Etnogaala – ehdota voittajaa

Etnogaalan 2020 voittajien ehdottaminen käynnistyy

Ketkä kansanmusiikin, maailmanmusiikin ja kansantanssin kentän tekijät mielestäsi ansaitsevat tulla palkituksi seuraavassa Etnogaalassa? Kuka tahansa saa ehdottaa palkintoehdokkaita Etnogaalan eri kategorioihin 14.6.-15.8.2019 välisenä aikana osoitteessa www.etnogaala.fi. Voittajat julkistetaan Etnogaalassa Tavastialla 9.1.2020.

Etnogaala on eräänlainen yhden illan festivaali, jossa palkitaan kansanmusiikin, maailmanmusiikin sekä kansantanssin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita, ja nähdään korkeatasoisia esityksiä alan ajankohtaisilta artisteilta. Viime tammikuinen gaala oli lähes loppuunmyyty ja yllätti järjestäjät suosiollaan. Vuonna 2020 tapahtuma järjestetään kolmannen kerran, ja Yle tulee näyttämään tilaisuuden suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Yleisö saa ehdottaa voittajia Etnogaalan seitsemään eri palkintokategoriaan, joita ovat: Vuoden artisti, Vuoden tulokas, Risteys-palkinto, Vuoden kansanmusiikkitekijä, Vuoden kansainvälistyjä, Vuoden tanssintekijä ja Vuoden ilmiö. Osa palkinnoista jaetaan vuorovuosin, ja tänä vuonna tauolle jäävän Vuoden tuottaja-palkintokategorian sijaan palkitaan Vuoden ilmiö. Kaikki kategoriakuvaukset löytyvät tiedotteen lopusta.

Voittajaa voi ehdottaa myös Vuoden Wäinö -palkintoon, joka jaetaan Folklandia risteilyllä. Ehdokkaan koko nimen lisäksi lomakkeelle tulee jättää myös perustelut. Vaikka ehdotusten lukumäärä ei vaikuta voittajien valintaan, saattavat hyvät perustelut olla merkittävässä roolissa ja antaa tärkeää informaatiota raadeille.

Ammattilaisista koostuvat raadit valitsevat viralliset palkintoehdokkaat kuhunkin kategoriaan yleisön ehdotusten joukosta. Ehdotusten joukosta valitaan myös tapahtuman esiintyjät yhteistyössä YLEn kanssa. Kaikki vastaanotetut voittajaehdotukset julkaistaan nimettöminä gaalan nettisivuilla juhannusviikolta alkaen. Lopulliset palkintoehdokkaat sekä ohjelma julkaistaan syksyn 2019 aikana.

”Mielenkiintoista on nähdä kuinka voittajaehdotuksissa tulee näkymään kansanmusiikki- ja kansantanssikentän kehitys ja uudet tuulet. Kuinka paljon ehdotuksia tulee ja saadaanko listoille uusia tuttavuuksia, se jännittää aina!”, kertoo tapahtuman taustaorganisaation, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Sirpa Lahti

Etnogaala on osa Yhdessä Folkin Aallonharjalla -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat torstain 9.1. gaalan lisäksi perjantaina 10.1. järjestettävä FolkForum-seminaari, Pispalan Sottiisin järjestämä 22 tunnin Folklandia-risteily 10.1.-11.1. sekä lauantaina 11.1. Perinnearkun järjestämät jatkot, PerinneArkki, Ravintola Kaisaniemessä.

Etnogaalan liput ovat nyt myynnissä Tiketissä
Lippujen hinnat ovat ennakkoon 25 / 15 € ja ovelta 30 €.
Varauksia Folklandia-risteilylle voi tehdä Ikaalisten matkatoimiston kautta.

Etnogaalan järjestää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK).

Etnogaala lähetys 2019https://areena.yle.fi/1-50027364
Etnogaala lähetys 2017https://areena.yle.fi/1-4274960

Seuraa:
https://www.instagram.com/etnogaala/
https://www.facebook.com/etnogaala/
www.etnogaala.fi
@etnogaala

Lisätietoja:
Sirpa Lahti, Toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry.
040-738 4736, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi

Kuvat:
Etnogaala 2019 © Saku Metsärinne: https://drive.google.com/drive/folders/1W9QkZ1_9Kc474xILawAbzPvO0CnQovy8?usp=sharing
Etnogaala 2019 © Ville Tanttu: https://drive.google.com/drive/folders/1pxZD5A2o7qVUA5ENgqSclWqNa956G_Cc?usp=sharing

#etnogaala #etnogaala2020

Etnogaalan palkintokategoriat 2020:

Risteys-palkinto (voittajan valitsee Maailman musiikin keskus)
Risteys-palkinnon saaja on henkilö, ryhmä, yhteisö tai taho, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.

Vuoden artisti  (voittajan valitsee Etnogaala-raati, jonka asettaa KEK)
Vuoden artisti on valovoimainen solisti tai ryhmä, joka on herättänyt huomiota  kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä.

Vuoden ilmiö  (voittajan valitsee Etnogaala-raati, jonka asettaa KEK)
Vuoden ilmiö voi olla tutkimus, tapahtuma, tempaus, liike, innovaatio, sosiaalisen median kampanja tai jokin muu ilmiö, joka liittyy kansanmusiikkiin, kansantanssiin, soitinrakennukseen tai puku- ja tapaperinteisiin.

Vuoden kansanmusiikkitekijä (voittajan valitsee Suomen musiikintekijät ry)
Vuoden kansanmusiikkitekijä on säveltäjä tai sanoittaja, joka on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.

Vuoden kansainvälistyjä (voittajan valitsee Music Finland)
Vientipalkinnon saaja on herättänyt merkittävää kiinnostusta kansainvälisellä musiikkikentällä ja osoittanut vientivalmiutta.

Vuoden tanssintekijä (voittajan valitsee KEK yhteistyössä Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa)
Vuoden tanssintekijän työ näkyy monipuolisesti kansantanssin kentällä ja laajemminkin. Hän arvostaa perinteitä, mutta pelotta luo uutta ja rikkoo rajoja.

Vuoden tulokas  (voittajan valitsee Etnogaala-raati, jonka asettaa KEK)
Vuoden tulokas on ottanut rohkeasti tilansa uutena tekijänä kansanmusiikin ja kansantanssin alalla.

Vuoden Wäinö (voittajan valitsee KEK)
Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista ja elämäntyöstä alalla. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin alalla olevaan yleisteemaan, joka on vuonna 2018 “Elävä perintö”.

Taustaa: Etnogaala järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran 7.11.2017 Etnosoi! -festivaalin yhteydessä, ja toisen kerran Tavastialla 10.1.2019 osana “Yhdessä Folkin Aallonharjalla”-tapahtumakokonaisuutta. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) on gaalan päävastuullinen järjestäjä. Yle on striimannut tapahtuman molempina vuosina suorana Yle Areenaan, jossa ne ovat katsottavissa edelleen. Gaaloista on tehty myös suorat radio-lähetykset. Lisäksi Yle on näyttänyt gaalan pääesiintyjistä erillisiä ohjelmia Yle Teemalla. Yhteistyö Yle:n kanssa jatkuu.