäisi kieltä. Tarttuvat melodiat yhdistettynä saamen kieleen ja rytmimusiikkiin luovat voittamattoman yhdistelmän ja lopputulos on maailmanluokan etnomusiikkia.  Nämä tarinat pakottavat muistamaan menneen, jotta huominen olisi mahdollinen.
Tämä yhtye, ja vuoden 2019 kansanmusiikkitekijä, on Solju.

Vuoden tanssintekijä
Vuoden tanssintekijällä on omalakinen ja erityinen tyyli käsitellä tanssinlajinsa liikekieltä. Vuosien saatossa kokonainen tanssikulttuuri on taipunut tämän tekijän toimesta monitasoiseksi esittäväksi taiteeksi. Palkittavaa kuvataan usein sanoilla villi, arvaamaton, tyylikäs, anarginen ja sivistynyt. Skandinaavinen viileys ja pohjoismainen muotokieli kietoutuvat tämän kansainvälisesti tunnustetun taiteilijan käsittelyssä Andalusian lämpöä hehkuvaan tanssiperimään. Suomalaisesta flamencotaiteesta on tullut kansainvälinen käsite tämän tanssija-koreografin uraauurtavan näyttämöllisen kädenjäljen myötä. Hyvät naiset ja herrat yli kaksi vuosikymmentä komeaa tanssitaidetta a la vuoden tanssintekijä: Kaari Martin.

Vuoden artisti
Palkinto tulee mahtavasta, omintakeisesta musiikista ja yli 15 vuoden työstä. Sen muusikoilla on soittajanuraa monista muistakin kokoonpanoista, mutta poikkeuksellisen vahva ote juuri erääseen tiettyyn instrumenttiin, jonka ympärille yhtye on rakennettu. Kaikkien panos kuuluu sovituksissa, joissa riittää nyansseja herkuteltavaksi. Eräs jäsenistä on paneutunut soittimeen taiteellisen tohtorintutkinnon verran.

Tuo fyysistä kokoaan suurempi soitin on omiaan värisyttämään ilmoille suomalaista melankoliaa, erityisesti sota-ajan tuntoja, kuten yhtyeen tuorein, tangolle omistettu levy osoittaa. Leimallisesti suomalaisen ohjelmiston rinnalla on paljon muutakin bluesista Balkanin rytmeihin, ja omat sävellykset sulautuvat saumattomasti perinteisen materiaalin joukkoon. Näin on ollut jo ensimmäisestä levystä lähtien. Se ilmestyi vuonna 2005 ja sen nimi oli Sväng. Vuoden artistina palkitaan siis ainutlaatuisen omaleimainen ja oman instrumenttinsa hallinnassa täydellisen suvereeni huuliharppukvaretti Sväng.

Vuoden tulokas
Mitä tapahtuu, kun arkistonauhojen krahina ja vinkuna kohtaa hammond -urut, viulu sumutorvet  tai rammerdrum sormipianon? Joutuvatko vanhat uskomukset törmäyskurssille tämän päivän uskomusten kanssa?

Keitos tuottaa moniaistisen kokemuksen, joka lävistää useat aikatasot. Arkistojen kuningattaret ja kuninkaat heräväät eloon!

Vuoden tulokkaan muusikoilla on takanaan monenlaista kokemusta erilaisista musiikkigenreistä ja projekteista sekä rautainen ammattitaito. Muusikoille itselleenkin uudenlaisessa konseptissa asiat loksahtavat hienosti paikoilleen. Musiikista kuultaa ymmärrys ja kunnioitus vanhoja perinteentaitajia kohtaan, mutta ilman pölyttymisen vaaraa. Traditionaalista materiaalia käsitellään kantaaottavasti, hellästi ja huumorilla – tässä ajassa.

Liikku linnat, järkky järvet,
Vuoret vaskiset vapisi
jyskäissä Ukon jyrinän,
pauantehen pauhatessa (SKVR VII4)

Vuoden tulokas on PAUANNE

Vuoden tuottaja
Vuoden tuottaja on ansioitunut kansan- ja maailmanmusiikin koulutuksen kehittäjänä. Heidän pitkäjänteinen työnsä ja laaja-alainen kansanmusiikkikentän palvelu on auttanut heitä vakiinnuttamaan asemansa yhtenä maamme merkittävistä kansan- ja maailmanmusiikin koulutusta järjestävistä organisaatioista. Heidän toimintansa on valtakunnallista, ammattimaista ja mikä tärkeintä, heidän koulutuksensä lähtee siitä, että jokainen ihminen on musikaalinen. Vuoden tuottaja on….Kulttuuriosuuskunta Uulu

Vuoden tuottaja – kunniamaininta
Tämän kokonaisuudessaan hyvin tasaväkisen kategorian voitosta taisteli kaksi tahoa, joista toiselle raati on päättänyt myöntää kunniamaininnan. Kunniamaininnan saajalle ojennetaan Tapani Kokon tekemä veistos nimeltään Laulupuu. Kunniamaininnan saaja on lyhyessä ajassa kiilannut tuottajakentän kärkitoimijoiden joukkoon. He asettavat tavoitteet korkealle ja hyvin määrätietoisella työllä pääsevät tavoitteisiinsa kerta toisensa jälkeen. Vuoden tuottaja kunniamaininnan sai Bafe’s Factory