Ehdota voittajaa!

Etnogaalan voittajien ehdottaminen alkaa

Vuoden 2019 Etnogaala järjestetään Tavastialla 10.1. ja nyt on yleisön aika ehdottaa voittajia eri kategorioihin. Kansanmusiikin, kansantanssin ja maailmanmusiikin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita palkitaan seitsemässä kategoriassa, joiden joukossa uutena tällä kertaa palkitaan myös Vuoden tuottaja. Muita kategorioita ovat Vuoden artisti, Vuoden tulokas, Risteys-palkinto, Vuoden kansanmusiikkitekijä, Vuoden kansainvälistyjä ja Vuoden tanssintekijä.

Kuka tahansa voi ehdottaa eri kategorioiden voittajia 15.8. mennessä osoitteessa www.etnogaala.fi. Voittajaa voi ehdottaa myös Vuoden Wäinö -palkintoon, joka jaetaan Folklandia risteilyllä. Ehdotusten jättämiseksi tulee lomakkeelle jättää haluamaansa kategoriaan ehdokkaan koko nimi sekä perustelut. Ehdotukset julkaistaan nimettöminä gaalan sivustolla juhannusviikolta alkaen. Vaikka ehdotusten lukumäärä ei vaikuta voittajien valintaan, ovat hyvät perustelut merkittävässä roolissa ja antavat tärkeää informaatiota tiukan paikan tullen raatien työn tueksi.

Ammattilaisista koostuvat raadit valitsevat lopulliset voittajaehdokkaat kuhunkin kategoriaan yleisön ehdotusten joukosta. Yleisöehdotusten joukosta valitaan myös tapahtuman esiintyjät yhteistyössä YLEn kanssa. Lopulliset ehdokkaat julkaistaan syyskuussa ja Etnogaalan ohjelma Lokakuussa.

Seitsemästä kategoriasta Vuoden ilmiö jää tauolle ja sen sijaan ensimmäistä kertaa palkitaan Vuoden tuottaja. Kaikki kategoriat on esitelty tiedotteen lopussa.

“Vuoden tuottaja kategoria otettiin mukaan yksimielisesti. Jotta alamme voi kehittyä, on erilaisten tuottajaportaan toimijoiden työ äärettömän tärkeää ja nyt on oiva paikka muistaa myös heidän työpanostaan. Tulemme jatkossakin jakamaan eri palkintoja vuorovuosin, jotta voimme pitkässä juoksussa huomioida tämän monitahoisen alan kaikkia eri osa-alueita.”, kertoo tapahtuman tuotantoa organisoiva Sirpa Lahti.

Etnogaala on osa Yhdessä Folkin Aallonharjalla -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi perjantain FolkForum-seminaari ja Pispalan Sottiisin järjestämä 22 tunnin Folklandia-risteily sekä lauantaina perinteiset Perinnearkun järjestämät jatkot Ravintola Kaisaniemessä.

Etnogaalan liput ovat myynnissä Tiketissä: https://www.tiketti.fi/tapahtuma/52251. Lippujen hinnat ovat ennakkoon 20 / 12 € ja ovelta 25 / 15 €. Varauksia Folklandia-risteilylle voi tehdä Ikaalisten matkatoimiston kautta.

Etnogaalan järjestää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK).

Lisätietoja:
Sirpa Lahti, Toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ry.
040-738 4736, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi
www.etnogaala.fi (sivustoa rakennetaan kesän 2018 aikana)
www.kansanmusiikkikansantanssi.fi/etnogaala

Etnogaalan palkintokategoriat 2019:

Vuoden artisti  (voittajan valitsee Etnogaala-raati, jonka asettaa KEK)
Vuoden artisti on valovoimainen solisti tai ryhmä, joka on herättänyt huomiota  kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä.

Vuoden tulokas  (voittajan valitsee Etnogaala-raati, jonka asettaa KEK)
Vuoden tulokas on ottanut rohkeasti tilansa uutena tekijänä kansanmusiikin ja kansantanssin alalla.

Vuoden tuottaja (voittajan valitsee Etnogaala-raati, jonka asettaa KEK)
Vuoden tuottaja on henkilö, yritys, yhteisö tai työryhmä, joka työllään ja toiminnallaan mahdollistaa alan kehittymisen.

Vuoden kansanmusiikkitekijä (voittajan valitsee Suomen musiikintekijät ry)
Vuoden kansanmusiikkitekijä on säveltäjä tai sanoittaja, joka on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.

Vuoden kansainvälistyjä (voittajan valitsee Music Finland)
Vientipalkinnon saaja on herättänyt merkittävää kiinnostusta kansainvälisellä musiikkikentällä ja osoittanut vientivalmiutta.

Risteys-palkinto (voittajan valitsee Maailman musiikin keskus)
Risteys-palkinnon saaja on henkilö, ryhmä, yhteisö tai taho, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.

Vuoden tanssintekijä (voittajan valitsee KEK yhteistyössä Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa)
Vuoden tanssintekijän työ näkyy monipuolisesti kansantanssin kentällä ja laajemminkin. Hän arvostaa perinteitä, mutta pelotta luo uutta ja rikkoo rajoja.

Vuoden Wäinö (voittajan valitsee KEK)
Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista ja elämäntyöstä alalla. Tunnustus liittyy kansanmusiikin ja kansantanssin alalla olevaan yleisteemaan, joka on vuonna 2018 “Elävä perintö”.

Taustaa

Etnogaala järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran 7.11.2017 Etnosoi! -festivaalin yhteydessä. Ensimmäinen Etnogaala oli menestys. Rennompi gaalakonsepti on tuonut kiitosta. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) on gaalan päävastuullinen järjestäjä. Yle striimasi tapahtuman suorana Areenaan, jossa se on katsottavissa edelleen. Gaalasta tehtiin myös suora radio-lähetys Yle Radio 1:n Etnoiltaan. Lisäksi Yle on tehnyt gaalan pääesiintyjistä kolme erillistä ohjelmaa, jotka lähetettiin Yle Teemalla. Yhteistyö Yle:n kanssa jatkuu.

Kuvia gaalasta 2017 © Ville Tanttu: https://drive.google.com/drive/folders/16nv3kjW3-3qjS9g5rT2kt7pDo-SaRQZT?usp=sharing

Vuoden 2017 gaala kokonaisuudessaan nähtävänä Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4274960

Etnogaalan erillisohjelmat 2017:
Baran Band: https://areena.yle.fi/1-4048237
Maija Kauhanen: https://areena.yle.fi/1-4048236
Suistamon Sähkö: https://areena.yle.fi/1-4048234