Etnogaalan artistikattaus

Etnogaala on yhden illan festivaali, jossa nähdään tänä vuonna kansan- ja maailmanmusiikin huippujen ohella myös kansantanssia.

Torstaina 10. tammikuuta kello 19 rock-pyhättönä tunnettu Tavastia-klubi muuttuu maailmanmusiikin ja kansantanssin näyttämöksi. Gaala on eräänlainen yhden illan festivaali, jossa vuorottelevat korkeatasoiset esitykset ja palkintojenjaot kahdella esiintymislavalla. Etnogaalan esiintyjiksi on valittu Antti Paalanen,

Frigg, Hilja Grönfors Trio, J-P Piirainen, ote tanssiteoksesta Kyllikki, Maria Kalaniemi vieraineen sekä Tuuletar.

Yle striimaa gaalan suorana Yle Areenaan. Illan esiintyjistä nähdään myöhemmin keväällä kolme TV-ohjelmaa Yle Teemalla. Gaala lähetetään myös suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Ohjelmat ovat katseltavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa myös Suomen ulkopuolella.

Etnogaalan lippuja myy Tiketti: liput ennakkoon 12-20 €  ja ovelta 25 €, mikäli jäljellä.

Etnogaalan järjestää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Gaalan yhteistyökumppaneita ovat mm. Yle, Maailman musiikin keskus, Music Finland, Suomen musiikintekijät ry, Tanssin Tiedotuskeskus, Suomen Nuorisoseurat, Folklandia ja Maaseudun sivistysliitto. Uusina yhteistyökumppaneina mukaan ovat tulleet Muusikkojen liitto sekä Suomen kansanmusiikkiliitto.

Etnogaala on osa “Yhdessä folkin aallonharjalla” -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi
11.1. FolkForum-seminaari
11.-12.1. Folklandia-risteily
12.1. Folklandian jatkot

Akkreditoituminen Etnogaalaan 15.12. mennessä osoitteeseen info@kansanmusiikkikansantanssi.fi

Esiintyjien esittelytekstit: www.etnogaala.fi/ohjelma

Esiintyjien ja ehdokkaiden kuvat: https://drive.google.com/drive/folders/1fiD98CcYph2oH7GSVhhpkKx_viYYiGD5?usp=sharing

Vuoden 2017 Etnogaalataltiointi: https://areena.yle.fi/1-4274960

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Lahti
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry. (KEK)
040-7384736
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.etnogaala.fi

Graafinen ilme: Minna Lusa (Yle)

Tiedotus: Marjatta & Kaisa Oy

Etnogaala 2019 -esiintyjien esittely ja yhteystiedot (Aakkosittain)

Antti Paalanen

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla mm. Japanissa, Kanadassa, Venäjällä ja muissa Euroopan maissa. Paalanen oli ehdolla Meluta -sooloalbumin teoksillaan vuoden 2016 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon sekä vuoden 2015 Teosto-palkinnon saajaksi. Hän on valmistunut musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä lukuisten eri kansanmusiikkiyhtyeiden sekä tanssi- ja teatteriproduktioiden parissa.

  • Antti Paalanen on ehdolla Vuoden kansainvälistyjä -kategoriassa

Frigg

”Massiivista svengiä ja energiaa, voimallista taituruutta, kaunismuotoista ja kekseliästä…”

Näitä kuvauksia käytti journalisti-muusikko Andrew Cronshaw merkittävimpiin kansainvälisiin maailmanmusiikkijulkaisuihin lukeutuvassa fRoots-lehdessä arvioidessaan Frigg-yhtyeen debyyttialbumia vuonna 2002. Nyt jo lähes kahdenkymmenen vuoden ikään ehtinyt septetti on kerännyt vuosien saatossa vertaistaan hakevan ansioluettelon, ja noussut maamme kansainvälisesti tunnetuimmaksi uuden kansanmusiikin superyhtyeeksi.

  • Frigg voitti ensimmäisessä Etnogaalassa 2017 Vuoden kansainvälistyjä – palkinnon.

Hilja Grönfors Trio

Syviä tunteita ja vahvaa heittäytymistä. Hilja Grönfors trio on ydinryhmä isommasta  Latso Dzinta kollektiivista, joka julkaisi keväällä 2018 kolmannen albuminsa Katta ame aavaa? Mistä tulemme? Jo toista vuosikymmentä suomalaisen romanimusiikin lähettiläinä usealla mantereella keikkaillut yhtye on kuulu hetkessä elävistä, tunnelmallisista keikoistaan. Trion soinnissa Hiljan romanielämän koulima ilmaisu saa tuekseen kitaristi Valtteri Bruunin jatsilliset otteet sekä haitaristi Kiureli Sammallahden intialaiset vaikutteet. Yhtyeen ohjelmisto koostuu perinteisistä suomalaisista romanilauluista, joita Hilja on elämäntyönään kerännyt, sekä Hiljan omista sävellyksistä.

J-P Piirainen

J-P Piirainen on Joensuun kasvattama kitaristi ja säveltäjä. Kitaravirtuoosiksi tunnustettu Piirainen on vienyt kitaran soittamisen uusiin äänimaailmoihin ja hänen musiikkiaan on kuvailtu uniikiksi seokseksi pohjoismaista kansanmusiikkia ja modernia kitaramusiikkia joista syntyy käsite Nordic Guitar Music.

Hänen uusi albuminsa ”Twined” julkaistiin 11.10.2017. Hyviä arvosteluja kerännyt levy yhdistää pohjoismaisen perinteeseen jazzin, bluesin ja flamencon sävyjä.

Viime aikoina hän on tehnyt yhteistyötä mm. kantelevirtuoosi Maija Kauhasen, beatboxaaja ja laulaja Venla Ilona Blomin (Tuuletar), kitaristi Petteri Sariolan, flamencokitaristi Joonas Wideniuksen ja Tallari-yhtyeen kanssa.

Kyllikki

Kyllikki on tanssiteos suomalaisen naisen ruumiin historiasta ja seksuaalisuudesta, jossa Impivaaran neidot käyvät vuoropuhelua Y-sukupolven naisten kanssa.

Koreografi Hanna Poikela kysyy: kumpi oli ensin?

Muna vai kana, sota vai seksi, hurma vai harmaa arki?

Kyllikki tanssii kaikille, jotka pohtivat naisen kehoa ja siihen liittyviä odotuksia ja toiveita, viettejä ja haluja. Kyllikki soi heille, jotka haluavat ymmärtää ja tukea kanssakulkijaa.

  • Teoksen ohjaaja Hanna Poikela on ehdolla Vuoden tanssintekijä -kategoriassa

Maria Kalaniemi

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän  on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on noussut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.

Kalaniemi esiintyy Etnogaalassa yksin ja Timo Alakotilan kanssa.

Tuuletar

Tuulettaren vocal folk hopiksi kutsutussa musiikissa suomalainen kansanperinne, globaalit musiikilliset vaikutteet ja urbaani nykymusiikki kohtaavat toisensa tuoreella ja ennakkoluulottomalla tavalla. Tuulettaren debyyttialbumi voitti vuoden 2017 Etno-Emma palkinnon ja siitä saakka yhtye on esiintynyt ahkerasti ympäri maailmaa. Yhtyeen musiikkia on esitetty mm. HBO:n Game of Thrones-trailerissa, Ruotsin kuninkaallisille, Suomen presidenttiparille ja tuhatpäisille festivaaliyleisöille kolmella mantereella. Tuuletar julkaisee uuden albumin keväällä 2019.

  • Tuuletar on ehdolla Vuoden kansainvälistyjä ja Vuoden kansanmusiikkitekijä -kategorioissa.