Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri

Esikoisalbumilla itketään ja lauletaan

Emmi Kuittisen & Ikuisen ikävän orkesterin esikoislevy Itken ja laulan on albumi elämästä ja kuolemasta. Levyn kappaleet ovat saaneet inspiraationsa karjalaisesta ja inkeriläisestä itkuvirsiperinteestä. Albumi on ensimmäinen ammattimuusikon tekemä, kokonaan itkuvirsiperinteestä ponnistava levy. Itken ja laulan julkaistaan Etnosoi!-festivaalilla ja osana Muistan sinua rakkaudella -tapahtumaa pyhäinpäivänä 31.10.

Levyn runkona toimivat Kuolinriitti-esityksessä vuonna 2017 kuullut laulut, jotka Emmi Kuittinen kokosi Ikuisen ikävän orkesterin kanssa karjalaisia kuolinrituaaleja käsittelevää esitystä varten. Yhdessä orkesterin kanssa esitettyjä lauluja täydentävät Emmi Kuittisen sooloitkut, jotka käsittelevät muun muassa maailman epäoikeudenmukaisuutta, kaipuuta menneiden sukupolvien luokse sekä rakkautta omia lapsia kohtaan.

”Itkuvirsistä on tullut olennainen osa taiteilijuuttani. Niiden avulla olen löytänyt myös sanoittajan itsessäni”, Emmi Kuittinen kertoo ja jatkaa: ”Vaikka perinteiset rituaali-itkut ovat yhteiskunnastamme hävinneet, ei itkun tarve ole maailmasta mihinkään poistunut. Itkun aiheita ei ole vaikea löytää.”

Itkuvirret eli äänellä itkeminen on ympäri maailmaa tunnettu perinteen laji. Itkuja esitettiin erotilanteissa sekä tärkeissä siirtymärituaaleissa, kuten häissä ja hautajaisissa. Niillä ilmaistiin surun ja kaipauksen tunteita, toisinaan myös kiitollisuutta. 

Emmi Kuittinen on karjalaiseen kansanmusiikkiin perehtynyt laulaja ja muusikko. Hän on yhdistellyt itkuja myös esimerkiksi stand up -komiikan, tanssin ja sirkuksen kanssa. Ikuisen ikävän orkesterin muodostavat monessa liemessä keitetyt, kansanmusiikin ja hullujen projektien ammattilaiset Heidi Haapoja-Mäkelä (laulu), Charlotta Hagfors (laulu), Amanda Kauranne (laulu, munniharppu & kellot), Juulia Salonen (laulu ja kantele), Minsku Tammela (laulu), Mira Törmälä (laulu ja haitari) ja Kirsi Vinkki (viulu, alttoviulu, jouhikko ja laulu).

Itken ja laulan -levyn julkaisee Kansanmusiikki-instituutti. Emmi Kuittinen on tuottanut levyn yhdessä pianisti-säveltäjä Kalle Vainion kanssa. Äänityksestä ja kansitaiteesta vastaa Jimmy Träskelin. Lisäksi Kuittinen äänitti raitoja itse Pohjois-Karjalassa Nurmeksessa isänsä lapsuudenkodissa sekä omissa mökkimaisemissaan Juuassa. Levyn masteroi Jarno Alho.

Albumin kappaleesta Laulu arkuntekijälle julkaistaan myöhemmin syksyllä musiikkivideo, jonka on kuvannut ja ohjannut Hanna Koikkalainen.

Itken ja laulan -levyn julkaisukonsertti on pyhäinpäivänä 31.10. klo 18 Helsingissä Kanneltalossa, osana Etnosoi!-festivaalia ja Muistan sinua rakkaudella -tapahtumaa. Vuonna 1988 perustettu Etnosoi! on jokasyksyinen festivaali Helsingissä. Maailman musiikin keskuksen järjestämän festivaalin ideana on esitellä musiikkia eri puolilta maapalloa. Muistan sinua rakkaudella -tapahtumassa toisiaan tervehtivät suomalainen sureminen ja meksikolainen Día de los muertos eli kuolleiden päivä perinteineen.

Lisätietoja
Emmi Kuittinen,
emmi.kuittinen@gmail.com,
puh. 050 305 9593
emmikuittinen.com

Etnosoi!-festivaali:
Julia Palmu,
etnosoi@globalmusic.fi,
puh. 046 8783 720
etnosoi.fi

Linkki kuviinhttps://www.dropbox.com/sh/qbgglh5zxesfwde/AADsDma0zuDRIT2M5zgqc8BDa?dl=0
Kuvat on ottanut Jimmy Träskelin Seurasaaren ulkomuseossa.

Tiedotus
Marjatta & Kaisa